Защитават ли котките своите стопани?

Публикувано от
минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Кучетата са известни със своята свирепа отдаденост към своите стопани, но дали има такова нещо като покровителствена котка? Научете дали котката Ви се отнася покровителствено към Вас и как може да Ви дава сигнали за това.

Покровителствени ли са котките?

Котките често са считани за непокорни и резервирани, дори към хората, които ги обичат най-много, но истината е, че тези котки могат да бъдат точно толкова покровителствени към „своите“ хора, колкото са и кучетата към техните. Казано по-просто - котките обичат семействата си и в отговор техните семейства също ги обичат. В революционно проучване, публикувано през 2011 година, изследователите показаха за първи път, че връзките котка-човек са също толкова силни, колкото и тези между хората.

Може да не осъзнавате колко съсредоточено Вашата котка следи къде се намирате и какво правите, но котките използват своя остър като бръснач слух и нюх, за да защитават семействата на своите стопани. BBC подчертава, че котките които са усетили рак или сърдечно заболяване у своите стопани, ги предупреждават за сърдечен удар, защитават своите млади стопани от тормоз и дори са служили заедно с хората в Кралския флот!

Жена притиска към лицето си сиво шотландско коте.

По-често котките се опитват да защитят стопаните си от хора, които смятат за опасни. Въпреки че котките са свирепи хищници, хората могат да изглеждат големи и страшни за някои котки. Котката инстинктивно защитава собствената си, но и Вашата територия.

Но макар да е примамливо да си представите втурването на Вашата котка в опит да спаси положението, тя вероятно не мисли по същия начин за действията си. Известният специалист по поведение на животните д-р Джон Брадшоу, в National Geographic предупреждава срещу склонността на хората „да си представят, че [котките] имат мисли и намерения подобно на нашите." Ако котката Ви се опитва да Ви защитава от нещо (или някого), най-вероятно тя просто следва своя инстинкт.

Признаци на свръхпокровителствената котка

В някои случаи котките могат да бъдат покровителствени до точката на агресията. Опитайте се да обръщате внимание на невербалната комуникация на Вашата котка, за да можете да определите какво я кара да се защитава.

За да разберете дали котката Ви е в режим "бодигард", следете за следния език на тялото на котката:

 • Разширени очи
 • Наострени уши като сателитни чинии
 • Резки, бързи движения на опашката
 • Приклекнала стойка
 • Оголени зъби и/или челюсти
 • Съскане, ръмжене или писъци
 • Хапане или драскане

Как да се справим със свръхпокровителствената котка

Покровителствената котка е уплашена котка, и страхът може да се превърне в агресия. Но преди да излезете и да купите надпис „Внимание! Агресивна котка“ за входната си врата, намерете начини за успокояване на агресивната си котка и й покажете, че поведението ѝ е неприемливо.

Знайте, че въпреки че не трябва да възнаграждавате враждебността на котката си, наказанието на агресивна котка също не е продуктивно. RSPCA обяснява, че ако наругаете или накажете котката си за лошо поведение, е малко вероятно тя да разбере. Вместо да възпрете нежеланото поведение, можете да го влошите, като направите котката си още по-нервна или по-уплашена. Кое е най-доброто нещо, което може да се направи в подобна ситуация? Отдалечете се и насърчете останалите хора от домакинството да направят същото.

Покровителствени ли са котките? Вашият домашен любимец реагира инстинктивно, когато надуши, чуе или по друг начин усети нещо странно. Също така в ДНК-то им е да се защитават, когато биват заплашвани. Хубаво е да знаете, че в случай на опасност, Вашата котка ще Ви пази гърба.

За автора

Кристин О'Брайън

Кристин О'Брайън

Кристин О'Брайън е писател, майка, от дълго време стопанин на котки, чийто дом се контролира от две руски сини котки. Статиите ѝ се появяват в Care.com, What to Expect и Fit Pregnancy, където тя пише за домашните любимци, бременността и семейния живот. Открийте я и я последвайте в Instagram и Twitter @brovelliobrien.

 

Проверено от д-р Хайн Майер, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Свързани статии

Свързани продукти

 • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.
  Buy Now »
 • Learn about kidney conditions in cats, what the signs are, and how the right cat food can help support your pet.
  Buy Now »