dog lying on grass

Страда ли кучето ви от сковани стави?

 

„Сковани стави“ е общ термин за ставни промени, дължащи се на нормалното или на абнормно износване. Тъй като ставната болка засяга пряко подвижността на кучето и доколко добре то се справя, тя може да има сериозен ефект върху качеството му на живот.

При кучетата, които имат сковани стави, ставният хрущял (тъканите, които „омекотяват“ връзката между костите) се износва по-бързо, отколкото се възстановява. Например, когато хрущялът в бедрената става на кучето се износи, подвижността намалява, а болката и инвалидизирането се увеличават прогресивно. Въпреки че скованите стави са нелечими, състоянието на ставите на Вашето куче може да се подобри с упражнения и специална храна.

 

Какво причинява скованите стави?

 

Има много причини, поради които кучето Ви може да изпитва ставна болка, свързана със сковани стави.

Възраст

С напредването на възрастта на кучето ставният хрущял се износва прогресивно. Въпреки че проблемът се среща много по-често при кучетата в напреднала възраст, младите също може да страдат от сковани стави.

Порода

Някои породи са по-предразположени към сковани стави. „Рисковите“ породи кучета включват лабрадор ретривър, голдън ретривър, немска овчарка и ротвайлер.

Наднормено тегло

Наднорменото тегло пренатоварва ставите и хрущяла и увеличава риска от сковани стави.

Вродени или наследствени дефекти

При някои породи са възможни вродени или наследствени състояния, заради които те са по-предразположени към сковани стави в по-късна възраст.

 Инциденти или травми

Травма на хрущяла може да доведе до сковани стави в по-късна възраст и да засегне подвижността.

 

Какви са симптомите на скованите стави?

 

 

dog lying under someone legs

Ако забележите някой от следните предупредителни признаци за ставна болка у кучето си, е възможно то да страда от сковани стави и трябва да го заведете на преглед при ветеринарен лекар.

  • Проявява скованост, особено след почивка
  • Неохотно изкачва или слиза по стълби
  • Изостава по време на разходка или се изморява лесно
  • Предпочита да лежи, отколкото да седи или да стои
  • Скимти, ръмжи или понечва да захапе, когато докосвате ставите му
dog enjoying person  caress

Ставите и упражненията

 

Леките упражнения са изключително полезни за кучето. Те не само ще запазят ставната подвижност, но и ще му помогнат да поддържа здравословно тегло, за да се избегне пренатоварването на ставите, а това е важно за цялостното състояние на ставите.

Най-важното е да контролирате количеството упражнения, така че кучето да не претовари ставите си. Ако разполага с открито пространство, кучето ще тича до изнемога, защото има енергия или заради начина, по който усеща ставите си, и може да плати цената с болка и накуцване. Ако Вие обаче му позволите да потича само малко и преминете към лека разходка на каишка, ще контролирате упражненията, така че то да изгори енергия и да поддържа ставите в движение, но без да ги уврежда.

Ако се притеснявате, че кучето Ви се движи повече, отколкото е полезно за него, се обърнете към ветеринарния си лекар и той с радост ще Ви предпише подходящ двигателен режим.

 


Смяната на храната може да помогне

 

Храната на кучето също може да повлияе на ставите и подвижността. Балансираното хранене е основна част от активния, здравословен начин на живот на кучетата. Ако се тревожите за ставите на Вашето куче, се посъветвайте с ветеринарен лекар коя би била най-добрата храна.

anchor

Грижи за кучето

СТАТИИ И ИНСТРУМЕНТИ

Център за грижи за домашни любимци