Пет от най-приятелски настроените породи котки

Публикувано от Кристин О'Брайън
минути: Време за четене

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Котките може да имат репутация на независими и дори неприветливи на моменти. Въпреки че има причини за този техен имидж, може да се изненадате колко социални и привързани могат да бъдат най-дружелюбните породи котки.

Важно е да не забравяте, че всяко коте или котка има своя уникална индивидуалност. Въпреки че определена порода може да се счита за по-дружелюбна или по-енергична от друга, всяка котка от тази порода може да проявява съответната черта повече или по-слабо от друга котка. Въпреки това, ако търсите нов котешки домашен любимец, ето няколко пухкави породи котки, които да приемете в дома си!

1. Американска дългокосместа котка (Мейн куун)

коте от породата мейн куун е легнало с изпънати напред лапи

Породата мейн куун е начело в списъка с най-дружелюбните породи котки. Не позволявайте на големия размер да Ви заблуди: няма от какво да се страхувате с тази прелестна и подходяща за семейства порода. С нейната дълга, копринена козина ще трябва да прекарвате много време в подстригване на мейн куун, но това е чудесен начин да се сближите.

2. Сиамска котка

Сиамско коте със сини очи.

Може би една от най-интригуващите породи котки, сиамската котка, е известна със своята царствена осанка и зашеметяващи очи. А знаехте ли, че те са наистина дружелюбни котки? Според Управителния съвет на Cat Fancy (GCCF) тези дружелюбни, екстровертни котки са „изключително лоялни към своите собственици“ и обичат да са част от семейството.

Въпреки че с малко усилия повечето котки могат да бъдат включени в игра с донасяне на любимите им играчки, общителният характер на сиамката може да направи това малко по-лесно.

3. Котка от порода Рагдол

Красива котка от породата рагдол с големи сини очи.

Една от най-дружелюбните котки е пухкавата котка от порода рагдол, сравнително нова порода, развъдена за първи път през 60-те години на миналия век. Според GCCF тяхното причудливо име идва от склонността им да се отпускат, когато биват вдигани. Това означава, че те ще обичат да се излежават в скута Ви, да бъдат взимани за гушкане или носени из къщата. Те са отличен избор за собственици на домашни любимци, които живеят в апартаменти или други малки пространства, и са страхотни с децата. Котките от порода рагдол са предани и се привързват към стопаните си, така че може да ги откриете поздравявайки Ви на входната врата след работа или следвайки Ви из къщата.

4. Абисинска котка

Абисинска котка, гледаща през прозореца.

Тази порода котки, смятана за една от най-древните в света, не е задължително да седи в скута Ви, но пък е предана, обича семейството си и е много социална. Според GCCF абисинките ще Ви поздравяват с прекрасно „мъркане“ и могат да Ви следват от стая в стая. Абита, както понякога ги наричат, са енергични котки, винаги готови за игра. Имат склонност към известно любопитство и могат заигравайки се да Ви разсейват или да се покатерят някъде нависоко. Може да се наложи да изчакате, за да се изморят, преди да дойдат и да се отпуснат в скута Ви!

5. Бирманска котка

4-месечно мъжко коте, порода Бирманска котка, със сини очи, лежащо на офис стол..

Смятана за любима порода по целия свят, „Свещената котка на Бирма“ е дружелюбна порода с мистична предистория, произхождаща от територия, понастоящем известна като Мианмар. Според легендата, казват от GCCF, първата котка била дарена с естествена козина и небесносини очи от богиня, защото бдяла над своя господар и защитавала храма му от бандити. Тази лоялност и привързаност към хората все още е едно от най-почитаните им качества! Добродушният темперамент на Бирманската котка може да я направи неизменен компаньон и в семейство с няколко домашни любимци. Те могат да бъдат точно толкова щастливи и в домакинство с една котка, стига собствениците им да са с тях.

Когато решите да споделите живота си с котка, не забравяйте, че породата определено не е единственият елемент, който изгражда една дружелюбна котка. Много нуждаещи се от дом котки са от смесени породи, и един чифт сладки ушички или мека шарена козина биха разкрили удивителна индивидуалност. Посетете местния приют за бездомни животни, за да откриете котки, които може да са общителни, предани и идеални за Вашето семейство. Не забравяйте, че това, което прави котките най-дружелюбни, е любовта и привързаността. Колкото повече любов им демонстрирате, толкова по-вероятно е те да Ви върнат "услугата" след време.

За автора

Кристин О'Брайън

Кристин О'Брайън

Кристин О'Брайън е писател, майка, от дълго време стопанка на котки, чийто дом се контролира от две руски сини котки. Статиите ѝ се появяват в Care.com, What to Expect и Fit Pregnancy, където тя пише за домашните любимци, бременността и семейния живот. Открийте я и я последвайте в Instagram и Twitter @brovelliobrien

 

Проверено от д-р Айлийн Пайпърс, BSc, BVSc, PGDip

Свързани статии

Свързани продукти

  • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.
    Buy Now »
  • Learn about kidney conditions in cats, what the signs are, and how the right cat food can help support your pet.
    Buy Now »