Може ли котката да настине или да хване грип?

минути минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Може ли котката да се разболее от коронавирус?

Ситуацията с коронавируса (COVID-19) остава в развитие, затова е важно да следим новините от Световната здравна организация. Ситуацията с коронавируса (COVID-19) остава в развитие, затова е важно да следим новините от Световната здравна организация.

Към днешна дата американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) не разполагат с данни за животни в САЩ, заразени с вируса, и няма данни кучета или други домашни любимци да могат да се заразяват или да разпространяват човешката версия на вируса. За повече информация, моля, вижте следната статия:

Може ли домашният любимец да хване коронавирус?

Можем ли да се заразим един от друг?

Ако имате грип или настинка, няма голяма опасност да го предадете на домашния си любимец. Има документирани случаи на предаване на вируса H1N1 от хора на котки, отбелязва списание Smithsonian, и котките могат да го предават на хора, но това се случва много рядко. През 2009 г., когато вирусът H1N1 (свински грип) се смяташе за епидемия в САЩ, имаше причини за тревога, защото H1N1 се предаваше от животни (в случая прасета) и заразяваше хора.

Естеството на вируса

Котките могат да хванат грип, както и инфекция на горните дихателни пътища, от два вируса: котешки херпесвирус или котешки калицивирус. На всяка възраст има риск, но най-уязвими са малките и старите котки, защото при тях имунната система не е така силна, както при котките, които са в разцвета на силите си.

Котките хващат вируса, когато влязат в пряк контакт със заразена котка или с вирусни частици, обяснява VCA Animal Hospitals. „Вирусът се отделя със слюнката и със секрети от очите и носа на заразената котка“, поясняват от организацията. Затова е важно да пазите котката си от контакт с болни котки.

Ако котката Ви се зарази с грип или с инфекция на горните дихателни пътища, вирусът може да остане в нея, казва Love That Pet. „За съжаление, оздравелите от грип котки могат да останат временни и постоянни вирусоносители. Това означава, че могат да разпространяват вируса в околната среда, дори вече да не изглеждат болни.“ Ако котката Ви е имала грип, следете за повторна поява на симптомите.

Ако подозирате, че котката Ви има грип, следете за тези симптоми:

 • Летаргия
 • Кашлица
 • Кихане
 • Хрема
 • Треска
 • Загуба на апетит, не пие вода
 • Сълзене от очите и/или хрема
 • Затруднено дишане

Веднага се свържете с ветеринарен лекар и имайте готовност да заведете котката си на преглед.

Лечение и превенция

Редовните ваксинации поддържат здравето на котката и предотвратяват болестите. Друг ключов фактор е предпазването от микробите: мийте си ръцете често и щателно (изисквайте и от околните да го правят); дезинфекцирайте заразените зони като чаршафи, дрехи и кърпи; избягвайте контакт с всички хора (и животни), които може да са болни.

Животните могат да се заразяват от други животни, затова е важно здравите да се държат отделно от болните. Слюнката, както и секретите от очите и ушите, са обичайният път за пренасяне на микроби, затова дръжте на различни места храната и водата на здравите и болните животни.

И да повторим, ако забележите симптоми на грип или настинка, незабавно се свържете с ветеринарен лекар. Според PetMD: „За грипа няма лекарство, провежда се симптоматично лечение. Може да се наложат специални грижи за поддържане на очите и носа чисти от секрети.“ Лечението може да включва антибиотици и течности за превенция на дехидратация. Ветеринарният лекар ще направи подробен план за лечение.

В процеса на възстановяване котката Ви ще се нуждае от много любов и внимание. Тя би направила същото за Вас, ако не се чувствате добре. Ако и Вие боледувате, ще е трудно, но когато всички оздравеят, ще можете отново да се радвате пълноценно на компанията си.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Кристин О'Брайън

 

Кристин О'Брайън е писателка, майка и дългогодишна стопанка на две руски сини котки – господарките на къщата. Нейни материали се публикуват и в Care.com, What to Expect и Fit Pregnancy, където тя пише за семейния живот, домашните любимци и бременността. Последвайте я в Instagram и Twitter @brovelliobrien

 

Related Articles

Related products

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
  Buy Now »
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
  Buy Now »
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.
  Buy Now »