Храносмилателни разстройства – една от най-честите причини за консултация с ветеринарен лекар.

Публикувано от
минути: Време за четене минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Коледа може да бъде опасно време за храносмилането на кучетата – с пуйка, коледен пудинг и тонове сладкиши и подаръци из къщата е лесно да пропуснете това, което Вашето куче хитро е отмъкнало. Но не само празничният сезон може да причини храносмилателни смущения. Ако имате съмнения за храносмилателно разстройство или забележите признаци като диария или повръщане, заведете кучето си при ветеринарен лекар възможно най-скоро.

За всяко животно, било то котка или куче, или пък за хората – смилането на храната и усвояването на хранителни вещества е жизненоважно за цялостното здраве и благополучие. Терминът „храносмилателно разстройство“ се отнася до всяко състояние, което пречи на правилното храносмилане или което променя скоростта, с която храната преминава през храносмилателния тракт.

Храносмилателните разстройства са една от най-честите причини за консултация с ветеринарен лекар. Двата основни признака, за които трябва да следите, са повръщане или диария. Гаденето и воднистите или кървави изпражнения могат да са доста очевидни, но признак за проблеми може да са и по-фините промени в изпражненията. Следете за изпражнения, които са по-меки от нормалното, имат кръв или слуз в тях или изпражнения, които са придобили странен цвят, като жълт или зелен.

Съществуват обаче и други, по-малко очевидни признаци, като загуба на тегло, промяна на апетита, метеоризъм, къркорене в стомаха или внезапна липса на активност.

Ако забележите подобни промени, трябва да посетите Вашия ветеринарен лекар възможно най-скоро. В случай, че се диагностицира храносмилателно разстройство, Вашият ветеринарен лекар ще обсъди с Вас най-вероятната причина. Най-честите причини са:

 • Възпаление и дразнене на стомаха (гастрит);
 • Непоносимост към храна или просто хранене с нещо, което „не се разбира“ с Вашето куче;
 • Възпаление на тънките черва;
 • Възпаление на дебелото черво (колит), което води до честа диария, често придружена с кръв или слуз;
 • Възпаление на панкреаса (панкреатит) или недостатъчно производство на храносмилателни ензими от панкреаса за правилно преработване на храната;

Вашият ветеринарен лекар може да препоръча да промените храната на домашния Ви любимец или да предпише лекарства, които да му помогнат по-бързо да възстанови здравословното си състояние. Това е важно, тъй като повръщането и диарията могат да доведат до загуба на течности и дехидратация, както и до загуба на витамини и минерали. Чревната стена често е възпалена и също се нуждае от правилните хранителни вещества, за да се възстанови бързо.

Попитайте Вашия ветеринарен лекар за Hill's Prescription Diet Canine i/d, която е разработена специално, за да спомогне за излекуване и по-ефективно възстановяване на червата на Вашето куче. Можете да видите разликата само за три дни.*

Hill's Prescription Diet i/d се препоръчва от ветеринарните лекари, защото:

 • Изключително наслада е за кучето Ви и помага то да се храни отново.
 • Има деликатна, недразнеща текстура, която подпомага възстановяването на червата.
 • Тя е лесно смилаема с умерено съдържание на мазнини и спомага за усвояването на жизненоважни хранителни вещества.
 • Има високо съдържание на електролити и витамини от група В, за да замести хранителните вещества, загубени при повръщане и диария.
 • Съдържа клинично доказани антиоксиданти за поддържане на здрава имунна система.
 • Подходяща е както за краткосрочно възстановяване, така и за постоянно хранене.
 • Идеална е както за кученца, така и за възрастни кучета. Не забравяйте да попитате Вашия ветеринарен лекар за количеството храна, защото кученцата се нуждаят от повече храна на килограм телесно тегло, отколкото възрастните кучета.
 • Предлага се в мокра и суха формула.

След като бъде диагностицирана основната причина за храносмилателното разстройство, Вашият ветеринарен лекар може да препоръча преминаване към хранене с други храни от асортимента на Hill's. Хранете само с храната, препоръчана от Вашия ветеринарен лекар – не се изкушавайте да „готвите у дома“ храна или да я смесвате с друга марка. Това може да доведе до дисбаланс на цялостното хранене. Можете също така да се обърнете към Вашия ветеринарен лекар за съвет, относно храненето на няколко малки порции дневно, като винаги осигурявате много чиста, прясна вода.

Като следвате препоръките на Вашия ветеринарен лекар, можете да помогнете на кучето си бързо да стъпи на лапите си. Ако признаците не се подобрят (или ако се подобрят и след това се върнат), задължително трябва да се свържете с Вашия ветеринарен лекар.

* Многоцентрово проучване на храненето относно влиянието на интервенцията в режима на хранене при кучета със стомашно-чревни разстройства. Hill's Pet Nutrition, Inc. Център за хранене на домашни любимци, 2003 г.

 

Свързани статии

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.