Джогинг с кучето: Как да започнете

Published by
Време за прочитане на материала минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Упражненията са важна част от физическото и умственото здраве на кучето, както е и при хората. Въпреки че има много физически дейности, с които можете да се занимавате заедно, тичането и за двама ви е отличен начин за изгаряне на калории и освобождаване на стреса.

Липсата на упражнения е една от най-честите причини за проблеми с теглото и поведението при кучетата. Ако нямат достатъчно начини да изразходват енергия, малките и порасналите кучета могат да станат деструктивни. Дъвченето на тапицерията не само нанася щети на дома, но може да бъде и опасно за домашния Ви любимец. Чудите се откъде да започнете с партньора си по джогинг? Не търсете повече. Тичането е полезно за кучето по същия начин, както и за Вас – затова не се страхувайте да обуете маратонките и да поемете с кучето по същите маршрути, по които бихте тичали и без него.

Какво да вземете

Преди да започнете, трябва да се запасите с всички необходими неща за безопасността и удобството и на двама ви. Преди всяко излизане не забравяйте да вземете със себе си:

 • Надежден нагръдник с адекватна идентификация
 • Вода и за кучето (то също се нуждае от хидратиране)
 • Пликове за изпражненията на кучето
 • Здрава каишка, тип „свободни ръце“ или стандартна, която няма да се скъса, ако кучето се превъзбуди и рязко смени темпото
 • Лакомства, ако кучето се нуждае от допълнителни калории при по-дълго тичане

Как е да тичаш с куче? Как се държи кучето?

Small brown dog on a leash in red collar walks next to man on boardwalk near ocean.Проверете какво е времето. Телата на кучетата не се загряват и охлаждат като човешките, затова, може да са по-чувствителни към екстремни температури. Ако е твърде горещо, кучето може да получи топлинен удар, ако е твърде студено, може да измръзне.

Преди да тръгнете на джогинг с кучето си, има още някои съображения. Първо, трябва да се уверите, че кучето Ви наистина иска да тича! Не всички породи се нуждаят от нещо повече от обикновена разходка. Едно бордър коли или куче с подобно ниво на активност от овчарска или работна порода, ще обича да тича с Вас няколко километра, докато кучетата с дребно и набито телосложение няма да искат да се движат с Вашата скорост. Ако тичането изглежда като приятно занимание и за двама ви, сте готови да направите следващите стъпки.

Физически възможности

Физическите възможности на кучето не са по-малко важни от желанието му да тича. Възрастта е важен фактор в решението кога и как да тичате с кучето. За големите породи тичането на дълги разстояния преди достигане на зрялост не се препоръчва. Причината е, че костите и ставите на подрастващото кученце са предразположени към травми, преди да се развият напълно. Дори кучето да е пораснало достатъчно, ще е най-добре първо да се консултирате с ветеринарен лекар, преди да започнете с тичането. Кучетата са стоици и доста умело крият травмите и заболяванията си от своите стопани. Ветеринарният лекар ще Ви каже дали е безопасно да тичате с кучето. Ако забележите, че кучето се мъчи или изостава, е най-добре да спрете, за да си почине, или да вървите по останалия път. Никога не насилвайте кучето да тича с Вас, защото така може да навредите на здравето му.

Как да започнете

След като получите зелена светлина от ветеринарния лекар, може да стартирате със съвсем малко обучение. Най-основните навици за подчинение ще бъдат достатъчни, за да Ви е комфортно по време на джогинга. Все пак се погрижете кучето да не Ви дърпа на всички посоки или да се вре в краката Ви, защото и двамата може да пострадате. Освен това, ако тичате редовно и го оставяте да води, може да изложите на риск собствените си мускули. Кучето трябва да може да реагира на командите „Спри“, „Седни“ и „Стой“, ако чакате на светофари или минавате през натоварени маршрути. Преди всичко, започнете бавно и постепенно да удължавате маршрута, за да избегнете травми, както бихте постъпили и Вие като начинаещ бегач.

Ще забележите, че с времето кучето влиза във форма и може да тича по-дълго и по-бързо. По време на тичането проверявайте ноктите и възглавничките на лапите за наранявания. Дори кучето да започне да накуцва, или ако пострада, то може да е толкова щастливо, че е с Вас навън, че да не осъзнае какво става или да не го покаже. Ваша отговорност е да се уверите, че кучето е добре по време на упражненията.

Ако тичането стане част от режима Ви, може да обсъдите с ветеринарния лекар подходящата диета. Подобно на атлетите, активните кучета се нуждаят от повече калории и разнообразни храни от по-пасивните. Правилното хранене и упражненията са от основно значение за здравето на кучето и двете в комбинация ще осигурят на най-добрия Ви приятел дълъг и щастлив живот.

Биография на автора

Кейти Финлей

 

Кейти Финлей е дресьор на кучета и авторка от Лос Анджелис, Калифорния. Тя работи с кучета и техните стопани както персонално, така и чрез статиите си онлайн, вече над шест години.

 

Свързани статии

 • Котката ми е с капризна | Hill's Pet

  154502253 Ако Вашата котка е капризна по отношение на храната, не се притеснявайте, защото котките имат репутация на изключително претенциозни животни, когато става въпрос за храна.
 • Какво да търсите на етикета на една храна за котки

  154502253 Дали защото току-що сте донесли ново котенце в дома си, или пък защото Вашата капризна котка изисква преразглеждане на храната за вечеря, важно е да знаете как да дешифрирате етикетите на храните за домашни любимци. Ако една храна е без зърнени продукти, значи ли това, че тя има и по-малко въглехидрати? Какво означава Гарантиран Анализ?
 • Колко е важно Вашата котка да пие вода

  154502253 Колко е важно Вашата котка да пие вода
 • Храни, които са опасни или отровни за котки

  Когато става въпрос за Вашата котка, искате да сте сигурни, че й осигурявате най-добрия вид котешка храна, подходяща за нейните хранителни нужди.

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.