Котката и коледната елха: Как да опазим и двете

По текст на
min read

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Котаракът на Бренда Мартин, Макс, веднъж преобърнал елхата в опит да се покатери по нея.

Макс вече го няма, но Бренда и съпругът й, Джон Майърс, научили урока си: Котките и коледните елхи могат да се окажат унищожителна комбинация. В опит да направят Коледата безопасна за котките си, те започнали да захващат коледното дръвче към стената.

Сегашните им две котки, Шугър и Спайс, обичат да се катерят по елхата всяка година, сгушват се в клоните и гледат светлинките. Една Коледа Джон заварил Спайс на върха на почти 3-метровата елха.

„Стърчеше си там като коледна звезда“, смее се Бренда.

Spice climbing the Christmas tree.

Макар да изглежда почти невъзможно да държите котката си далеч от елхата (важи особено за малките котенца), бихте могли да смекчите последствията.

Обезопасяване на елхата

Специалистката по котешко поведение Пам Джонсън-Бенет предлага няколко начина, по които можете да опазите и котката, и елхата си. Според нея, най-добре би било да сложите елхата в стая, която да стои затворена, когато никой не наглежда котката. Просто затваряте вратата и няма да се изненадате неприятно, когато се приберете.

Но ако това не е вариант, тя съветва да предприемете същите мерки като Бренда и Джон:

 • Прикрепете елхата за стената или тавана. Използвайте рибарска корда и винт с ухо и котката няма да може да преобърне елхата.
 • Инвестирайте в надеждна стойка за елха. Потърсете стойка, която би издържала теглото и височината на елха, дори когато по нея се катери котка.
 • Разчистете околните мебели. Котката може да използва съседната маса, канапе или лавица за отскок към елхата.

Използвайте спрей против дъвчене

WБренда и Джон никога не са имали котка, която да си пада по вкуса на елхата, но някои котки все си търсят нещо за гризкане. Затова експертката Джонсън-Бенет съветва да напръскаме клоните с горчив спрей против дъвчене. На пазара се предлагат няколко вида такива спрейове, а може да го приготвите и сами, като смесите вода с цитрусово масло (или пресен лимонов сок) и напръскате дървото. Имайте предвид: Някои котки имат по-голяма непоносимост към спрейовете от други, затова обърнете внимание дали избраният от вас спрей реално държи котката Ви настрана. Ако не, опитайте друга марка спрей.

Не допускайте котката да дъвче елхата, това е особено опасно с живите коледни дръвчета, предупреждава Джонсън-Бенет.

„Игличките са токсични, ако бъдат погълнати, освен това не знаете дали дървото не е пръскано с противозапалителни средства, консерванти или пестициди,“ пише тя.

Поглъщането на иглички може да увреди черния дроб и дори да причини смърт, според специалистът по поведение на котките - Мерилин Крийгър. Пред сайта Petcha тя уточнява, че игличките могат да пробият червата, а тези от изкуствените елхи могат да причинят чревно запушване.

Игличките не са единственият проблем, свързан с живите коледни дръвчета. Може би в дома си имате отровни растения, от които трябва да пазите котката си, както и да не допускате тя да пие от водата за поливане на живото коледно дръвче. Джонсън-Бенет отбелязва, че не само дървесният сок е отровен, такива са и повечето консерванти, които добавяте във водата, например аспирин.

Как да предпазите котката от водата за поливане? Може да покриете съдът, в който съхранявате водата, с мрежа или тиксо – с лепящата страна нагоре – за да попречите на котката да стигне до водата за елхата.

Коледните лампички са опасни

Sugar, fascinated by the Christmas lights.

Шнурът на коледните лампички също трябва да бъде напръскан със спрея против дъвчене. Ето как стопаните на котки успяват да предпазят любимците си и да имат приказна коледна елха:

 • Увийте шнура плътно около клоните, така че да няма увиснали части, които да привлекат вниманието на котката.
 • Изберете постоянно светещи лампички, а не мигащи, за да намалите вероятността котката да иска да си играе с тях.
 • Покрийте кабела, който води от елхата до контакта. Прокарайте кабела през празни рула от кухненска или тоалетна хартия, за да го предпазите от котешките нокти.
 • Редовно проверявайте котката за наранявания и елхата за инциденти. Ако котката има достъп до елхата, когато няма никой вкъщи, проверявайте кабелите за повреди от зъби и нокти. Задължително изключвайте лампичките от контакта, когато няма никой вкъщи. Ако смятате, че котката Ви е сдъвкала кабел, проверете устата й за признаци на изгаряне, както и за опърлена козина и мустаци. Ако подозирате, че котката Ви е пострадала, дъвчейки кабелите на коледните лампички, незабавно се свържете с ветеринарен лекар.

Спасете украсата

Не може да вините котката си, задето е привлечена към пищната коледна елха. Ясно е, че блестящите, поклащащи се предмети изглеждат точно като играчки. Котката Ви дори не подозира, че стъклената топка, която е привлякла вниманието й, е семейна реликва от три поколения. Как да я накарате да остави скъпоценната Ви украса на мира? Според Бренда, най-важно е разположението.

„В долната част на дръвчето слагаме нечупливите и евтините играчки,“ обяснява Бренда. Най-ценните и най-фините играчки оставете в кутията, докато разберете как реагира котката Ви спрямо останалата украса.

Следвайте експертните съвети на Джонсън-Бенет, ако искате котката и елхата Ви да съжителстват в хармония:

 • Използвайте нечуплива украса. В противен случай котката може да погълне остро парченце или да стъпи върху него и да се наложи спешно да посетите ветеринарния лекар.
 • Окачвайте играчките предимно в средата на елхата, а не в ниската част или по външните клони, където биха били лесна плячка.
 • Използвайте подходящо средство, за да закачите здраво играчките. Така ще закрепите надеждно играчките към клона и за котката ще е трудно да ги събори на земята.
 • Декорирайте в ретро стил. Ако котката Ви е обсебена от елхата, по-добре използвайте проста хартиена украса и гирлянди, за да предпазите и котката, и играчките.

Каквото и да правите, не позволявайте на любопитните котки и коледните елхи да развалят празничното настроение. Както казва Бренда – котките и елхите правят празничните спомени толкова специални.

„Всяка Коледа измислят някоя нова лудория с елхата,“ смее се Бренда. „Това вече е част от семейните ни традиции.“

Contributor Bio

Kara Murphy

Кара Мърфи

Кара Мърфи има свой домашен любимец - куче и е автор на свободна практика от Ери, Пенсилвания. Тя има Голдън дудъл на име Мади.

Related Articles

Related products

 • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.
  Buy Now »
 • Learn about kidney conditions in cats, what the signs are, and how the right cat food can help support your pet.
  Buy Now »