Защо котките обичат да се крият на малки, тъмни места?

Не е тайна, че когато в къщата настане лудница, котките се крият в най-тихото, най-уединеното местенце, за да избягат от хаоса. Но защо котката Ви се крие в най-отдалечения край на гардероба? Защо изобщо котките обичат да се крият?

Всичко е част от инстинктивното поведение. Въпреки че котката Ви е питомна, нейните предци са търсели уединени места да раждат малките си и да се крият от хищниците, според VetStreet. И затова кашонът от последната Ви онлайн покупка е идеалното място за скривалище. Котката се чувства защитена между неговите четири стени. Понякога котката се крие, защото е стресирана, казва PetMD. Обикновено, обаче, тя просто си почива от трескавото ежедневие в някое от тези котешки скривалища. Ето кои са някои от най-честите скривалища на котките:

В кутията

Най-честото скривалище са обикновените кутии и кашони (дори кутиите за обувки вършат работа). Това пространство действа успокояващо на котката и колкото е по-малко, толкова по-добре. Освен топлината на картона, четирите стени на кутията й дават сигурността и комфорта, за които копнее. Освен това, през пролуките на кутията може да ви шпионира – Вас и всички натрапници в територията й. „За да избегнете борбата за власт над кутиите, осигурете на всяка котка в къщата поне една кутия и накрая добавете още една резервна.“ Разположете кутии с различни размери на стратегически места из дома си – така ще разнообразите и игрите. Кутиите са добър избор не само за скривалище, но и защото осигуряват на котката място, където да остри ноктите си, без да поврежда мебелите Ви.

Под леглото

Gray cat with yellow eyes wrapped up in blue plaid bed sheets.

Или под завивките на леглото, или под възглавниците на леглото. Нека си го кажем: котките просто обичат Вашето меко, уютно легло, не по-малко от Вас самите, което вече Ви е известно, ако имате котка. Когато имате гости вкъщи, вероятно ще намерите котката си под леглото, защото там е тъмно, тихо и твърде тясно да се побере човек. С други думи, перфектното скривалище за нея, когато е срамежлива.

В коша за пране

Gray cat curled up in a white laundry basket.

Влечението на котката към криенето във или под леглото се пренася и към кошовете за пране, за предпочитане с току-що излезлите от сушилнята чисти дрехи, защото те й предлагат същия комфорт като завивките на леглото. Ако откриете котката си да се крие в коша, можете ли наистина да я вините? В крайна сметка, не е много по-различно от това човек да се сгуши в топло одеяло. На Вас вероятно ви се иска да я откажете от този навик, защото не бихте желали чистите Ви дрехи да са покрити с котешки косми.

В гардероба

Какво да не му харесваш на тъмния гардероб? Котките обичат това пространство, защото има поне две здрави стени за сигурност и изобилие от меки тъкани, в които да се сгушат. Друго предимство на гардероба е, че затвореното пространство блокира повечето шумове от дома и котката може да си подремне на спокойствие. Това е чудесно скривалище за котката, когато имате гости или когато се крие от Вас в момента, в който сте решили, че е време за рязане на ноктите й или за сте приготвили хавлийката й за баня. Просто бъдете подготвени. Святкащите очи в тъмното, когато посягате да се преоблечете, могат доста да Ви стреснат.

В мивката

Black and orange calico lying in bathroom sink.

Вероятно ще се учудите първия път, когато видите котката си да се излежава в мивката в банята, но това всъщност е отлично място за нея. За начало, размерите на стандартната мивка побират съвсем точно котката и й дават желания подслон точно както кутиите. Освен това тя харесва хладината на порцелана, а като бонус получава и течаща вода, с която да си поиграе. И не се изненадвайте, ако някой ден дръпнете завесата и откриете котката си във ваната. Въпреки че е доста по-голяма, ваната също е отлично скривалище с четири стени.

Затова не бързайте да хвърляте празните кутии и кашони, да прибирате прането си или да подреждате гардероба. Осигурете и нещата, от които се нуждае, за да си създаде перфектните скривалища, и тя ще бъде спокойна и няма да се стресира!

Снимки: Кристин О'Брайън

Биография на автора

Christine O'Brien

Кристин О'Брайън

Кристин О'Брайън е писателка, майка и дългогодишна стопанка на две котки, порода Руска синя котка – господарките на къщата. Нейни материали се публикуват и в What to Expect, Word of Mom, xoJane, Fit Pregnancy, и Care.com. Последвайте я в Instagram и Twitter @brovelliobrien