Повръщане и диария: Спешен случай ли е при котките?

Публикувано от
Време за четене: минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Повръща ли Вашата котка? Забелязали ли сте промяна в цвета или консистенцията на изпражненията ѝ? Повръщането и диарията са често срещани при домашните любимци и могат да бъдат причинени от много неща. Често няма за какво да се притеснявате – може да са изяли нещо неприятно или да са били ухапани от насекоми като нас. Въпреки че повечето случаи се разрешават от само себе си, трябва да бъдем внимателни, защото понякога това може да е признак за по-тревожно състояние. Особено повръщането може да причини бърза дехидратация. Ето някои насоки, които да ви помогнат да разберете дали повръщането или диарията на Вашия домашен любимец се нуждаят от помощта на ветеринарен лекар.

Неотложни мерки

Ако котката Ви повръща, първата стъпка е да спрете храненето ѝ и да се уверите, че има достатъчно прясна вода. Ако котката продължава да повръща повече от 8 часа или повръща много често, обърнете се към ветеринарен лекар. Обикновено няма нужда да спирате храна, ако котката Ви има диария. Самоограничаващата се диария обикновено трябва да отшуми за 2-3 дни. Въпреки това, ако котката Ви е болна, има някои обстоятелства, при които не трябва да чакате 24 часа, преди да я заведете при ветеринарния си лекар.

Обадете се на Вашия ветеринарен лекар, ако...

 • Вашата котка е много млада или много стара (тъй като може да се дехидратира много бързо).
 • Вашата котка има особено здравословно състояние, като например диабет.
 • Вашата котка вече приема лекарства. Посъветвайте се дали храненето може или трябва да бъде спряно, докато Вашият домашен любимец е болен.
 • Виждате кръв при повръщане или диария или ако се отделя материал с вид на черен катран.
 • Вашата котка изглежда много нещастна, унила или венците ѝ са сухи и лепкави.
 • Говорете с ветеринарния си лекар, ако след 24 часа, изглежда, че коремът на Вашата котка се е успокоил и се нуждаете от съвет с какво да храните след това. Вместо незабавно връщане към нормалната храна на Вашата котка, ветеринарните лекари често препоръчват специално разработена храна като Hill's Prescription Diet i/d.

Последен съвет – обадете се на Вашия ветеринарен лекар, преди да заведете болната си котка в клиниката. Той може да ви помоли да изчакате в друга чакалня, ако подозира, че котката Ви може да е заразна за останалите пациенти.

Свързани статии

Свързани продукти

 • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.
  Buy Now »
 • Learn about kidney conditions in cats, what the signs are, and how the right cat food can help support your pet.
  Buy Now »