Котката Ви търси внимание? Ето какво може да направи, за да го получи.

Когато котката иска внимание, тя ще обърне света, за да го получи. Вашата котка има свой, собствен характер, но и тя, вероятно, проявява добре познатото на всички любители на котки типично поведение – например ляга по гръб, за да я погалите по коремчето, или нежно Ви потупва с лапа.

И ако това не свърши работа, тя крие още много козове, като тези седем класически трика, които гарантирано ще Ви разсеят от собствените Ви занимания:

1. Мяука

Основният начин за комуникация на котките е мяукането, като височината и тоналността се променят, според това какво се опитва да Ви каже. Ако сте си вкъщи и правите нещо различно от това да й обръщате внимание, тя може да започне с тихо, но настоятелно мяукане, подобно на плача на новороденото. След това ще премине към пронизително мяукане, което ще Ви накара да изтичате при нея само за да я намерите и да видите как стои с невинното изражение „Кой, аз?“.

2. Взира се във Вас

Понякога котката трябва само да Ви погледне с големите си, неустоими очи, за да изиска вниманието Ви. Безмълвно тя казва „Ще правиш, каквото ти казвам“. Въпреки че този коварен подход Ви дразни, вие просто не можете да игнорирате настоятелния й поглед. Изведнъж се оказва, че сте спрели да си вършите работата и вече се занимавате с нея. Как стана така...

3. Сяда върху лаптопа Ви

Друг често срещан и ефективен ход е да седне върху лаптопа ви (или таблета, книгата, вестника, списанието, чинията с вечерята Ви и т.н.). Това е нейният начин да Ви каже, че тя е най-важното нещо в живота Ви. Може би Ви е заблудила да си мислите, че седи върху компютъра, защото е топъл, но всъщност така тя демонстрира надмощие над неодушевения предмет, който стои на пътя й. „Защо ти е да гледаш в този голям метален квадрат, след като можеш да гледаш в мен?“ Няма какво да кажете на това. Но можете да обърнете нещата срещу нея, като й пуснете видео с катерици или птици. Тя бързо ще забрави, че не й обръщате внимание.

4. Чака пред вратата

Ако отскоро имате котка, сигурно си мислите, че можете просто да затворите вратата на спалнята или кабинета, за да получите тишина и спокойствие. Но просто не става така. Котката Ви ще дращи и тропа по вратата, докато не се отвори. И ще продължи така с часове, разчитайки, че Вашето търпение ще се изчерпи преди нейното. Някои котки се втурват с бясна скорост към затварящата се врата и по-добре изобщо да не я затваряте под носа й. Така не само ще предпазите котката от евентуално нараняване, но и вратите си от издраскване.

5. Събаря неща от масата

Дали си струва да бута дистанционното на телевизора да падне от масата, ако Вас ви няма да го видите? Котката използва този евтин трик само когато сте наоколо; ако Ви няма, няма смисъл. Умните котки ще установят коя вещ Ви е ценна и бавно и методично ще я избутат до ръба на масата или рафта, давайки Ви време, колкото да се затичате и да я хванете в последния момент, преди да падне. Обаче, ако сте потънали в заниманията си, тя ще бутне вещите Ви на пода, докато не отидете при нея. И в двата случая е привлякла вниманието Ви.

6. Носи Ви дарове

Котките обичат да радват стопаните си и един от начините за това е да им носят „дарове“. Изненадата може да включва изкуствените мишки, плюшени играчки или дори обувки и пантофи (това не важи само за кучетата). Този трик е особено резултатен, ако котката иска внимание. След като избере предмета, който с най-голяма вероятност ще Ви вдигне от фотьойла и ще Ви закара до купичката й за храна, тя ще го пусне в краката Ви и ще завие с характерния си глас, докато получи наградата си.

7. Сгушва се във Вас

Тук няма губещи, защото има ли нещо по-приятно от гушкането на коте? Тя го знае и знае, че и вие го знаете, и затова трикът действа безотказно. Понякога нежното отъркване в крака Ви изведнъж преминава в настоятелно побутване, за да привлече вниманието Ви към себе си. Тя не иска просто да я погалите набързо, само Ви оставя с това впечатление с хитрите си ходове, докато не получи много повече.

Без значение какви подходи избира Вашата котка, за да привлече вниманието Ви, имайте предвид, че това може да продължи с часове, затова по-добре й давайте повече от това, което иска: Вашата любов и привързаност (и може би още малко вкусна и здравословна храна за котки). Все пак сте си взели котка, за да я обичате, така че по-добре го показвайте.

Биография на автора

Christine O'brien's Contributor Photo

Кристин О'Брайън

Кристин О'Брайън е писателка и дългогодишна стопанка на две котки, порода Руска синя котки – господарките на къщата. Последвайте я в Instagram и Twitter @brovelliobrien.