Отстраняване на лоши миризми от котката от Вашия дом

Published by
четиво за Време за прочитане на материала

Имате чувството, че цялата Ви къща мирише на котешка тоалетна? За да имате свежа и чиста къща, трябва да се отървете от котешките миризми по килима и мебелите. Но как наистина да го направите, а не само да замажете нещата? Ключът е да познавате "науката", която стои зад миризмата.

Защо котешката урина е толкова силна

Котешката урина съдържа пикочна киселина, която може да се задържи в килимите, тъканите и дървените мебели с години! Миризмата може временно да бъде неутрализирана със сода за хляб, оцет, сапун и перхидрол, обаче в дните с по-висока влажност пикочната киселина ще кристализира повторно и неприятната „котешка миризма“ ще се върне. Според TheCatSite.com единственият начин за ликвидиране на пикочната киселина е ензимният почистващ препарат. Засегнатите зони по килима или тъканите трябва да се напоят с ензимен препарат и да се оставят да изсъхнат сами. Ензимите превръщат пикочната киселина в газове, а чрез естественото съхнене газовете се изпаряват и килимът и тъканите отново миришат на чисто. Ензимни почистващи препарати се продават в специализираната търговска мрежа.

Как да почистите

Независимо дали котката е уринирала наскоро някъде в дома Ви, или петната и миризмата са стари, трябва да подходите стратегически. Ето някои насоки откъде да започнете:
Tabby kitten with head bowed sits in front of a yellow enclosed litter box.

  • Със стара кърпа попийте урината, веднага щом я откриете.
  • Оставете ензимния препарат да подейства няколко часа и да изсъхне от само себе си.
  • Отворете прозорците и пуснете вентилатори, за да раздвижите въздуха и миризмата да излезе по-лесно.
  • Опитайте се да разберете защо котката ходи извън тоалетната си (уринарни проблеми, стрес, промяна в режима).

Първо почистете добре с оцет и след това използвайте ензимен препарат – така пикочната киселина ще се изпари и домът Ви отново ще бъде чист. Оцетът и ензимните препарати действат върху всички повърхности: паркети, мокети, килими, матраци. Не забравяйте обаче, че различните подове и тъкани могат да се повлияят различно от почистващите препарати, затова първо тествайте на малка зона, преди да преминете към почистването.

Най-важно е да запомните, че не бива да използвате парочистачка или топло почистване за котешка урина или петна от такава, предупреждава сайтът petMD. Това може да фиксира петното и премахването му да стане по-трудно. Ако вече сте почистили с пара килимите или матраците, направете няколко третирания с ензимния препарат. Силните миризми обикновено се задържат в тъканите и килимите и може да се наложат няколко третирания.

Предотвратяване на миризмите от котката

Най-добрият начин да предпазите дома си от котешките миризми е изобщо да не ги допускате. Поддържайте котешката тоалетна чиста и добавяйте сода за хляб за абсорбиране на миризмите. Ако котката Ви има уринарни проблеми, свързани със стрес (заради които има инциденти), или ако постоянно повръща топки косми из цялата къща, може постепенно да преминете на храна, която спомага за намаляване на космените топки и уринарните проблеми.

Повечето животински миризми в дома Ви се дължат на телесните течности, но също така е важно да не допускате да се натрупват котешки косми в дома, защото и те могат да предизвикват миризми. За да премахнете лесно котешките косми от гарнитурата, смесете малко текстилен омекотител с вода в спрей-бутилка и напръскайте леко повърхностите. След като напръскате, сложете влажни гумени ръкавици и оберете космите.

Успеете ли веднъж да изчистите и освежите къщата, бихте могли да я запазите така, като осигурявате на котката здравословна храна, чиста котешка тоалетна и редовно ресане. Ако търсите бързо временно решение и използвате средства като освежители за въздух, изберете такива, които са безопасни за домашни любимци, за да не се сдобиете с още повече проблеми.

Биография на автора

Chrissie Klinger

Криси Клингер

 

Криси Клингер е учителка, писателка и майка на две деца, три кучета и три котки. Тя се стреми да живее активно и природосъобразно.

 

Свързани статии

Свързани продукти

  • В следващите минути трябва да получите имейл, съдържащ връзка за нулиране на паролата ви.
  • Забравихте паролата си?
  • Забравихте паролата си?
  • Тук ще намерите отговори на най-честите потребителски въпроси за храните на Hill's™. Ако не откриете това, което търсите, не се колебайте да се свържете с нас за отговор.