Пет чести храносмилателни проблема при котките: Какво да правим

Публикувано от
минути: Време за четене

Храносмилателните проблеми при котките са относително често срещани и много стопани на домашни любимци ги смятат за нормални. Но ако котката Ви повръща редовно или често ходи по нужда, то има нещо съмнително. Може би е време да промените храната ѝ или обстановката, и определено е време да говорите с ветеринарен лекар. Ето и няколко съвета за разрешаване на най-често срещаните храносмилателни проблеми при котките.

Ginger cat sitting in a litter box and looking at the camera.

1. Глисти

Вътрешните паразити са често срещан проблем при котките, дори при котките, отглеждани на закрито. Най-предизвикателният аспект на диагностицирането и третирането им е, че котката може да бъде нападната масово от паразити и никога да не покаже никакви признаци. Най-често срещаните глисти при котките включват анкилостома, кръгли червеи и тении.

Признаците за глисти, които се проявяват чрез храносмилателната система на котката, може да включват:

 • Повръщане
 • Диария
 • Глисти в изпражненията или позиви за повръщане
 • Загуба на тегло
 • Надебеляване на корема

Глистите при котките са не само неприятни, но някои могат да бъдат и заразни за хората. Глистите са често срещани, особено при котенцата, и затова те трябва да бъдат обезпаразитявани много често, но дори и възрастните котки трябва да бъдат обезпаразитявани редовно, за да запазите сигурността на котката и семейството си. Говорете с ветеринарен лекар, относно най-добрите начини за обезпаразитяване, режим и лечение, и посетете Центърът за Международна грижа за котките за полезна информация, относно обезпаразитяването.

2. Констипация (запек)

Констипацията е друга често срещана беда за хранителната система на котките, често причинена от дехидратация, болка или диета. В редки случаи констипацията може да бъде причинена от състояние, наречено идиопатичен мегаколон, който може да се дължи на неврологичен проблем или намалено мускулно движение на дебелото черво.

Повтарящата се констипация не е шега. Решенията на Вашия ветеринарен лекар могат да включват увеличаване на приема на вода за Вашия домашен любимец чрез замяна на сухата храна с консервирана храна, препоръка за повече упражнения или спомагане на безопасно намаляване на теглото. Вашият ветеринарен лекар вероятно също ще препоръча да преминете към котешка храна, чиято формула спомага за разрешаване на храносмилателните проблеми при котките. Ако котката Ви клечи нещастно над котешката тоалетна без резултат, заведете я на консултация при ветеринарен лекар възможно най-скоро.

3. Космени топки

Космените топки са изключително често срещани, но това не означава, че котката Ви трябва да живее с тях. Космените топки се оформят когато котката поглъща косми, докато си поддържа тоалета. Тези косми, обикновено, преминават през храносмилателния тракт на котката и се отделят по време на движенията на червата, когато котката е на котешката тоалетна. Ако космите останат в стомаха, те се струпват, оформяйки космена топка.

Преминаването на подобна космена топка веднъж месечно се счита за нормално, но ако е по-често трябва да се обадите на Вашия ветеринарен лекар.

За котките, които се нуждаят от промяна на храната за контролиране на космените топки, Hill's предлага голямо разнообразие от храни срещу космени топки, които могат да помогнат. Те се разработени с точно определено количество влакнини, за да се спомогне намаляването на образуването на космени топки в стомаха. Тези храни са с контролирано съдържание на калории, което е отлично, тъй като според клиничния опит, повечето отглеждани на закрито котки се борят с наднорменото тегло. Ако проблемът с космените топки продължава, помислете за професионално подстригване на котката си (помолете за прическа тип лъвска грива) или посетете Вашия ветеринарен лекар, за да обсъдите проблема.

White cat in blue collar yawning.

4. Възпаление на червата и хронична ентеропатия

Когато котката страда от проблеми като повръщане, диария и загуба на апетит за три или повече седмици, тя може да има хронична ентеропатия.

Хроничната ентеропатия е просто един труден термин, отнасящ се за хронично заболяване на червата. В много случаи на хронична ентеропатия съществува известно възпаление на червата (което Вашият ветеринарен лекар може да види само при биопсия, взета по време на така наречената ендоскопия). Ето защо се нарича „възпаление на червата“.

За щастие в днешно време много случаи на хронична ентеропатия могат да бъдат разрешени със специален режим на хранене или със стероиди. Затова ендоскопията се извършва само при тежки или специални случаи. Лечението на Вашата котка с хронична ентеропатия изисква внимателна диагностика, направена от Вашия ветеринарен лекар, и често е до известна степен „проба-грешка“ преди Вие и Вашият ветеринарен лекар да намерите най-доброто лечение за Вашата котка. Затова, бъдете търпеливи!

5. Хранителна чувствителност

Чувствителността към храна е относително рядка при котките, като списанието Ветеринарни изследвания на BMC изброява най-често срещаната чувствителност към говеждо, риба и пилешко. Когато се появи подобна чувствителност към храната, котката Ви може да изпита стомашно-чревни признаци (повръщане, диария или газове), кожни признаци (сърбеж по кожата, зачервени участъци и косопад) или и двете.

Ако Вашият ветеринарен лекар подозира, че котката Ви проявява чувствителност, той обикновено ще предпише 10 до 12-седмично тестване на диетична храна. През този период трябва да храните котката си САМО с препоръчаната храна, за да изключите съставки, към които тя може да е чувствителна. Ако котката Ви яде и друго през това време, ще трябва да стартирате отново с тестването на храната. При наистина чувствителен пациент, стомашно-чревните признаци обикновено трябва да отзвучат за 2-3 седмици, а кожните признаци трябва да отшумят за 8-12 седмици.

Не се паникьосвайте ако котката Ви развие внезапно хранително неразположение.  Вашият ветеринарен лекар може да Ви помогне да идентифицирате причината за проблема и да Ви предложи начин котката Ви да се почувства по-добре.

За автора

Dr. Sarah Wooten

Д-р Сара Уутън

Д-р Сара Уутън завършва Факултета по ветеринарна медицина на Калифорнийския университет - Дейвис през 2002 година. Член на Американското общество на журналистите в областта на ветеринарната медицина, д-р Уутън разделя професионалното си време между малка ветеринарна практика в Грийли, Колорадо, публичните речи по сродни въпроси, лидерството, комуникацията с клиенти и писането. Тя обича да ходи на къмпинг със семейството си, да кара ски, да се гмурка и да участва в състезания по триатлон.

Свързани статии

Свързани продукти

 • В следващите минути трябва да получите имейл, съдържащ връзка за нулиране на паролата ви.
  Buy Now »
 • Забравихте паролата си?
  Buy Now »
 • Забравихте паролата си?
  Buy Now »
 • Тук ще намерите отговори на най-честите потребителски въпроси за храните на Hill's™. Ако не откриете това, което търсите, не се колебайте да се свържете с нас за отговор.
  Buy Now »