Кожни&Хранителни чувствителности при котки

cat looking the camera

Страда ли котката Ви от сърбеж или суха кожа?

В идеалния случай козината на котката трябва да е чиста и пухкава, мека и гладка на пипане. Така че, ако откриете зачервяване, бучки, люспи или други признаци на кожно раздразнение, котката вероятно има кожен проблем, който изисква третиране. Обърнете внимание дали не е започнала да се чеше и ближе повече на определени нея места.

 

 

Какви са причините за сърбеж при котките?

Може да има много причини за сърбяща и суха кожа при котките. Ако тя проявява признаци на кожно раздразнение, се консултирайте с ветеринарен лекар, който да диагностицира състоянието. Ветеринарният лекар може да препоръча да направите изследвания, за да открие точната причина за кожния проблем на котката Ви. Сред честите причини са:


 

Хранителна непоносимост

Може да се прояви като реакция към определени протеини в храната на котката.

 

Други алергии

Котката ви може да е алергична към „вдишани“ алергени, като прах, полени, плесен и др. Някои средства против бълхи могат да предизвикат контактни алергии.

 

Паразити

Бълхите, въшките и акарите могат да предизвикат кожно раздразнение. Ухапванията от паразити са неприятни и карат котките да се хапят и чешат, увреждайки кожата си.Хормонален дисбаланс

Твърде високите или ниски стойности на определени хормони могат да предразположат котките към кожни проблеми. Такъв дисбаланс може да говори за други сериозни проблеми, които трябва да се установят и лекуват.

 

 

Инфекции

Бактериалните инфекции могат да предизвикат кожни проблеми.

 

 

 

Кожни проблеми при котките, за които да следите

 

 

cat lying on bed

Ако имате котка, значи знаете какви усилия полага тя, за да поддържа козината си чиста. Заради изрядния й вид, обаче, може да не разберете веднага, че е възникнал кожен проблем. Дори може да не забележите никакво раздразнение, докато не видите някой от тези признаци:

  • Зачервявания, петна или пъпки
  •  Струпеи, корички или удебелена кожа

 

  • Сухи, лющещи се или люспести области
  • Загуба на козина

 

  • Лоша миризма на кожата
  • Чесане, зачестено близане или търкане

 

 

Какво да направя, ако котката ми има сърбеж и/или раздразнение?

cat with his owner

Проверете за паразити

 

Прегледайте внимателно козината и кожата на котката за кърлежи, бълхи, акари, въшки или други паразити. Ако забележите такива, потърсете съвет от ветеринарен лекар и следвайте назначеното лечение.

gray cat lying on bed

Евентуална алергия

 

Ако котката Ви няма паразити и иначе е здрава, дискомфортът й може да идва от алергична реакция към нещо в околната среда, например полени, прах или плесен. Това може да причини алергичен дерматит – кожно възпаление, водещо до близане, чесане, загуба на козина и суха, лющеща се кожа.

cat eating

Хранете котката си добре

 

Дори кожният проблем на котката Ви да не е свързан с храната, пак можете да й помогнете с висококачествена храна, създадена специално за всички състояния на кожна чувствителност. Търсете такава, която съдържа висококачествен протеин, незаменими мастни киселини и антиоксиданти – всички те са хранителни вещества, които спомагат за заздравяването и защитата на кожата на котката.

 

Говорете с ветеринарен лекар

 

Кожните раздразнения могат да се дължат на най-различни причини – паразити, алергии, хормонален дисбаланс, бактерии, инфекции, стрес и много други. Задължително се консултирайте с ветеринарен лекар за здравословното състояние на котката си и вариантите за лечение, и го попитайте дали преминаването към друга храна може да помогне.

anchor

Грижи за котката

СТАТИИ И ИНСТРУМЕНТИ

Център за грижа за домашните любимци