Както и при хората, чревният микробиом на котките и кучетата трябва да бъде балансиран. Но какво представлява микробиомът? Тази екосистема, намираща се в храносмилателния тракт, съдържа милиарди микроби и други микроорганизми – включително желани и нежелани бактерии, уникални за всеки домашен любимец. Чрез храната може да се постигне баланс в микробиома и да бъдат излекувани остри или хронични нарушения.

Грижа за здравето на домашните любимци чрез СИЛАТА НА ЧРЕВНИЯ МИКРОБИОМ

И така, какво представлява микробиомът, казано с най-прости думи? Мислете за микробиома като за мини екосистема, която играе важна роля не само за балансиране на храносмилането, но и за общото състояние на домашните любимци. Също както една градина, за да се развива добре, трябва да изберете растения, които виреят в конкретната уникална среда.

От нашите проучвания научихме много за връзката между храненето и състоянието на чревния микробиом, и се убедихме, че посредством прилагането на динамичен микс от богати на фибри съставки, вкл. пребиотици за кучета и котки, може да се поддържа и подхранва съществуващата чревна „екосистема“ – микробиомът.

Вече над десетилетие Hill’s изучава микробиома и се нарежда сред лидерите в лечебните храни с фокус върху микробиома.

ПОГЛЕД ОТВЪД ТРАДИЦИОННОТО

Традиционно домашните любимци с храносмилателни нарушения, като диария или запек, се лекуват по няколко начина – лечебни храни, базирани на фибри, пробиотици за кучета и котки и домашно приготвено пиле с ориз. Всеки от вариантите има предимства и недостатъци:

Лечебни храни, базирани на влакнини

Лечебни храни, базирани на влакнини

ПРЕДИМСТВА:
Повлияват водния баланс в дебелото черво за овладяване на храносмилателното нарушение (диария при кучета, запек при котки)

НЕДОСТАТЪЦИ:

  • Може да отнеме време, за да подействат
  • Може да не донесат всички ползи за храносмилането
Пробиотици за кучета и котки

Пробиотици за кучета и котки
 

ПРЕДИМСТВА:
Могат да помогнат при остра диария при кучета

НЕДОСТАТЪЦИ:

  • Може да не се елиминира причината
  • Не са специфични за конкретния организъм (не действат съобразно индивидуалния чревен микробиом)
Домашно приготвено пиле с ориз

Домашно приготвено пиле с ориз

ПРЕДИМСТВА:
Щади стомаха

НЕДОСТАТЪЦИ:

  • Труден баланс на хранителните вещества
  • Проблеми с приготвянето

Нов подход към грижата за стомашно-чревния тракт МИКРОБИОМЪТ

Изследванията отдавна показват, че чревният микробиом на кучето и котката влияе съществено върху доброто храносмилане. Но най-новите революционни научни открития подчертават ключовата роля, която може да изиграе чревният микробиом на кучето и котката, не само за овладяване на храносмилателните проблеми, но и за общото състояние. Ето защо грижата за чревния микробиом отваря нови възможности за постигане на добро храносмилане и цялостен ефект върху здравето.

След повече от десетилетие анализи на микробиома, Hill’s Pet Nutrition – световен лидер в биологично базираните храни – е пионер в изучаването на микробиома на домашните любимци. Hill’s прилага напреднали технологии за изучаване на стомашно-чревния микробиом, включително нови методи като технологии от следващо поколение. Hill’s установи, че храненето може да повлияе положително върху стомашно-чревното здраве на домашните любимци – без да се добавят нови, неспецифични за гостоприемника бактерии.

С тази технология Hill’s поставя грижата за микробиома в основата на грижата за стомашно-чревния тракт, нашите храни действат по естествен път за нормализиране на изхождането и възстановяване на баланса в уникалния чревен микробиом на всеки домашен любимец.

Повече информация за чревния микробиом ще намерите в тези образователни ресурси.

Ресурсите в този раздел са предвидени само за лицензирани ветеринарни специалисти.

Добре дошли в света на чревния микробиом

Автор: Ивета Бехварова, двм, магистър, дипломант ACVIM (Американски колеж по ветеринарна вътрешна медицина)

Изследванията ясно показват, че здравият чревен микробиом носи много ползи за здравето. Какво знаем за чревния микробиом, какви са ползите от него и защо е важен за нашите кучета и котки?

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ

Как влияе диетата върху чревния микробиом

 Автор: д-р Дженифър Радосевич, PhD

В това видео ще се запознаете с концепциите и термините, свързани със стомашно-чревния микробиом и ще научите как различните хранителни съставки и храни се отразяват на микробните екосистеми и здравето на домашните любимци.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Храната е любов... към чревния микробиом

Автор: д-р Джен Маклий, двм, PhD, дипломант ACVIM (Американски колеж по ветеринарна вътрешна медицина)

Храните и методите на хранене се отразяват на чревния микробиом – научете каква е практическата значимост на това откритие за ветеринарните лекари и екипи.

ВИЖТЕ ВИДЕО

ГЛЕДАЙТЕ ОЩЕ ВИДЕА ЗА ЧОВЕШКИЯ МИКРОБИОМ ОТ ВЪНШНИ ИЗТОЧНИЦИ:

Опознайте богатата вселена на човешкия микробиом.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Разберете какво се случва, когато микробите говорят на мозъка ви.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Изследвайте скрития свят на микробите в нас и в заобикалящата ни среда.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Научете как устойчивото нишесте се движи през червата, подхранва чревния микробиом и помага за превенция на рака.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Консултирайте се с ветеринарен лекар, за да получите повече информация и да разберете кое е най-добро за чревния микробиом на Вашето куче или котка