Какво представлява бъбречната недостатъчност при кучетата?


Бъбреците на кучето са важни органи, защото те отстраняват отпадните продукти от кръвотока и поддържат нормалния баланс на течности и минерали в тялото. Но ако бъбреците не работят добре, животът на кучето Ви може да бъде застрашен.

Бъбречната недостатъчност е състояние, което уврежда бъбреците на кучето, довеждайки до бъбречно заболяване. Най-честата и разпространена форма на бъбречна недостатъчност при кучетата се нарича хронично бъбречно заболяване (ХБЗ).

dog enjoying the day

Ранно откриване на бъбречната недостатъчност при кучетата

 

В някои случаи кучетата може да проявят ранни предупредителни признаци на бъбречно заболяване. Обаче признаците за сериозно заболяване се проявяват едва, когато 75% от бъбречната функция вече е загубена. Ето защо, ранното откриване на бъбречната недостатъчност у кучето е толкова важно. 

 

Колкото по-рано се диагностицира бъбречното заболяване, толкова повече време ще има да се елиминира причината за него или да се забави развитието му. Към момента на диагнозата заболяването вече е било налице от известно време, но тази нелечима болест може да се повлияе много добре от правилната храна.

 

ВАЖНО: Повишената жажда може да бъде първият признак за бъбречна недостатъчност. Ако забележите този или друг от изброените по-долу признаци, незабавно се консултирайте с ветеринарен лекар. 


Какви са причините за бъбречни заболявания при кучетата?
 

Възраст

Вероятността кучето да развие бъбречни проблеми се удвоява между 10- и 15-годишна възраст.

 

 

Храна

Някои храни за кучета, богати на фосфор, натрий и протеини, могат да ускорят развитието на ХБЗ.

 

Порода

Някои породи са по-предразположени към определени бъбречни проблеми.
 

Какви са признаците за бъбречно заболяване при кучетата?

 

 

dog laying in women legs

Признаците на бъбречното заболяване могат да се окажат трудни за разпознаване, но ако забележите някое от изброените, кучето Ви може да има проблем с бъбреците. Говорете с ветеринарен лекар, ако наблюдавате който и да е от тези признаци.

 • Повишена жажда и уриниране

 • Намален апетит

 • Загуба на тегло

 

 • Лош дъх и стоматит

 • Загуба на тегло и слабост

 • Повръщане и диария

 

Ако кучето Ви бъде диагностицирано с бъбречно заболяване, ветеринарният лекар може да го определи или като остро, или като хронично.

Остро бъбречно заболяване: Острите, или внезапните, бъбречни нарушения при кучето може да се дължат на:

 • Загуба на кръв

 • Шок

 • Оперативен стрес

 • Травма

 • Тежка дехидратация

 • Отрови

 • Лекарства

 • Запушване на пикочните пътища

 • Инфекция

Хронично бъбречно заболяване: Хроничното, или дълготрайното, бъбречно заболяване може да се дължи на горните фактори плюс причини, свързани с породата и наследствеността, в комбинация с хранителния режим и имунологични дефекти. Хроничното бъбречно заболяване е прогресивно и необратимо.

 

dog lying on couch

Как може да помогне правилната храна?
  

Храната на кучето играе важна роля за цялостното здраве и благосъстояние. Ако кучето Ви бъде диагностицирано с бъбречно заболяване, промяната в храната може да помогне за контролиране на състоянието, като намали количеството протеини, фосфор и сол в диетата. Ограничаването на фосфора изглежда особено важно за смекчаване на клиничните признаци и развитието на бъбречното увреждане. Намаляването на нивата на протеина също може да помогне за възстановяване на алкално-киселинния баланс.


Ако кучето Ви има бъбречни проблеми, подходящата храна може да повлияе положително на качеството му на живот. Консултирайте се с ветеринарен лекар, за да разберете дали Hill’s™ Prescription Diet™ k/d™ може да помогне на бъбреците на кучето Ви. 

anchor

Грижи за кучето

СТАТИИ И ИНСТРУМЕНТИ

Център за грижи за домашни любимци