Разлики между мъжки и женски котки

Публикувано от
минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Знаете биологичните разлики между мъжките и женските котки, но може да се чудите дали единият пол е по-добър от другия, когато става въпрос за избор на нов космат приятел, който да се присъедини към семейството Ви. Изследването на разликите между наперени котараци и мъркащи кралици може да Ви помогне да изберете котка, която по-добре отговаря на Вашия начин на живот и личност. И така, мъжка или женска котка да си вземете? Нека първо разгледаме разликите между мъжките и женските котки.

Кой пол се държи по-добре?

Разликите в поведението между мъжките и женските котки са най-очевидни при котки, които не са кастрирани, тъй като разликите в поведението, обикновено, са свързани с хормоните на котката. Например, мъжките котки могат да станат по-агресивни, да уринират и да се опитват да избягат от дома, когато достигнат полово зряла възраст. Женските котки пък, когато са разгонени, могат да станат по-привързани, склонни да се търкат в почти всичко и също така могат да бъдат по-гласовити и да вокализират силно. Въпреки че по-голямата част от не кастрираните котки имат много отличаващо се поведение, няма единодушие, че всички котки и от двата пола действат по определен начин. Някои женски котки се изпускат, докато са разгонени, докато някои мъжки котки стават по-привързани. Повечето приюти силно насърчават стопаните на домашни любимци да кастрират котката си. Котенцата определено са сладки, но трябва да обсъдите дали кастрирането не е по-добре за Вас като стопанин, преди да се озовете с малки котенца у дома.

Хората често приемат определени черти у котките въз основа на аспекти, като порода или цвят на козината, както е установено в проучване на Училището по ветеринарна медицина Дейвис към Калифорнийския университет. Хората определят оранжевите котки като по-дружелюбни например, а черните или белите котки се смятат за по-антисоциални. Въпреки това, повечето стопани на котки и ветеринарните лекари ще Ви кажат, че изборът на котка въз основа на пола или цвета няма да гарантира, че ще получите пухкаво, гушкащо се коте или наперена, независима котка. Средата, в която котката е отгледана, и личността на стопанина на домашния любимец често могат да повлияят на поведението повече, отколкото генетиката.

Мейн кун играе с оранжева играчка котка върху пода.

A+ за външен вид

Породите котки често са по-трудни за разграничаване от породите кучета. Вашата бъдеща котка може да притежава комбинация от черти, отличителен цвят и дълга или къса козина. Подобно на повечето бозайници, мъжките котки от всяка порода са с малко по-големи размери от женските си съответствия. Въпреки това, като цяло, както мъжките, така и женските котки клонят към тегло между 2,5-5,5 килограма и са високи около 20 до 25 cm. Видът храна, с която храните котката си, количеството упражнения, които тя получава, и цялостното ѝ здравословно състояние, ще имат голям ефект върху външния ѝ вид.

Изборът на котка само по външен вид не е най-добрият. Ако искате да вземете нова котка в дома си, посетете приют за животни, където ще откриете голямо разнообразие от котки на различна възраст, порода и индивидуалност. Много центрове разполагат с уеб страница със снимки на котки, които можете да разгледате, преди да посетите приюта, а персоналът там може да Ви даде информация за произхода на котката и нейния характер. Когато срещате котка за първи път, седнете близо до нея и изчакайте той или тя да дойде при Вас. Оставете котката да се потърка и да се бутне във Вас за кратко, преди да осъществите контакт. И винаги си позволявайте известно време с няколко различни котки, преди да вземете окончателно решение.

Мъжка или женска котка да изберете?

Истината е, че полът на котката наистина няма значение, когато става въпрос за избор на перфектния домашен любимец за Вас. Въпреки че има някои разлики в поведението между мъжките и женските котки, докато те растат от котенца до възрастни, генетиката на котката и околната среда играят по-голяма роля за това доколко добре ще се свързвате двамата. Така че отделете време да се срещнете с няколко котки и да изберете тази, която смятате, че ще бъде Вашият най-добър приятел. Разликите между мъжките и женските котки трябва да играят малка роля при избора на котка.

За автора

Криси Клингър

Криси Клингър

Криси Клингер е стопанин на домашен любимец. Тя обича да споделя дома си с косматите си деца, наред с двете си собствени деца и съпруга си. Криси обича да прекарва време с всички членове на семейството си когато не преподава, пише или публикува в блога си. Тя се стреми да пише статии, които помагат на стопаните на домашни любимци да живеят по-активен и смислен живот със своите домашни любимци.

 

Проверено от д-р Хайн Майер, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Свързани статии

Свързани продукти

  • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.
    Buy Now »
  • Learn about kidney conditions in cats, what the signs are, and how the right cat food can help support your pet.
    Buy Now »