Кожни&Хранителни чувствителности при кучета

 


Чеше ли се Вашето куче?

 

dog playing on the grass

Ако забележите, че кучето Ви се чеше, ближе или търка повече от обикновено, може би има кожен проблем. Ако забележите подобно поведение у кучето си, прегледайте областите, които изглеждат най-проблематични. Ето някои от най-честите симптоми на кожни проблеми при кучетата:

 

  • Зачервявания, петна или пъпки
  • Струпеи, корички или удебелена кожа
  • Лющещи се или люспести области  • Сърбеж, чесане, търкане или близане
  • Загуба на козина
  • Лоша миризма на кожата

 


Ако забележите някой от тези признаци на кожно заболяване у Вашето куче, трябва да го заведете на преглед при ветеринарен лекар.

 
little dog

Причини за проблемите с кожата при кучетата

 

Алергии от околната среда


Кожните проблеми при кучетата понякога се дължат на алергени от околната среда. Кожните алергии обикновено се проявяват в много конкретни области от тялото: лицето, ушите, лапите, основата на опашката, под лактите и в гениталната област. Алергиите обикновено се проявяват между 3-месечна и 6-годишна възраст. Попитайте ветеринарния си лекар дали тест за алергии би бил подходящ за Вашето куче.

Алергиите от околната среда включват полени, плесен, спори и домашни акари. Тези алергени се пренасят по въздуха и се появяват целогодишно, освен полените, които са по-чести през пролетта. Кожата е основната бариера за алергените и за да бъде кучето Ви здраво, грижите за нея трябва да са приоритет.

Кожните алергии при кучетата обикновено са хронични и изискват доживотно третиране. Това означава да къпете кучето си с шампоан за успокояване на кожата. Храната също играе ключова роля за здравата кожа на кучето – кожното раздразнение може да се облекчи с преминаване към храна за кучета, специално формулирана за поддържане на кожата.

Dog Looking  his owner

Паразити и бълхи

Бълхите, въшките и акарите могат да предизвикат кожно раздразнение при кучетата. Ухапванията от паразити са неприятни и карат кучетата да се хапят и чешат, увреждайки кожата си. Някои кучета са особено чувствителни, или „свръхчувствителни“, към ухапванията от паразити, защото дори само едно ухапване от бълха може да причини огромен дискомфорт на кучето Ви.

Инфекции

Освен поради цялостното здравословно състояние на кучето, кожни проблеми могат да възникнат и вследствие на бактериални и гъбични инфекции. Инфекциите се дължат на множество причини, в това число алергии, но отворените рани или порязвания са най-податливи на инфекция и по принцип се явяват най-голямата заплаха за кожата на кучето и общото му здравословно състояние. Задължително се консултирайте с ветеринарен лекар, ако смятате, че кучето Ви има кожна инфекция.

Хранителни алергии

Подобно на хората, кучетата могат да развият чувствителност към храни в резултат на реакция към определени видове протеини в храната. Ветеринарният Ви лекар може да направи тест за алергии, за да установи дали кучето Ви има някакви хранителни алергии, и да препоръча храна за кучета, която е формулирана така, че да облекчава проблемите на кучетата с чувствителност към храни. 

 

Поддържане здравето на кожата при кучетата

 

Първото, което трябва да направите, ако подозирате, че кучето Ви има някакъв кожен проблем, е да се консултирате ветеринарен лекар. Той ще установи причината за кожния проблем и ще Ви помогне да изберете най-добрите мерки за решаването му. Препоръката му може да включва едно или всичко от изброените: 

 

Лекарства

помагат за справяне с кожни инфекции или силен сърбеж.

 

Храна

помага за успокояване на чувствителната кожа. Чрез нея може да се стигне и до корена на проблема, като помогне да се установи причината (например чувствителност към храни). Храната, богата на незаменими мастни киселини, също така поддържа кожата на кучето здрава, а козината - лъскава.

 

Хранителни добавки

осигуряват на кучето някои мастни киселини или други хранителни вещества, от които се нуждае, за да се излекува. 

Консултирайте се с ветеринарен лекар

 

Здравето на кожата на кучето е жизненоважно за цялостното му здравословно състояние. Правилното къпане, редовното проверяване на козината и кожата от Ваша страна и годишните профилактични прегледи при ветеринарния си лекар са отлични начини да предотвратите кожните проблеми и да поддържате кучето си здраво и щастливо. Не забравяйте също така да говорите с ветеринарния си лекар за серията храни и лакомства на Hill’s, специално създадени за чувствителност към храни и грижи за кожата, за да разберете дали някой от тези продукти е подходящ за Вашето куче.

 

Грижи за кучето

СТАТИИ И ИНСТРУМЕНТИ

Център за грижи за домашни любимци