Колко породи котки има?

Публикувано от Erin Ollila
минути: Време за четене

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Въпреки че Вашата котка е уникална, ще откриете, че тя има много прилики с други себеподобни от същата порода. Формата на техните уши, златните очи или силното мяукане може дори да идват от чистокръвен прародител. Но все пак колко породи котки има?

Историята на породите котки

Според National Geographic котките първоначално започнали да се навъртат около хората и селищата, в които живеели те, като изяждали гризачите, които застрашавали хамбарите за зърно. Това се случвали още преди осем хиляди години. Едва през деветнадесети век, обаче, любителите на котки започват съзнателно да развъждат котките с цел специфичен външен вид или поведение. Няколко избрани котки, като Египетската мау, приличат най-вече на своите диви предци от пустините на Близкия изток (или както при породата Мейн куун от снежна Северна Америка). Но като цяло повечето породи са резултат от човешката намеса в един от най-перфектните в природата пухести животински спътници.

За разлика от кучетата, в генетично отношение котките са се променили много малко в сравнение с дивите котки, които първоначално са обикаляли около нашите древни ферми. Тъй като котките никога не са били отглеждани специално за лов или пастирство, както кучетата, разликите в техните разновидности са по-малко, сравнено с разликата при кучетата - например между ротвайлер и бигъл.

Пухкава бяло-сива котка, седнала на дървена маса в кафене за котки

Колко породи котки има?

Можете да разберете колко породи котки съществуват в света в зависимост от това къде търсите информацията си. Международните регистри на котки и други организации изброяват различни квалификации за породите, които приемат, и общият брой между тях варира — въпреки че има много по-малко признати породи котки, отколкото породи кучета. Докато Енциклопедия Британика посочва само петнадесет породи котки, Международната фелиноложка асоциация, най-големият в света генетичен регистър на котките с родословие, признава седемдесет и три различни вида. Много други, добре познати регистри и асоциации, са склонни да посочват числа в този диапазон.

Например, Управителният съвет на развъдниците на котки (GCCF), водещият орган за регистрация на котки в Обединеното кралство, признава 40 различни породи към 2022 г. Международната федерация по фелинология (Fédération Internationale Féline), организация с членове в четиридесет държави, признава четиридесет и осем породи, разделени в четири категории.

Има няколко причини, поради които различни асоциации квалифицират породите котки по различен начин. Най-простата причина е цялостната класификация. Някои регистри не взимат предвид котки без родословие, които нямат проследени имена и породи на родителите си за определен брой поколения назад. Освен това, някои асоциации включват много видове котки в една класификация, докато други ги разделят в свои собствени категории.

В крайна сметка, колко породи котки има? Няма точно определен брой — само още едно доказателство, че котките обичат да следват собствените си правила.

Приемат ли се въобще нови породи котки?

Като цяло списъците с породи, приети от регистрите, често не се променят. Въпреки това, от време на време, в страната се разработват или въвеждат нови породи, които се стремят към признание. Например GCCF призна предварително породата "Ликой" през 2020 г.  

Породите котки често се развиват от няколко котки, които споделят определена генетична черта. Ако тази черта е слабо разпознаваема или свързана с генетична тенденция за определено заболяване, развъждането може да стане противоречиво. GCCF и други организации поддържат строги правила за развъждане, за да гарантират, че чистокръвните котки са здрави и не са предразположени към наследствени заболявания.

Независимо дали котката има сини очи, пет пръста на краката или разкошни ивици, най-добрата котка е тази, която иска да стои у дома с Вас! В приютите има хиляди котки, които може и да не са чистокръвни, но чакат да им осигурите дом завинаги. Ако се опитвате да научите повече за породата на собствената си котка или обмисляте да осиновите котка, отделете време, за да научите повече за уникалните черти на тяхната порода. Вашият ветеринарен лекар ще може да Ви предостави най-добрата информация за Вашия домашен любимец – от какво се нуждае, за да бъде щастлив и здрав. Също така, не забравяйте да проучите и котките от смесени породи. Всяка година в Обединеното кралство има хиляди от тези котки за осиновяване, много от които носят подобни генетични черти на котки с родословие, от чийто произход произлизат. Когато става въпрос за любовта към котките, няма значение колко породи има, защото най-добрата котка за Вас ще има свои собствени уникални черти, по които няма как да не си паднете.

 

За автора

Ерин Олила

Ерин Олила вярва в силата на думите и как посланието може да информира и дори трансформира своята целева аудитория. Статиите ѝ могат да бъдат открити из цялото интернет пространство, както и в печатна форма, и включват интервюта, съавторство, блог публикации и креативно писане. Ерин е запалена по SEO и всичко свързано със социалните медии. Завършила е Университета Феърфийлд с магистърска степен по творческо писане. Свържете се с нея чрез Twitter @ReinventingErin или научете повече за нея на http://erinollila.com.

 

Проверено от д-р Хайн Майер, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Свързани статии

Свързани продукти

  • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.
    Buy Now »
  • Learn about kidney conditions in cats, what the signs are, and how the right cat food can help support your pet.
    Buy Now »