Нека погледнем фактите: Най-популярните митове за котки

Published by
Време за прочитане на материала минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

От край време хората са били очаровани от мистериозния характер на котките. Не е лесно да разберем какво мислят или чувстват, но има всякакви илюзии, които трябва да опровергаем. Ето кои са някои от стереотипите, свързани с котките.

1. Котките винаги падат на краката си

Не, не винаги. Котките са много ловки, но истината е, че могат сериозно да пострадат, ако паднат по грешния начин. Както отбелязва Медицинският център за животни, ветеринарните лекари използват термина „high-rise syndrome“ (синдром на високите етажи) за травмите, които котките получават при падане – навяхвания, счупвания и дори дихателни проблеми. Обратно на популярното схващане, котките се нараняват повече при падане от ниски етажи, отколкото от високи, защото нямат време да обърнат или завъртят тялото си в необходимата поза за безопасно приземяване. За да предпазите котката си, поддържайте прозорците здрави и се погрижете котката да не ползва рафтовете и масите като наблюдателна платформа за околния свят.

2. Женските котки трябва да родят, преди да бъдат кастрирани

Хуманното общество на САЩ твърди обратното. Решението да кастрирате домашния си любимец е трудно, но е по-добре да го направите, преди котката да е раждала. Организации като Хуманното общество на САЩ и Американското общество за предотвратяване на жестокост към животните (ASPCA) препоръчват кастрация, за да се избегне свръхпопулация от котки, което създава риск отделните котки (и техните котенца) да бъдат неглижирани.

3. Котките не подлежат на обучение

Когато си представяте животни-акробати, не се сещате за котки, но познайте - котките могат да бъдат дресирани! Ако научите котката си да прави определени неща, ще заздравите връзката между нея и семейството Ви. Дори има една котка Тюна, която свири на инструменти в група и ходи по турнета в САЩ (само не пее солото). Дресировката обаче не винаги е за забавление – положителната подкрепа е ключово за приучването на котката към ежедневни навици, като ползване на котешката тоалетна. Центровете за бездомни животни понякога предлагат безплатно обучение за стопани, а може да потърсите съвет и от ветеринарен лекар. С малко търпение и постоянство Вие и Вашата котка можете да се качите на сцената за нула време!

4. Няма проблем котките да хапват по малко шоколад

Никога не давайте на котката си шоколад, точно както не давате и на кучето, предупреждава застрахователната компания за домашни любимци Trupanion. Шоколадът съдържа теобромин – алкалоид, който е токсичен както за котките, така и за кучетата. Черният шоколад е още по-опасен от млечния, защото е с по-високо съдържание на теобромин – този химикал се открива и в какаото, така че не давайте на котката си да пие от горещия Ви шоколад. Освен това, котките трудно храносмилат млечни продукти, което може да създаде чревни проблеми като диария например. Накратко - пазете сладкото у дома за хората и се грижете за здравето на котката си.

5. Домашните котки не се разболяват

Това, че малкият Ви хищник прекарва дните и нощите си на закрито, не означава, че не може да се зарази с нещо. Всъщност, всяка котка може да се разболее, дори никога да не е стъпвала  навън. Експертите от Асоциацията на любителите на котки (CFA) изтъкват, че домашните котки, които живеят само у дома, са застрашени от бацилите, влизащи отвън по въздуха или с дрехите на стопаните. Ако имате и куче, то също може да внесе вредни микроорганизми. Имайте предвид, че котките могат да се разболеят и след поглъщане на насекоми, които носят подобни болести, затова говорете с ветеринарен лекар за превантивните средства срещу заболявания. И по-добре не ходете вкъщи с обувки!

6. Котката ще открадне дъха на бебето

Граничещо със суеверие, това твърдение обезпокоява семействата с котки и малки деца. Добрата новина? Котките обичат да се сгушват и притискат в топли тела и това стои в основата на този абсурден мит, уверява ни списанието Live Science. Все пак, понеже много котки се сгушват до главата, шията или гърдите на стопанина си, е важно да държите котката си далече от децата през нощта, както и да изчакате да поотраснат, преди да позволите на котката да спи в същата стая.

7. Смешно е да се мият зъбите на котката. Я стига!

Вашата котка ще се смее последна, когато Ви дъхне с не особено приятния си дъх. Редовното миене на зъбите на котката не само освежава дъха, но също така ограничава риска от орални заболявания и Ви дава възможност да забележите, ако става нещо необичайно със зъбите или венците й. Сериозно, не отписвайте миенето на зъбите. Котката Ви ще бъде по-приятен компаньон и ще избегнете куп сериозни здравословни проблеми в бъдеще. Потърсете съвет от ветеринарен лекар как да започнете.

8. Котките имат девет живота... Наистина ли се нуждаят от редовни профилактични прегледи?

