Повръщане и диария: Спешен случай ли е при кучетата?

Публикувано от
Време за четене: минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Повръща ли Вашето куче? Забелязали ли сте промяна в цвета или консистенцията на изпражненията ѝ? Повръщането и диарията са често срещани при домашните любимци и могат да бъдат причинени от много неща. Често няма за какво да се притеснявате – може да са изяли нещо неприятно или да са били ухапани от насекоми като нас. Въпреки че повечето случаи се разрешават от само себе си, трябва да бъдем внимателни, защото понякога това може да е признак за по-тревожно състояние. Особено повръщането може да причини бърза дехидратация. Ето някои насоки, които да Ви помогнат да разберете дали повръщането или диарията на Вашия домашен любимец се нуждаят от помощта на ветеринарен лекар.

Неотложни мерки

Ако кучето ви повръща, първата стъпка е да спрете храненето и да се уверите, че има достатъчно прясна вода. Ако кучето Ви продължава да повръща повече от 8 часа или повръща много често, обърнете се към ветеринарен лекар. Обикновено няма нужда да спирате храната, ако кучето Ви има диария. Самоограничаващата се диария обикновено трябва да отшуми за 2-3 дни.

Въпреки това, ако кучето ви е болно, има някои обстоятелства, при които не трябва да чакате 24 часа, преди да го заведете при ветеринарния си лекар.

Обадете се на Вашия ветеринарен лекар, ако...

 • Вашето куче е много младо или много старо (тъй като може да се дехидратира много бързо).
 • Вашето куче има особено здравословно състояние, като например диабет.
 • Вашето куче вече приема лекарства. Посъветвайте се дали храненето може или трябва да бъде спряно, докато Вашият домашен любимец е болен.
 • Виждате кръв при повръщане или диария, или се отделя материал с вид на черен катран.
 • Вашето куче изглежда много нещастно, унило или венците му са сухи и лепкави.
 • Коремът на Вашето куче започва да се подува, кучето започва да стене или се опитва да повърне, но без резултат. Подуването може да е признак за сериозен проблем – така че ако го забележите, незабавно се обадете на ветеринарния си лекар.
 • Говорете с ветеринарния си лекар, ако след 24 часа, изглежда, че коремът на Вашето куче се е успокоил и се нуждаете от съвет с какво да го храните след това. Вместо незабавно връщане на вашия домашен любимец към нормалната храна, ветеринарните лекари често препоръчват специално разработена храна като Hill's Prescription Diet i/d.

Последен съвет – обадете се на вашия ветеринарен лекар, преди да заведете болното си куче в клиниката. Той може да ви помоли да изчакате в друга чакалня, ако подозира, че кучето ви може да е заразно за останалите пациенти.

Свързани статии

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
  Buy Now »
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
  Buy Now »
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.
  Buy Now »