Коледни растения, опасни за котките

По текст на
Време за прочитане на материала минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Украсяването на дома за празниците събужда семейния коледен дух, но не бива да забравяте, че някои растения са опасни за котките.

Знаем колко е трудно да се устои на великолепните цветя, които изобилстват по това време на годината! За съжаление, някои от най-популярните коледни растения, са вредни и дори опасни за котките. Избягвайте тези често срещани коледни растения, за да се радвате на още много Коледи с котката си.

Коледна звезда

Може би коледната трапеза не е завършена без красивата коледна звезда с нейните тъмни листа и кадифени, червени цветчета. Това традиционно коледно растение се е сдобило с лоша репутация през годините като силно токсично за котки, но всъщност не е така опасно, както други. Коледната звезда не е животозастрашаваща, но може да предизвика стомашна болка или диария у котката Ви, ако тя оближе или погълне част от растението. За по-сигурно се радвайте на цветята в домовете на приятелите си или сложете саксията на място, недостъпно за котката (ако изобщо има такова в дома Ви!). В магазините се предлагат и много изкуствени варианти, които ще внесат цвят в дома Ви, без да застрашават котката Ви.

Коледно дръвче

Beige and white cat peeking through Christmas tree branches

Борът е токсичен за котките, отбелязва сайтът Petcha, защото може да предизвика фатална увреда на черния дроб. Ако искате да имате живо дърво, изберете ела или смърч. Редовно почиствайте падналите иглички, без значение от вида на дървото, защото са остри и опасни за вътрешните органи на котките. Покрийте стойката на дръвчето, за да не може котката да пие от водата. Също така има опасност котката да преобърне дръвчето или да погълне част от украсата, което важи и за изкуствените елхи. Мигащите светлинки са магнит за пакостливите писани, нищо не е толкова вълнуващо, колкото възможността да покорят дръвче, което внезапно е изникнало в къщата. Най-добре е да закрепите елхата към пода или тавана, за да не може котката да го преобърне и да нарани някого или себе си. Колкото до играчките за елхата и останалата украса, гледайте да не са твърде малки, за да не може котката да ги погълне, както и да нямат остри ръбове. Закачете добре играчките, за да не се изкушава да ги събори. И накрая, не забравяйте да изключвате лампичките от контакта, когато не сте вкъщи, за да избегнете риска котката Ви да пострада от токов удар.

Имел и самодивски чемшир

Ако искате да окачите имел или чемшир на вратата си, ще трябва да предпочетете изкуственото растение, предупреждават в сайта PetMD. "Поглъщането на малки количества от листата или плодовете може да предизвика само стомашно неразположение. Големите количества, обаче, могат да доведат до сърдечносъдов проблем и да създадат опасност за живота." И имелът, и самодивският чемшир (джел) са силно отровни за котките, затова ги избягвайте напълно. Дори да изглежда, че са извън досега на котката Ви, помислете отново. Котките са пъргави, любопитни създания, ще намерят начин да ги достигнат. А пък и не Ви трябва имел, за да нацелувате котката си!

Амарилис

Амарилисът е любимо коледно растение, защото всички обичаме да гледаме как луковичката се превръща във високо, величествено цвете. Той обаче е много отровен за котките (и кучетата), заради наличието на веществото ликорин. Според Американското общество за предотвратяване на жестокост към животните възможните реакции включват повръщане, диария и тремор. Не внасяйте това растение в дома си.

Запознайте се и с другите потенциално опасни или отровни растения, съветват от VCA Animal Hospitals. Лилиите, например, са изключително опасни за котките, а те често са част от празничните букети. Ако котката Ви погълне отровно растение, незабавно се свържете с ветеринарен лекар.

За щастие, можете да купите красиви изкуствени растения, които ще оживят дома Ви не по-малко от истинските (и не се налага да ги поливате!). А по-сръчните от Вас могат сами да си направят безопасна за котки украса. Обиколете магазините за художествени материали и потърсете вдъхновение в Интернет, където е пълно с идеи за ръчно изработена украса. Само не ползвайте дребни части, които лесно могат да се откачат и погълнат.

Ако котката Ви е твърде любознателна, потърсете други начини да отместите вниманието й от празничната украса – вземете й ново драскало или нови котешки играчки, или дори котешко дърво, което ще бъде само нейно, за да не се изкушава да катери Коледното. Ако я научите да стои настрана от украсата в дома Ви, празниците ще минат безоблачно и за Вас, и за нея. Избягвайте опасните растения и Вашата котка ще се радва на празниците заедно с Вас!

Contributor Bio

Christine O'Brien

Кристин О'Брайън

 

Кристин О'Брайън е писателка, майка и дългогодишна стопанка на две руски сини котки – господарките на къщата. Нейни материали се публикуват и в What to Expect, Word of Mom, xoJane, Fit Pregnancy и Care.com, където тя пише за домашните любимци и семейния живот. Последвайте я в Instagram и Twitter @brovelliobrien

 

Свързани статии

 • Котката ми е с капризна | Hill's Pet

  154502253 Ако Вашата котка е капризна по отношение на храната, не се притеснявайте, защото котките имат репутация на изключително претенциозни животни, когато става въпрос за храна.
 • Какво да търсите на етикета на една храна за котки

  154502253 Дали защото току-що сте донесли ново котенце в дома си, или пък защото Вашата капризна котка изисква преразглеждане на храната за вечеря, важно е да знаете как да дешифрирате етикетите на храните за домашни любимци. Ако една храна е без зърнени продукти, значи ли това, че тя има и по-малко въглехидрати? Какво означава Гарантиран Анализ?
 • Колко е важно Вашата котка да пие вода

  154502253 Колко е важно Вашата котка да пие вода
 • Храни, които са опасни или отровни за котки

  Когато става въпрос за Вашата котка, искате да сте сигурни, че й осигурявате най-добрия вид котешка храна, подходяща за нейните хранителни нужди.

Свързани продукти

 • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.
 • Learn about kidney conditions in cats, what the signs are, and how the right cat food can help support your pet.