Как да подготвим котката за големи събирания в дома

минути минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Вие може би обичате да имате гости, но дали и котката Ви се чувства така или шумните партита я стресират. По време на събиранията, котката Ви може да се крие под леглото или в килера и да не иска да излезе, докато не си тръгне и последният човек.

Нормално е котката Ви да се чувства напрегната и уплашена сред големи групи хора. Инстинктът й казва да внимава с непознатото, било то хора, предмети или места, защото от нейна гледна точка всички тези неизвестни биха могли да бъдат опасни, обяснява Petcha.com. Пълната къща с непознати може да задейства тези инстинкти у котката Ви, но има начини да й помогнете да не се разстройва от многото хора или силния шум в дома Ви.

Осигурете й пространство

Преди да започне партито, оставете котката да огледа къщата. Разбира се, това не значи да се разхожда по масите и кухненския плот, но нека да добие представа какво се случва. След като разбере как изглежда и как мирише подготовката за партито, тя ще бъде по-спокойна.

Gray cat sniffing finger.

Animal Planet обяснява: „Нервната котка често се отдръпва, ако понечите да я погалите по главата. Също така се крие и ходи приведена, със сгънати задни крака, така че да е по-ниско до земята. Ушите й може да потрепват, опашката може да е снижена и само върхът да е извит нагоре.“ Котките се изразяват с езика на тялото, така че обърнете внимание как се чувства любимецът Ви по време на партито.

Ако котката е стресирана, не я принуждавайте да общува с гостите, осигурете й скривалище, където да избяга от лудницата. Не допускайте гости в спалнята си, нека тя остане удобно и познато убежище за котката Ви. Ако котката по никакъв начин не иска да бъде сред хора, оставете я на безопасно място, и затворете вратата. Не забравяйте да оставите при нея храна, вода, играчки и котешката тоалетна, за да не се стресира.

Помогнете й да се социализира

Един от начините да подготвите котката си за такива партита е да я социализирате от ранна възраст. Въпреки митовете за обратното, котките са социални същества и обичат да са сред хора!

Ако котето още е малко (8–12 седмици), социализирането ще е по-лесно. „Котка, която не е общувала много с хора през първата си година, вероятно ще е по-нервна при контакт с нови хора,“ отбелязва PetMD. Играйте си с нея често и я оставете да общува с различни хора.

Порасналата и плашлива котка също може да бъде социализирана. Отнема повече търпение и планиране, но на всяка възраст котката може да бъде социализирана и научена да не се стресира прекалено от хора и шумове. Без значение от възрастта на котката, обяснете на гостите си да не я закачат. Не я принуждавайте да общува, ако самата тя няма желание.

Ако редовно каните едни и същи хора, първо ги представете на котката си един по един. Този вид социализиране е чудесен начин котката Ви да остане спокойна по време на малки и големи партита. Нека човекът да седне спокойно (без да прави резки движения), докато котката дойде при него. Не се изненадвайте, ако първите няколко пъти котката Ви го отблъсне, постепенно ще свикне с него.

Осигурете на котката си добро скривалище – така и Вие, и тя, и гостите Ви, ще бъдете по-спокойни и доволни. Ако успеете да я социализирате бавно, с нейното темпо, може би тя сама ще поиска да се включи в следващия купон. Винаги помнете, че това е и нейната къща. Тя иска да се чувства удобно в дома си, затова никога не я принуждавайте да стои при хората. Ако видите, че се напряга, успокойте я и я изведете от партито. Това ще укрепи връзката Ви с нея.

Снимки: Flickr

Contributor Bio

Christine O'Brien

Кристин О'Брайън

 

Кристин О'Брайън е писателка, майка и дългогодишна стопанка на две руски сини котки – господарките на къщата. Нейни материали се публикуват и в Care.com, What to Expect и Fit Pregnancy, където тя пише за семейния живот, домашните любимци и бременността. Последвайте я в Instagram и Twitter @brovelliobrien

 

Свързани статии

 • Котката ми е с капризна | Hill's Pet

  154502253 Ако Вашата котка е капризна по отношение на храната, не се притеснявайте, защото котките имат репутация на изключително претенциозни животни, когато става въпрос за храна.
 • Какво да търсите на етикета на една храна за котки

  154502253 Дали защото току-що сте донесли ново котенце в дома си, или пък защото Вашата капризна котка изисква преразглеждане на храната за вечеря, важно е да знаете как да дешифрирате етикетите на храните за домашни любимци. Ако една храна е без зърнени продукти, значи ли това, че тя има и по-малко въглехидрати? Какво означава Гарантиран Анализ?
 • Колко е важно Вашата котка да пие вода

  154502253 Колко е важно Вашата котка да пие вода
 • Храни, които са опасни или отровни за котки

  Когато става въпрос за Вашата котка, искате да сте сигурни, че й осигурявате най-добрия вид котешка храна, подходяща за нейните хранителни нужди.

Свързани продукти

 • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.
 • Learn about kidney conditions in cats, what the signs are, and how the right cat food can help support your pet.