Как да разберете дали Вашето куче има стомашно разстройство и как да го лекувате

Публикувано от
минути Време за четене

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Кучетата са известни с това, че ядат неща, които не трябва. Понякога това може да доведе до стомашно разстройство, повръщане и може би диария. Ако кучето Ви иначе е здраво, извънредното стомашно разстройство не трябва да Ви притеснява. Но ако кучето Ви има сериозни или чести стомашно-чревни проблеми, тогава е време да потърсите помощта на Вашия ветеринарен лекар. Болестта може бързо да причини дехидратация, както и воднисти изпражнения в дългосрочен план. По-добре е да сте предпазливи, отколкото да съжалявате, така че, ако някога имате съмнения за храносмилателно разстройство, винаги питайте Вашия ветеринарен лекар за съвет.

Признаци, че Вашето куче има стомашно разстройство

Как да разберете дали Вашето куче има стомашно разстройство? Много от признаците са подобни на случаите, при които коремът ви боли. Според PDSA, признаците на храносмилателно разстройство (гастроентерит) включват:

 • Диария, включително изпражнения с различни цветове, като зелени или жълти екскременти;
 • Повръщане или гадене;
 • Липса на апетит;
 • Умора или слабост;
 • Треска;
 • Коремна болка.


PDSA добавя, че Вашето куче може да изрази коремна болка чрез скимтене или ръмжене, когато го вземете или докоснете корема му. То също така може да заеме „молитвена поза“ – когато стои с изпънати предни крака, задни крака нагоре и опашка във въздуха. Изглежда също и като, че се покланя с цяло тяло.

Причините за стомашни проблеми могат да бъдат вътрешни (в стомаха) или външни (извън стомаха). Вътрешните причини за стомашно разстройство включват диетична недискретност (изискан начин да кажете, че кучето Ви е яло нещо, което не трябва), хранителни алергии, преяждане, паразити, задръствания на червата, язви или тумори. Външните причини включват болка, топлинен удар, стрес, проблеми с черния дроб или бъбреците, панкреатит, хормонални проблеми, мозъчни заболявания, проблеми с вътрешното ухо или рак.

Как да разберете дали Вашето куче има чувствителен стомах или стомашно разстройство, което може да премине.

Кученце от смесена порода лежи настрани и е покрито с одеяло на жълти и сиви райета.

Някои кучета имат черва, сякаш от стомана – могат да ядат почти всичко и не се разболяват. Други кучета ще повърнат, дори да хапнат нещо с минимална разлика от обичайната им храна.

Можете да разберете дали Вашето куче има чувствителен стомах по честотата на поява на признаците. Ако Вашето куче често (веднъж месечно или повече) изпитва някой от признаците на стомашно разстройство, то може да има чувствителен стомах.

Причините за чувствителен стомах не винаги са лесни за установяване, но възможните варианти варират от хранителна чувствителност и хранителни алергии до промени в бактериалните популации в храносмилателната система, наречена чревен микробиом.

Признаците на хранителна алергия, освен изброените по-горе, могат също да включват кожни проблеми, като сърбяща зачервена кожа, засилено падане на козината, и повишени чревни звуци.

Какво да дадем на куче със стомашно разстройство

Лечението на стомашното разстройство на Вашето куче зависи от степента на усложнение и основната причина. Ако панкреатитът причинява стомашно разстройство например, неговото лечение ще бъде различно от това на куче, чието разстроен стомах е резултат от хранителна алергия. Ако Вашето куче има само леко стомашно разстройство, може изобщо да не е необходимо лечение. Blue Cross препоръчва да се консултирате с Вашия ветеринарен лекар и да бъдете предпазливи, особено ако имате по-младо куче или ако изглежда, че симптомите се влошават бързо.

Ветеринарните лекари имат много възможности да помогнат на домашни любимци със стомашно разстройство. В зависимост от причината за страданието на Вашето куче, лечението може да включва лекарства против повръщане или диария, антиациди, интравенозни или подкожни течности или лекарства против глисти. Някои кучета се нуждаят от хоспитализация и/или операция.

Подходящата храна може да помогне

Кученце доберман със зелен нашийник спи на леглото.

Важна част от грижата за стомашно разстройство включва храненето на Вашето куче с правилната храна. Най-надеждният начин за справяне със стомашно разстройство е да поискате от Вашия ветеринарен лекар лесно смилаема храна, с която да го храните няколко дни. Тези храни осигуряват на Вашето куче всички необходими хранителни вещества и Вашият ветеринарен лекар може да реши да съобрази избора в зависимост от степента на заболяването. След като всичко се преодолее, можете за няколко дни отново да въведете нормална храна.

За щастие, има много налични възможности, за да помогнете на куче със стомашно разстройство бързо да се почувства по-добре. Заедно с помощта на Вашите ветеринарни лекари можете за нула време да помогнете на кучето си да преодолее стомашното разстройство и да се върне към махането с опашка!

За автора

Д-р Сара Уутън

Д-р Сара Уутън

Д-р Сара Уутън завършва Факултета по ветеринарна медицина на Калифорнийския университет - Дейвис през 2002 година. Член на Американското общество на журналистите в областта на ветеринарната медицина, д-р Уутън разделя професионалното си време между малка ветеринарна практика в Грийли, Колорадо, публичните речи по сродни въпроси, лидерството, комуникацията с клиенти и писането. Тя обича да ходи на къмпинг със семейството си, да кара ски, да се гмурка и да участва в състезания по триатлон.

 

 

 

 

 

Свързани статии

 • Куче Уринарни

  Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Алергии към храни и към фактори от околната среда при кучета

  Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Chronic Kidney Disease in Dogs | Hill's Pet

  Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
  Buy Now »
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
  Buy Now »
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.
  Buy Now »