Храни и хранене: котка

Чудите се с какво да храните котката си? Тези статии ще Ви помогнат.  

0 РЕЗУЛТАТА, ПОДРЕДЕНИ ПО:

Съответствие

Здравословният живот започва с храната

Независимо дали наскоро сте осиновили котка, или я имате отдавна, но сега тя навлиза в нов етап от живота, вероятно разглеждате храните в зоомагазина и се чудите дали я храните правилно. Факт е, че осигуряването на висококачествена, добре балансирана храна е едно от най-важните неща, които можете да направите, за да живее котката дълъг и здравословен живот.

cat eating

Най-добрата храна за вашата котка

Да си стопанин означава да осигуриш добруването на своя питомец, а това започва с правилното хранене. Наред с приема на достатъчно вода, котката се нуждае и от подходяща за възрастта си диета. Това задължително трябва да включва протеини и въглехидрати, витамини, минерали и определени видове мазнини. Ако котката Ви страда от кожни алергии, храносмилателни или уринарни проблеми, или има нужда от допълнителни стоматологични грижи, може да се поинтересувате от специализираните храни за котки, подходящи за тези състояния. 

Смяна на храната на котката

Много хора си мислят, че котките трябва да ядат една и съща храна през целия си живот. Истината е, че хранителните нужди на котките се променят поради фактори като възраст, степен на активност и цялостно здравословно състояние. Например, храна за котки в напреднала възраст, която е с ниско съдържание на натрий, протеини и мазнини, може да е отлична за онези котки, които са в напреднала възраст и е небходимо да се лишат от един-два килограма. Но същата тази храна не върши работа за малките котенца, които имат нужда от допълнителни хранителни вещества за развитието си. 

eggs

Храни, които да избягвате

Вероятно знаете защо котките не трябва да сядат с Вас
на масата – една от причините е, че човешката храна не е добра за тях, често е твърде калорична за по-малки животни, а някои храни могат да бъдат и отровни за котките. Има много отровни храни и опасни предмети в домакинството, но ето някои, за които да внимавате – лукът и чесънът са отровни за котките и могат да причинят анемия. Алкохолът, дори в минимални количества, е отровен за котките. Ако котката Ви се държи необичайно след поглъщане на такива храни, незабавно се свържете с ветеринарен лекар.