Xраносмилателно здраве за кучета

Какви са храносмилателните проблеми при кучетата?

Храносмилателно разстройство е всяко състояние, което пречи на вашето куче да смила правилно храната или променя скоростта, с която храната преминава през храносмилателния му тракт. Обърнете внимание на симптомите! Ако вашето куче показва симптоми на храносмилателни разстройства, незабавно се консултирайте с вашия ветеринарен лекар.

 Жена в жълто одеяло гушка малко куче на дивана

#signs(anchor only visible for authoring)


Разпознайте симптомите на дискомфорт

Някои симптоми на проблеми с храносмилането на вашето куче са лесни (и неприятни) за забелязване. Не се колебайте да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, ако вашето куче покаже някой от следните симптоми:

 • Повръщане
 • Диария или редки изпражнения
 • Промяна в апетита
 • Метеоризъм
 • Звуци в стомаха
 • Запек
 • Внезапно бездействие или депресия
 • Сърбеж по кожата и ушите

#causes(anchor only visible for authoring)

Какви са причините за проблеми с храносмилането при кучета?

Храносмилателните разстройства могат да възникнат по различни причини и всички те могат да накарат вашето куче да почувства известен дискомфорт. По-долу споделяме някои от най-честите причини за храносмилателни разстройства при кучета.

 

 Голдън ретривър на ветеринарна маса до ветеринарен лекар
 • Остър гастроентерит

  Това е най-честата причина за храносмилателни разстройства при кучета. Обикновено се състои от внезапно поява на повръщане или диария, или само диария. Може да се дължи на множество причини, като например поглъщане на нещо неприятно (всички знаем, че кучетата обичат да правят това), паразити, вируси или чужди тела, за да назовем само няколко.

 • Хронична ентеропатия или възпалително заболяване на червата

  За разлика от току-що споменатите внезапни нарушения, хроничните ентеропатии отнемат повече време, за да се появят и са склонни да бъдат продължителни. Диарията и загубата на тегло са често срещани признаци. Ентеропатиите също могат да се дължат на различни причини, като неблагоприятни хранителни реакции или генетични фактори.

 • Колит

  Дебелото черво е част от дебелото черво и неговото възпаление се нарича колит. Обикновено е много характерно и повечето кучета показват едни и същи признаци: трябва спешно да се изхождат или може да имат затруднения с това и почти не отделят нищо. Друг от класическите признаци на колит е наличието на кръв и/или вискозна слуз в изпражненията.

 • Панкреатит

  Това е сериозно заболяване, което може да застраши живота на вашето куче. Най-честите признаци на панкреатит са внезапно повръщане, депресия и липса на апетит. Това е много болезнено състояние, така че вашето куче може да се развълнува и да заеме „молитвена поза“, за да се опита да облекчи болката. Ако се притеснявате, че вашият домашен любимец може да има панкреатит, заведете го на ветеринар възможно най-скоро.

 • Екзокринна панкреатична недостатъчност

  Това заплетено име описва заболяване, при което кучетата нямат определени ензими, необходими за храносмилането. Панкреасът произвежда някои от тях и когато те липсват, кучетата не могат да получат хранителни вещества от храната. Кучетата с това заболяване често са неистово гладни, но въпреки това губят тегло и изглеждат зле. Тъй като не усвояват добре мазнините, изпражненията им може да са сивкави на цвят. Някои породи, като немската овчарка, са по-склонни от други. Допълването на диетата с липсващите ензими обикновено работи добре.

 • Хранителни алергии

  Кучетата могат да реагират зле на определени храни по различни причини. Тези видове реакции се наричат ​​неблагоприятни хранителни реакции. Истинските хранителни алергии са по-редки, отколкото си мислим, и обикновено се причиняват от протеини в храни като говеждо и пилешко. Хранителните алергии могат да причинят повръщане и диария и кожни проблеми като сърбеж.

 • Запек

  Точно като нас, хората, когато кучетата имат запек, им е трудно да се изхождат и може да го правят много по-рядко. Запекът може да се дължи на различни причини. Яденето на кости може да направи изпражненията твърди и трудни за преминаване. Дехидратацията или бавното движение на червата също може да доведе до сухи, трудни за преминаване изпражнения.

Как можете да помогнете?

Първо, ако подозирате, че вашето куче може да има храносмилателно разстройство, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар относно възможните лечения. Можете да помогнете на вашето куче още повече, като намалите стимулите в неговата среда, които причиняват стрес, с някои от тези предложения:

 

Щастливо малко куче, което е домашен любимец в двора

Следвайте рутина

Кучетата обичат рутината. Сигурността да знаят кога ще се приберете у дома, кога ще ядат и кога ще излезете на разходка ще им помогне да сведат до минимум безпокойството си..

Куче дакел в червен колан

Добавки

На пазара има голямо разнообразие от продукти, предназначени да помогнат за успокояването на вашето куче. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар за това как да управлявате стресовата реакция на вашето куче в ситуации, провокиращи безпокойство.

Куче, което гледа нагоре към купата от кухненския под

Вземете предвид тяхното хранене

Храните, направени с високо смилаеми съставки, могат да бъдат полезни за кучета с разстроен стомах. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар как да промените диетата на вашето куче, без да страда стомахът му.

Вижте опциите

#nutrition(anchor only visible for authoring)

Препоръчителни продукти за кучета с проблеми храносмилателни

Препоръчителни продукти за здравословно храносмилане

#articles(anchor only visible for authoring)

Ресурси и съвети

Разгледайте тези ресурси от нашия екип от ветеринари, за да осигурите на вашето куче възможно най-добрата грижа по пътя, който ви предстои.