Котката ми е

с капризна

Ако Вашата котка е капризна по отношение на храната, не се притеснявайте, защото котките имат репутация на изключително претенциозни животни, когато става въпрос за храна. Истината е, че това поведение обикновено е придобито, а не им е присъщо по природа.

Може би си мислите, че Вашата котка иска или изисква разнообразие в храната си, но истината е, че тя би била доволна, ако яде една и съща храна всеки ден през целия си живот, стига тя да е питателна.

Бавно, бавно

Това, което може би изглежда като каприз в храненето, може би е начинът на котката да отдели време сама на себе си. Много котки обичат да си хапват по малко количество храна, но предпочитат да правят това на определени, по-малки интервали от време. Само защото тя не изяжда веднага цялата купичка не означава, че не харесва храната.

Моята котка не яде достатъчно

Вашата котка може да не приема достатъчно от храната си, защото получава допълнителни лакомства от друго място. Ако храните котката си твърде много или й давате остатъци от масата, трябва да престанете. Вашата котка ще се оплаква известно време, но рано или късно ще разбере, че единствената храна, която ще получи, е тази в купичката й.

Опитайте се да направите така, че никой друг да не храни котката – както у дома, така и навън. Нужен е само един човек, за да се промени начинът, по който Вашата котка ще очаква да получава храната си.

Ако сте опитали да давате на котката, докато все още е била малка, няколко различни храни, за да видите коя предпочита, е възможно да установите, че сте й създали впечатлението, че винаги ще правите това за нея, дори след като е пораснала вече. Ако отваряте по няколко консерви с храна и се опитвате да примамите котката си с различна консерва на всяко хранене, тогава Вашата котка се е научила да Ви контролира.

Ето един много ефикасен начин, за да привикнете котката си да се храни само с това, което Вие й сервирате:

  • Изваждайте за половин час храната, която искате котката Ви да изяде.
  • Ако тя не я яде, приберете я.
  • Повторете, докато тя не започне да я яде.

След като минат ден или два по този начин, котката Ви вероятно ще започне да мяука, за да й дадете допълнително лакомство. Не се поддавайте. Котката Ви не е гладна. Тя просто използва чара си, за да получи това, което иска. Може би ще трябва да изтърпите няколко седмици, в които тя ще се оплаква, но този подход скоро ще сложи край на нейната придирчивост относно храната.

Преминаване към нова храна

Ако искате да смените храната на Вашата котка, трябва да го направите постепенно. Започнете като смесите новата храна с досегашната и постепенно увеличавайте съотношението на новата храна, спрямо старата, докато остане само новата храна.

Кога да се обърнете към ветеринарен лекар

Ако Вашата котка изведнъж стане много капризна, без да е била такава преди, или пък изглежда, че губи тегло, трябва да говорите с ветеринарен лекар. Понякога поведение, което прилича на обикновена придирчивост, може да бъде признак за скрита медицинска причина като проблем със зъбите, храносмилателно разстройство или космени топки.