Как да се справите със стомашното разстройство на Вашата котка?

Публикувано от
Време за четене: минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Помощ! Котката ми има стомашно разстройство!

Забелязали ли сте, че котката Ви има кървави изпражнения или продължава да ѝ се гади? Много котки страдат от стомашно разстройство от време на време. Въпреки че конкретните подробности понякога превръщат четенето в не толкова приятно, важно е да знаете какво да очаквате и как да действате. Повръщането и диарията не са забавни за нашите домашни любимци или за нас като собственици, но периодичното гадене или течните, воднисти изпражнения са неразделна част от живота на нашите домашни любимци.


Оглеждайте се за знаците 

Ако чуете котката Ви да издава звуци, сякаш ще повръща, действайте бързо и поставете вестник, стара купа или поднос пред нея. По този начин избягвате да го местите, ако се чувства неудобно, но свеждате бъркотията до минимум. По същия начин котка, която драска по вратата, за да бъде пусната навън за ходене по голяма нужда, може да няма същия контрол върху червата си, както обикновено. Някои котки могат да изглеждат неспокойни, ако имат болка в корема, или просто се свиват и изглеждат нещастни. Други признаци, за които трябва да внимавате, включват загуба на тегло, промени в апетита, натрупване на газове, къркорене в стомаха или напрежение при движение.


Какво ги задейства? 

През повечето време стомашните разстройства се причиняват от това, че котките ядат нещо, към което имат реакция, като например птица или мишка, която са хванали, излапват набързо храната си или космени топки. С малко помощ, повечето котки преодоляват тези видове разстройства относително бързо, така че още на ранен етап се обърнете към Вашия ветеринарен лекар за съвет. Някои домашни любимци обаче имат по-дълготрайни разстройства, които изглежда никога не преминават напълно или се появяват по различно време. Обикновено ветеринарният лекар ще трябва да извърши различни тестове, за да установи причината за коремните неразположения, които са по-продължителни. За да помогнете за установяване на диагноза, водете дневник кога котката има проблеми, признаците, които показва и какво е яла в дните, в които има неразположения.

Най-добрите съвети

 • Ако котката ви повръща, незабавно прекратете достъпа ѝ до храна и се уверете, че има прясна вода.
 • Ако котката изглежда не е добре, продължава да повръща или има кръв в повърнатото или диария, свържете се с Вашия ветеринарен лекар.
 • Попитайте Вашия ветеринарен лекар кога можете да започнете да предлагате малки количества лесно смилаема храна за котки. Лечебната храна за котки, предлагана от ветеринарните практики, често се препоръчва за домашни любимци след стомашно разстройство.
 • Продължете да храните с препоръчаната храна за домашни любимци за около 5 дни или според указанията на Вашия ветеринарен лекар.
 • След това бавно добавяйте малко от нормалната храна на Вашата котка, като постепенно увеличавайте количеството ѝ, като намалявате количеството на лечебната храна през следващите 7 дни, докато котката Ви започне да се храни нормално.

Винаги търсете съвет от Вашия ветеринарен лекар, ако сте загрижени за здравето на Вашия домашен любимец

Свързани статии

Свързани продукти

 • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.
  Buy Now »
 • Learn about kidney conditions in cats, what the signs are, and how the right cat food can help support your pet.
  Buy Now »