Котките, разбира се, имат само един живот. За да бъде той дълъг и щастлив, трябва редовно да я водите на профилактичен преглед. Посещението при ветеринарен лекар не е само за моментите, в които котката е болна. Котката Ви се нуждае от годишни профилактични прегледи, ваксини, стоматологични прегледи и консултации за храненето... точно като нас. Заради мита с 9-те живота сигурно си мислите, че котките имат имунитет към бяс, но и това е мит. Котките могат да пренасят бяс и трябва редовно да се ваксинират, съобразно местните закони. Ваксинациите помагат котката да не се разболява от инфекции.

9. Котката може да яде остатъците от Вашата храна

Знаете ли, че парче сирене за котка, тежаща 4,5 килограма, е почти като три цели шоколада? Остатъците от масата са празни калории за котките. Те се нуждаят от прецизно балансирана храна, според възрастта и специалните им нужди, за да бъдат здрави. Например, храните от серията Hill’s Science Plan са отлични, защото дават на котките точно това, от което се нуждаят, без никакви излишни хранителни вещества, които биха могли да им навредят.

10. Котката маха с опашка, явно е щастлива

Може би... но за котките никога не се знае дали това е така. Обикновено котките махат с опашка, когато са разстроени или замислени. Котките общуват чрез сложен език на тялото и звуци, както хората. Ако се научите да разчитате какво Ви казва котката, ще изградите много по-здрава връзка с нея.

11. Котката няма нужда от упражнения

Котките могат и трябва да се упражняват. Котките се нуждаят от умствена стимулация, както и от физическа активност. Има много игри и играчки, с които да се поддържа тяхната активност и здравословно тегло, дори когато те живеят само на закрито.

12. Бременните жени избягват котките заради риска от инфекция (токсоплазмоза)?

Бременните жени могат да взаимодействат с котки, но е добре да избягват почистването и смяната на котешката тоалетна. Токсоплазмозата се разпространява чрез изпражненията и тоалетната. Стига бременните да избягват контакт с котешката тоалетна и някой друг да чисти зоната около нея, не би трябвало да има проблем. Така че може спокойно да продължите да отглеждате котка, докато очаквате бебе.


13. Без мустаци котката ще загуби чувството си за равновесие?

Трудно е да си представим как е възникнала тази заблуда! Котките използват мустаците си като „пипалца“, но не и за пазене на равновесие. Положението на мустаците може да бъде и индикация за настроението на котката. При всички случаи не режете мустаците на котката и не ги дърпайте. Мустаците са вкоренени дълбоко в кожата, където има много нервни окончания.

14. Имате мляко? Имате котки? Могат ли котките да ядат мляко?

Сладко коте лочи мляко от паничка. Каква по-естествена картинка? Истината е, че млякото не е подходяща храна за толкова малко животно. Много котки могат да получат диария от млякото, а в твърде голямо количество то може да допринесе за затлъстяване. Най-добре е да се придържате към добре балансирани храни, специално формулирани за котки. Запазете млякото за Вашата закуска.

15. Ако котката яде трева, значи е болна

Съществуват няколко теории защо животните ядат трева, но ветеринарните лекари нямат доказани отговори. Проучвания подсказват една интересна възможност: може би животните просто харесват тревата. Така че не се паникьосвайте, ако от време на време виждате котката си да пасе в двора. Но ако яденето на трева се превърне в ежедневие, трябва да се консултирате с ветеринарен лекар.

16. Ако сложите чесън в храната на котката, ще я избавите от паразити

С чесъна може да впечатлите котката си като италиански гурме готвач, но той може да предизвика анемия у котките и трябва да се избягва.

След като вече различавате фактите от заблудите, може да помогнете на котката си да живее активен и здравословен живот. Митовете са разбити, но котките си остават все така очарователно загадъчни! Стига да познавате реалните предизвикателства пред котките, винаги ще се забавлявате заедно.

Биография на автора

Christine O'Brien Contributor Bio Photo

Кристин О'Брайън

 

Кристин О'Брайън е писателка и дългогодишна стопанка на котки. Последвайте я в Twitter и Instagram @brovelliobrien.

 

Свързани статии

 • Котката ми е с капризна | Hill's Pet

  154502253 Ако Вашата котка е капризна по отношение на храната, не се притеснявайте, защото котките имат репутация на изключително претенциозни животни, когато става въпрос за храна.
 • Какво да търсите на етикета на една храна за котки

  154502253 Дали защото току-що сте донесли ново котенце в дома си, или пък защото Вашата капризна котка изисква преразглеждане на храната за вечеря, важно е да знаете как да дешифрирате етикетите на храните за домашни любимци. Ако една храна е без зърнени продукти, значи ли това, че тя има и по-малко въглехидрати? Какво означава Гарантиран Анализ?
 • Колко е важно Вашата котка да пие вода

  154502253 Колко е важно Вашата котка да пие вода
 • Храни, които са опасни или отровни за котки

  Когато става въпрос за Вашата котка, искате да сте сигурни, че й осигурявате най-добрия вид котешка храна, подходяща за нейните хранителни нужди.

Свързани продукти

 • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.
 • Learn about kidney conditions in cats, what the signs are, and how the right cat food can help support your pet.