Котешките изпражнения: Разширено ръководство

Публикувано от
минути: Време за четене

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Като стопанин на котка, почистването на котешката тоалетна може да не е сред любимите ви дейности (ако е така, тук имаме много котешки тоалетни за вас!). Но проверката на котешките изпражнения, за да се уверите, че имат нормален цвят и форма, е един от начините, по които можете да забележите признаци на възможни здравословни проблеми.

Повечето котки се изхождат поне веднъж на ден и котешките изпражнения са чудесен индикатор за здравословното състояние на Вашата котка. Те могат да ви кажат дали котката изпитва стрес или има съществуващо заболяване, или дали храната за котки не е подходяща за нея.

Като се запознаете с това как изглежда „доброто изпражнение”, можете да сте сигурни, че сте подготвени да разпознаете кога изпражненията ѝ не изглеждат нормални. Разбира се, много от нас, стопаните на домашни любимци, нямат котешка тоалетна и почти никога не виждат изпражненията на котките си, защото те излизат навън, за да се изходят. Ако случаят е такъв, все още можете да следите за промени в това колко често котката Ви излиза или дали забелязвате меки или течни изпражнения около задните й части. Ако се съмнявате за проблеми, можете да предложите поднос за тоалетна и да се уверите сами.

Здрави срещу нездрави котешки изпражнения: Какво да търсите

Здравите изпражнения обикновено са пластични (като глина за моделиране: нито прекалено меки, нито твърде твърди). Това се счита за златен стандарт и е знак, че Вашата котка се изхожда нормално. Здравите изпражнения са тъмнокафяви на цвят, но не прекалено тъмни, тъй като черните изпражнения могат да означават кръв в изпражненията. Изпражненията, които са твърде леки, също могат да показват по-сериозен проблем като чернодробно заболяване, тъй като могат да бъдат индикация, че жлъчният канал е задръстен, се казва в Ръководството за ветеринарна медицина на Merck MSD.

Малки, твърди топчета изпражнения се считат за необичайни и нездрави, защото могат да бъдат индикатор за запек. Това е сериозен проблем за котките, тъй като може да е индикация за здравословни проблеми като неврологични или метаболитни състояния, или задръстване на дебелото черво, отбелязват от International Cat Care (ICC). Те добавят, че запекът също може да е знак, че котката Ви е дехидратирана. Определено трябва да се обадите на вашия ветеринарен лекар, ако котката Ви отделя малки, твърди топчета изпражнения.

Сива котка, спяща на ръба на кафяв кожен диван.

Трябва също да внимавате за меки или подобни на течност изпражнения, които нямат определена форма. Диарията при котките се причинява от различни неща, от вирусни инфекции до чревни паразити или непоносимост към храни. Ако не се вглеждате внимателно, може да сбъркате течните изпражнения с урината. Уверете се, че винаги гледате добре и внимателно какво загребвате или използвайте чифт ръкавици за еднократна употреба, за да тествате текстурата.

Не всички необичайни котешки изпражнения са причина за паника, но изискват внимателно наблюдение. PDSA казва, че е често срещано котките да имат диария след промяна на храната, например. Но ако този тип изпражнения продължават повече от 24 часа или са придружени от повръщане, летаргия или кървави изпражнения, те препоръчват да заведете котката си на ветеринарен лекар. По-добре е да заложите на сигурното.


Подготовка на проби от котешки изпражнения

При всяко годишно посещение вашият ветеринарен лекар ще поиска проба от изпражнения, така че лабораторията да може да извърши тестове на фекална материя. Пробите се събират най-добре в одобрени пластмасови контейнери, които вашият ветеринарен кабинет ще предостави. Но можете също така да вземете контейнерче в кабинета преди определения ви час, или да закупите такова онлайн или в магазин за домашни любимци. Само запомнете: лабораторията ще има нужда от нова проба, така че е важно да не взимате съкровището си от котешката тоалетна до деня, в който го оставите на ветеринарния лекар. След като вземете фекалната материя в одобрения пластмасов контейнер за проби, сложете я в хладилник, ако е възможно, и не забравяйте да запишете датата и часа на вземане, така че във ветеринарния кабинет да имат точна информация.

Много котки, много проверки

Ако имате повече от една котка, не е задължително да вземете проба от всяко отделно животно, освен ако вашият ветеринарен лекар изрично не ви помоли да го направите. Ако обаче откриете кървави изпражнения, най-вероятно ще трябва да патрулирате около котешката тоалетна, за да определите коя котка може да има здравословен проблем. Разбира се, ако една котка е болна, другите също може да са. Ако забележите сериозен проблем с една котка, опитайте се да я изолирате в нейна собствена котешка тоалетна, докато можете да я заведете на ветеринарен лекар.

Вярвате или не, изпражненията на Вашата котка могат да ви кажат много за нейното благосъстояние. Като включите проверка на изпражненията в ежедневната си рутинна поддръжка на котешката тоалетна, можете да помогнете да я поддържате във върхова форма и да ѝ осигурите чиста, здравословна среда.


За автора

Кристин О'Брайън

Кристин О'Брайън

Кристин О'Брайън е писател, майка, и от дълго време собственик на котки, чийто дом се контролира от две руски сини котки. Статиите ѝ се появяват в Care.com, What to Expect и Fit Pregnancy, където тя пише за домашните любимци, бременността и семейния живот. Открийте я и я последвайте в Instagram и Twitter на @brovelliobrien.

 

Прегледано от д-р Хайн Майер, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA и д-р Ема Милн

Свързани статии

Свързани продукти