С какво да храните вашето бременно или кърмещо куче?

Публикувано от
минути: Време за четене

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Бременността на кучето средно трае 63 дни, а кърменето продължава още няколко седмици. Това може да бъде най-важния период в живота на кучето, що се отнася за точни хранителни стойности. За бременни или кърмещи кучета, недохранването може да доведе до сериозни здравословни проблеми и да застраши здравето на кученцата. (1) Говорете с Вашия ветеринарен лекар за специфичните нужди точно на вашето куче и вземете предвид тези много важни съображения относно храненето:

 • Храната с високо съдържание на мазнини помага да се отговори на повишената калорична потребност за производството на кърма и растежа на кученцата. 
 • Високата смилаемост е важна, за да се помогне за максимално увеличаване на приема на калории от по-малки количества храна.
 • Производството на кърма на майката и растежът на костите на кученцата ѝ изискват повече калций и фосфор.
 • Храната с високо съдържание на протеини подпомага здравословното развитие на кученцата.
 • Докозахексаенова киселина (DHA) от рибно масло подпомага развитието на нервната система на кученцата.

Често задавани въпроси относно бременността, кърменето и основните хранителни вещества.

Какво е смилаемост и защо тя има значение?

Бременните и кърмещи кучета се нуждаят от много хранителни вещества, за да подпомагат развитието на кученцата си, така че храната с висока смилаемост е изключително важна. И поради факта, че в корема на бременното куче има по-малко място, е важно да се извлече максимална хранителна стойност при всяка хапка, която кучето поглъща.

Защо са необходими повече енергия и мазнини?

Бременните и кърмещи кучета имат много високи енергийни нужди. В действителност, кърмещите кучета имат 4-8 пъти по-големи енергийни нужди в сравнение с кучетата, които не кърмят. Повишеното съдържание на мазнини в прецизно балансираното хранене спомага да се посрещнат тези енергийни нужди.

С какво трябва да храня кучето си, докато е бременно и кърми?

Ние препоръчваме да го храните с храни, специално произведени да се посрещнат нуждите на бременни и кърмещи кучета. Тези храни съдържат основни хранителни вещества в достатъчни количества, за да се поддържат както нуждите на кучето Ви, така и на нейните растящи кученца. Вашият ветеринарен лекар може да препоръча подходяща храна за нуждите на кучето Ви.

Има ли специални указания за хранене на моето бременно или кърмещо куче?

Хранете Вашето бременно куче с количеството, посочено върху опаковката на храната, и продължете да давате храна за кученца, докато кученцата са приключили с отбиването си. Попитайте Вашия ветеринарен лекар дали трябва да ѝ предоставяте храна по всяко време след раждането на кученцата. Това може да помогне на кученцата да се отбият и да консумират обикновена храна и Вие ще бъдете спокойни, знаейки че енергийните нужди на майка им са задоволени.

Кога да отбия кученцата?

Повечето кученца започват да ядат твърда храна на 3-4-седмична възраст. Майка им вече трябва да яде подходяща храна за кученца, защото ще се нуждае от нея в по-късните етапи на бременността и за производството на кърма. Проверете с Вашия ветеринарен лекар дали това е така и дали храната е подходяща за отбиване. Омекотяването на твърдата храна с малко топла вода, предлагането на консерва или пауч, или приготвянето на каша от омекотени гранули с вода, примесени с консерва, може да помогне на кученцата да започнат прехода от кърма към твърда храна. Отбиването трябва да бъде напълно завършено на 6-7-седмична възраст. (2)

Кога трябва да посетя моя ветеринарен лекар?

Посещавайте Вашия ветеринарен лекар редовно по време на бременността и кърмене, за да проверите състоянието на майката и да се уверите, че хранителните ѝ нужди са задоволени. Важно е да изготвите конкретен график с Вашия ветеринарен лекар, за да определите колко често кучето Ви трябва да бъде преглеждано по време на бременността и след раждането на кученцата.

Започнете грижите за кученцата по правилния начин.

Воденето на дневник за теглото, развитието и активността на кученцата на всеки 1-2 дни може да бъде много полезно за рутинните оценки на вашия ветеринарен лекар през първата година от живота им. (2)

1. Клинично хранене при малки животни, 4-то Издание. Нормални кучета; Бременността при кучетата; стр. 238
2. Клинично хранене при малки животни, 4-то Издание. Подрастващи кучета: Период на отбиване: стр. 247

Прегледано от д-р Хайн Майер, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA и д-р Ема Милн BVSc FRCVS

Свързани статии

 • Куче Уринарни

  Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Алергии към храни и към фактори от околната среда при кучета

  Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Chronic Kidney Disease in Dogs | Hill's Pet

  Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.