Пет чести храносмилателни проблема при котките: Какво да правим?

Публикувано от
минути: Време за четене

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Храносмилателните проблеми при котките, като повръщане и диария, са относително често срещани и много собственици на домашни любимци ги смятат за нормални. Но ако котката Ви продължава да е болна, или има меки или воднисти изпражнения, тогава има нещо, което се случва под повърхността. Може би е време да промените храната ѝ или обстановката, и определено е време да говорите с ветеринарен лекар. Ето и няколко съвета за разрешаване на най-често срещаните храносмилателни проблеми при котките.

  • Остър гастроентерит Това е най-честата причина за „разстроен стомах“ при котките. Обикновено се състои от повръщане и диария, които започват внезапно. Може да бъде причинен от много неща, като изяждане на нещо неприятно (или както много котки обичат да правят – изяждат половин мишка, а другата половина оставят да я намерим ние!), паразити, вируси и космени топки са само някои от възможностите.
  • Хронична ентеропатия или възпалително заболяване на червата За разлика от внезапното разстройство, което току-що споменахме, хроничните ентеропатии се появяват по-бавно и са склонни да продължават дълго време. Диарията и загубата на тегло са често срещани признаци. Отново, те могат да бъда причинени от много различни неща, като неблагоприятни хранителни реакции, имунни реакции и генетика.
  • Колит Колонът е част от дебелото черво и когато се възпали, се нарича колит. Обикновено е много характерен и повечето котки показват едни и същи признаци – изглеждат така, сякаш спешно трябва да се изходят, може да се напрягат, но без голям резултат, а един от класическите признаци на колит е прясна кръв и/или слуз в изпражненията.
  • Рижава котка седи в кутия за отпадъци и гледа към камерата.

  • Запек Също както при хората, когато котките имат запек, ходенето по нужда ги затруднява и може да ходят до тоалетната много по-рядко. Запекът може да бъде причинен от много неща. Яденето на кости, пера и козина може да направи изпражненията твърди и трудни за преминаване, наличието на много косми, особено при дългокосмести котки или бавно черво също ще означава, че изпражненията са сухи и трудни за придвижване. Някои породи като сиамските котки са по-склонни към бавни черва от други. Това може да доведе до състояние, наречено мегаколон.
  • Хранителни алергии Котките могат да реагират лошо на определени храни по редица причини и обобщено ги наричаме неблагоприятни хранителни реакции. Истинските хранителни алергии са по-редки, отколкото хората си мислят, и обикновено се причиняват от протеини в храни като пиле, риба и мляко. Хранителните алергии могат да причинят повръщане и диария, както и кожни проблеми като сърбеж и прекомерно чесане.

Бяла котка със син нашийник се прозява.

Не се паникьосвайте, ако котката Ви развие внезапно хранително неразположение. Вашият ветеринарен лекар може да Ви помогне да идентифицирате причината за проблема и да Ви предложи начин котката Ви да се почувства по-добре.

За автора

Д-р Сара Уутън

Д-р Сара Уутън

Д-р Сара Уутън завършва Факултета по ветеринарна медицина през 2002 година. Член на Американското общество на журналистите в областта на ветеринарната медицина, д-р Уутън разделя професионалното си време между малка ветеринарна практика в Грийли, Колорадо, публичните речи по сродни въпроси, лидерството, комуникацията с клиенти и писането. Тя обича да ходи на къмпинг със семейството си, да кара ски, да се гмурка и да участва в състезания по триатлон.

Свързани статии

Свързани продукти

  • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.
  • Learn about kidney conditions in cats, what the signs are, and how the right cat food can help support your pet.