Пръцкат ли котките?

Публикувано от
минути: Време за четене

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Пръцкат ли котките? Въпреки че не е непременно най-добрата тема за вечеря, пръцкането при котките е важна тема, с която стопаните на домашни любимци трябва да се запознаят.

Подобно на други стомашно-чревни функции, метеоризмът (газовете) е естествено явление при животните. Макар и не толкова често (или толкова шумно) като кучетата и хората, гордата котка наистина отделя газове. Излишните газове може да са признак на храносмилателни проблеми като диария или течно изпражнение. Тъй като много котки ходят навън до тоалетна, понякога излишните газове може да са най-очевидният знак, че нещо не е наред.

Защо котките пръцкат?

Метеоризмът обикновено е резултат от натрупване на газове в храносмилателната система, които след това се освобождават от тялото. В повечето случаи газовете при котките са нормални. Въпреки това ако котката Ви погълне твърде много въздух, може да се появят излишни газове.

отпусната котка на гърба на дивана
Хранителните алергии или чувствителност също могат да допринесат за прекомерното образуване на газове. Всъщност храната се смята за една от основните причини за пръцкането при котките. В своите насоки за хранене Световната ветеринарна асоциация за дребни животни (WSAVA) включва метеоризма като „променена стомашно-чревна функция“ в своя глобален контролен списък „Скрийнинг на храненето като рисков фактор“ за оценка на храненето от ветеринарните лекари. Хранителната оценка на WSAVA взима под внимание „закуски, лакомства, храна от масата, храни, използвани за прилагане на лекарства, и диетични добавки“ – общо взето всичко, което Вашата котка слага в корема си.

Храна и пръцкане при котките

Изборът на правилната храна за котки за Вашия компаньон е страхотна първа стъпка към контрола на неговото пръцкане. Изберете план за хранене, който включва необходимите витамини и минерали и отговаря на неговия размер, възраст и ниво на активност. Фибрите, например, са чудесни за храносмилателната система на котката, но някои фибри могат да причинят прекомерно образуване на газове. В определени случаи Вашият ветеринарен лекар може да препоръча терапевтична храна за котки, която е специално разработена за правилното храносмилане на котките.

Също така, пръцкането при котките е само една от причините, поради която обикновено не трябва да давате на котката си човешка храна. Въпреки че Вашата котка може да понася човешка храна, най-добре е да се придържате към храна, която е създадена за Вашия космат приятел, както подчертават от RSPCA. Те предупреждават, че повечето храна за хора няма да отговори на хранителните нужди на Вашата котка, а някои храни може дори да са отровни.

Винаги се свързвайте с Вашия ветеринарен лекар, преди да давате на котката си от Вашата храна, за да сте сигурни, че е безопасно. Не забравяйте също да сведете тези лакомства до минимум.

Метеоризъм и здравословни проблеми

В редки случаи метеоризмът на котката може да бъде причинен от сериозно заболяване като трихомониаза. От Университета на Ливърпул казват, че при котки, засегнати от този чревен паразит, метеоризмът може да бъде придружен от „зловонна“ диария. Ако Вашата котка показва други признаци на стомашно-чревен дистрес, включително диария и повръщане, и нейните газове имат силна миризма, незабавно я заведете на ветеринарен лекар, за да може да я прегледа за основен здравословен проблем.

Бъдете сигурни, че пръцкането при повечето котки не е причина за безпокойство. Те няма да отделят газове често и когато го направят, вероятно ще бъдат също толкова изненадани, колкото и вас. Котките са елегантни същества; невинаги ще чуете или помиришете нещо, тъй като повечето газове са без мирис — фини и деликатни, точно както Вашата котка.

През повечето време звукът е просто звук. Въпреки това, ако имате някакВи притеснения, не забравяйте да говорите с Вашия ветеринарен лекар. Той или тя може също така да даде препоръки за качествена храна за Вашата котка, за да гарантира, че подхранвате правилно храносмилателната им система.

За автора

Кристин О'Брайън

Кристин О'Брайън

Кристин О'Брайън е писател, майка, и от дълго време собственик на котки, чийто дом се контролира от две руски сини котки. Статиите ѝ се появяват в Care.com, What to Expect и Fit Pregnancy, където тя пише за домашните любимци, бременността и семейния живот. Открийте я и я последвайте в Instagram и Twitter на @brovelliobrien.

 

Прегледано от д-р Хайн Майер, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA и д-р Ема Милн BVSc FRCVS

Свързани статии

Свързани продукти

  • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.
  • Learn about kidney conditions in cats, what the signs are, and how the right cat food can help support your pet.