Куче и бебе... първи другарчета

При една добра подготовка събирането на куче и бебе не би трябвало да създаде никакви проблеми. Появата на бебе е най-вълнуващият момент в живота, но понякога кучето не споделя Вашия ентусиазъм.

Всичко се променя

Вашият живот ще се промени с бебе вкъщи, а с това неизбежно ще се промени и животът на кучето. Кучето е свикнало да получава цялото Ви внимание, но Вашият фокус вече ще бъде върху бебето.

Някои кучета се адаптират бързо и поемат ролята на защитник и пазач, докато други реагират по-бавно и се нуждаят от помощ, за да се почувстват удобно в новата домашна ситуация.

Един от потенциалните проблеми е свързан с мястото за спане. Ако досега кучето е спало при Вас, на леглото, направете му друго удобно място за сън. Сложете нещо свое в новото му легло, което да му напомня за Вас, така че да се чувства щастливо и в безопасност. Понякога промяната отнема няколко седмици, но бъдете настоятелни. Кучето, в крайна сметка, ще свикне и ще се почувства удобно в новото си легло.

Запознаване със ситуацията

Вероятно ще настъпи промяна и в разходките на кучето, затова може да взимате с Вас и бебешката количка още преди появата на бебето, за да свикне кучето с нея. Хубаво би било да забавите темпото, както ще вървите с бебето.

Добре е също предварително да пускате кучето в детската стая, за да свикне с новите предмети и миризми, особено ако това е стая, в която досега е прекарвало много време.

Запознанството между кучето и бебето трябва да стане спокойно. Дръжте кучето на каишка и го оставете да подуши леко бебето и просто да постои до него. Всяко добро поведение трябва да се възнаграждава с похвали. Лошото поведение, например ръмжане или дърпане на каишката, трябва да се порицава твърдо. На къса каишка го накарайте да седне, докато се успокои, и бързо ще научи къде му е мястото.

Никога не оставяйте кучето само с бебето и наблюдавайте поведението му, докато се уверите, че е свикнало със ситуацията.

Бебетата са голяма промяна за всички, включително и за домашните любимци. С малко помощ дори едно ревниво куче ще се адаптира и ще продължи да бъде добър приятел на семейството.

Свързани статии за грижи за домашните любимци

 • Какво да търсите на етикета на една храна за котки

  Дали защото току-що сте донесли ново котенце в дома си, или пък защото Вашата капризна котка изисква преразглеждане на храната за вечеря, важно е да знаете как да дешифрирате етикетите на храните за домашни любимци. Ако една храна е без зърнени продукти, значи ли това, че тя има и по-малко въглехидрати? Какво означава Гарантиран Анализ?
 • Cats Need Good Nutrition In Order To Stay Healthy

  Learn what it means for your cat's nutrition to be out of balance. Find out what too little or too much of each nutrient can do to your cat's health
 • Rewarding Your Cat with Hill's Cat Treats

  Tasty and delicious cat treats are a great way to connect with your cat and display your care and love for them. They can also be used as rewards for good behavior and as part of training.
 • Feeding fish to cats

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • How to Transition Your Cat to Hill's Senior Age Defying Cat Food

  Making the informed decision to move your cat to Hill’s Age Defying 11+ cat food is an important one transitioning your cat to a new food needs to be done the right way. Follow these simple steps for the transition.
 • Cats and running water

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet