Храни, които са опасни или отровни за котки

Когато става въпрос за Вашата котка, искате да сте сигурни, че й осигурявате най-добрия вид котешка храна, подходяща за нейните хранителни нужди. От време на време може да се изкушавате да й дадете остатъци от масата и специални лакомства, но имайте предвид, че някои храни могат да са отровни за нея. Ето някои от най-отровните храни за котки.

Лук и чесън

Лукът, чесънът, арпаджикът и пресният лук могат да причинят увреждане на червените кръвни телца на Вашата котка и да доведат до анемия. Тези храни обикновено са отровни, когато се консумират в големи количества, но излагането на концентрирано съдържание на лук или чесън, като например смес от лук или чесън на прах в супа, също може да бъде токсично. Котки със симптоми на летаргия, обща слабост, намален апетит, бледи венци и оранжева до тъмно червена урина, трябва незабавно да бъдат заведени на ветеринарен лекар.

Tabby cat approaches woman by standing on the arm of a green and white plaid couch.

Сурови яйца, сурово месо и кокали

Точно както при хората, консумирането на сурови яйца или сурово месо може да доведе до салмонела или отравяне с бактерията Ешерихия коли при котките. Симптомите на болестта варират, но може да включват повръщане, диария и летаргия. Салмонелата и бактерията Ешерихия коли могат да се предават и на хората, така че измивайте добре ръцете си след готвене и пазете настрана Вашата котка от тези сурови храни. Суровите яйца съдържат също и ензим, който може да доведе до проблеми с кожата и козината. Не давайте също и сурови кокали на Вашата котка—може да се задави с тях, да увреди храносмилателния си тракт или да повреди зъбите си.

Шоколад и напитки, съдържащи кофеин

Всички сме чували, че шоколадът може да е фатален за кучетата, но той е също толкова токсичен и за котките. Шоколадът съдържа вещества, наречени метилксантини, които могат да причинят повръщане и диария, висока телесна температура, мускулен тремор, абнормен сърдечен ритъм, коремен дискомфорт, повишена жажда и гърчове. Метилксантините се съдържат и в кофеиновите напитки, които също трябва да се избягват. Посетете ветеринарния си лекар, ако Вашата котка има някои от тези симптоми. Практиката е показала, че по-тъмните шоколади са по-опасни от млечния и белия шоколад.

Алкохол и Сурово Тесто

Алкохолните напитки и храните, които съдържат алкохол, могат да са опасни за Вашата котка. Поглъщането им може да причини повръщане, диария, треперене, дезориентация, затруднено дишане, кома и дори смърт. Важно е също и да държите котката си далеч от сурово тесто. Суровото тесто предизвиква раздуване на стомаха или пък отделяне на алкохолни съединения в стомаха. Ако смятате, че котката Ви е погълнала даже малко количество алкохол, веднага я заведете на ветеринарен лекар.

Мляко и млечни продукти

Въпреки че на котката Ви най-вероятно й харесва да пие мляко, това не е непременно добро за нея. Котките изпитват затруднения при усвояването на лактозата от млякото, което може да причини разстроен стомах или диария. Повечето котки имат досег с лактозата, единствено чрез майчиното мляко, докато са малки. Малките котенца пият от майчиното мляко само в продължение на няколко седмици. Когато порастнат често тяхната храносмилателна система не е способна да усвои лактозата при следващото й попадане в организма. Така че, въпреки че някои котки нямат проблеми с усвояването на млякото, не се препоръчва консумацията на друго освен на майчиното мляко, докато са малки, поради възможността от храносмилателни проблеми.

Грозде и стафиди

Дори малко количество грозде и стафиди могат да разболеят котката Ви и дори да доведат до бързото развитие на бъбречна недостатъчност. В рамките на 12 часа от поглъщането, понякога се появява повръщане. Други симптоми, които могат да се проявят в рамките на 24 часа, включват летаргия, диария, намален апетит, коремна болка, намалено отделяне на урина и болка в корема.

Въпреки че не е ясно точно защо, гроздето и стафидите могат да причинят бъбречна недостатъчност, и дори малки количества могат да разболеят една котка. Ранните симптоми са повтарящото се повръщане и хиперактивността. Въпреки че някои котки не показват симптоми на заболяване, най-добре е да не давате на котката си никакво грозде и да не държите грозде и стафиди по плотовете и на други места, до които има достъп Вашата котка.

Храна за кучета

Въпреки че кучешката храна не е отровна за котките, Вашата котка се нуждае от коренно различен набор от хранителни вещества от този, от който има нужда едно куче. Храната за котки трябва да съдържа много витамин А, таурин, арахидонова киселина и протеини, а храната за кучета има много по-ниски нива на тези хранителни вещества. Кучетата могат да живеят с по-ниски нива на витамин А и протеини, докато котките не могат. Кучетата също така могат сами да си произвеждат таурин и арахидонова киселина, но котките трябва да имат тези киселини в храната си. Без достатъчно количество таурин, котките могат да развият проблеми със сърдечно-съдовата система, зрението и зъбите.

Как да попречим на котките да ядат опасни храни

Животът и благоденствието на Вашата котка зависят от вида храна, която тя яде. Като държите отровните и опасни храни извън обсега й, както и като правите така, че тя да консумира балансирана храна, Вие й помагате да остане здрава.

Ето някои лесни съвети, за да попречите на Вашата котка да яде опасни и токсични храни:

  • Съхранявайте храните извън обсега на котката. Може да се наложи поставяне на недостъпни за котката брави на шкафовете, ако тя е любопитна.
  • Не позволявайте на котката да се качва на масата, докато готвите или се храните.
  • Не й давайте остатъци от масата.
  • Особени важно е да сте по-внимателни по време на празниците. Вероятно наоколо има по-примамлива човешка храна, голяма част от която може да разстрои стомаха на котката Ви или дори да й навреди.

Ако забележите или подозирате, че Вашата котка е яла от някоя от тези храни, веднага я заведете на ветеринарен лекар. Докато някои от тези храни могат единствено да причинят лек дискомфорт на котката, то други могат да се окажат много по-опасни за здравето й. Ако се колебаете, поискайте напътствия от Вашия ветеринарен лекар.