Полезни съвети при смяна на храната на Вашата котка

Смяната на котешката храна може да се окаже предизвикателство, но не е нужно да се превръща в такова. Котките трябва постепенно да преминат към новата храна. Следвайте тези съвети, за да сте сигурни в крайния успех.

 • Започнете прехода като смесите заедно досегашната с новата котешка храна. Постепенно намалявайте количеството на досегашната храна, като увеличавате количеството на новата храна. Продължете да правите това в продължение на 7 дни. Плавният преход ще помогне за по-малко проблеми с храносмилането и по-бързо приемане на новата храна.
 • Помнете, че трябва да сте търпеливи. При придирчиви котки, по-възрастни или такива със здравословни проблеми, преходът може да отнеме 10 или повече дни.
 • Забележка: В някои случаи, като при остри стомашно-чревни проблеми, Вашият ветеринарен лекар може да не препоръча преход и да поиска от Вас незабавно да започнете да й давате от новата храна.

За помощ при смяната и преходът към друга храна, разгледайте 7-Дневния График за Преход по-долу.

7-day transition schedule

Специални периоди за преход към храна на Вашата котка

 • Котенцата трябва да преминат към храна за възрастни котки на 12-месечна възраст, за да е сигурно, че получават подходящото количество хранителни вещества за възрастни котки.
 • Котки, които са на 7 години или по-възрастни, също трябва да преминат на храна за възрастни котки в зряла възраст или на такава, за котки в напреднала възраст, която да гарантира, че получават количеството хранителни вещества, подходящи за този по-късен етап от живота им.
 • Бременните или кърмещите котки се нуждаят от храни с по-високо енергийно съдържание и с повишено съдържание на калций. През това специално време не забравяйте да направите прехода към храна за малки котенца.

Съвети за хранене с нова храна:

 • Осигурете уединение и спокойно място за хранене, което е далеч от силни шумове и други котки.
 • Поне в началото, давайте от ръка на Вашата котка. Човекът, който дава храна на котката, трябва да е в добри отношения с нея.
 • Дайте мокра или консервирана котешка храна заедно със сухата храна.
 • Уверете се, че съхранявате всички храни на Вашата котка по подходящ начин, който да запазва качеството и свежестта й.
 • Ако мократа или консервирана котешка храна е била в хладилник, затоплете до телесна температура преди да нахраните котката. Разбъркайте добре, за да разнесете “горещите точки”, които се появяват при затопляне в микровълнова печка. Ако е твърде горещо при пипане, значи е твърде горещо, за да го дадете на котката.
 • Сервирайте консервираната котешка храна в плоска паничка или чинийка, за да не се търкат в краищата на паничката мустачките на вашата котка. Вероятно ще помогне, ако първоначално поставите малко количество топла мокра храна по ръбчето на паничката, за да може котката Ви лесно да го оближе.
 • Ако Вашият ветеринарен лекар е препоръчал специална терапевтична храна заради специфично здравословно състояние, моля не забравяйте подробно да обсъдите с него прехода към новата храна. Може да има някои специални съображения и допълнителни предложения, за да помогне на Вас и Вашата котка.
 • Терапевтичните храни имат незаменими качества, както и изисквания към храненето. Ако предпочитате да давате определен тип храна (мокра/консервирана, суха или и двете), нека Вашият ветеринарен лекар знае, за да може да препоръча храна, която да допълва и да отговаря на състоянието на котката Ви. Добавянето на други котешки храни от супермаркета или магазина за домашни любимци значително ще намали ползата от терапевтичната храна и може да застраши здравето на котката Ви.

Уверете се, че следвате напътствията на Вашия ветеринарен лекар и задавайте въпроси. Те ще помогнат на Вас и Вашата котка да бъдете щастливи и здрави.