Мокра или суха храна за кучета: Кое е най-доброто за Вашето куче?

Публикувано от
Време за четене: минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Когато обикаляте щандовете в магазините и избирате храна за четириногия си приятел, многобройните възможности, които се предлагат могат да затруднят избора Ви. Подобно на много други стопани на домашни любимци, може би си задавате въпроса: "Мократа или сухата храна е по-добра за кучетата?"

При избора на храна за кучета е важно да вземете предвид цялостното здравословно състояние, възрастта и поведенческите нужди на кучето си, както и собствения си начин на живот. Както мокрите, така и сухите храни за кучета могат да бъдат добър избор, но една от тях може да е по-подходяща за Вашето куче или за Вашата ситуация.

Предимствата на мократа храна за кучета

Мократа храна за кучета може да бъде под формата на консерва в метална кутия или пауч и има няколко потенциални предимства:

 • Спомага за хидратацията на Вашето куче. Мократа храна за кучета е чудесен източник на вода, която е от съществено значение за поддържане на хидратацията на кучето както и на много функции на организма. Ако кучето Ви не пие много вода или живеете в сух и горещ климат, мократа храна за кучета може да Ви помогне да поддържате хидратацията му. Все пак трябва да се уверите, че кучето Ви винаги има достатъчно прясна вода, която е лесно достъпна.

 • Помага на кучета, които имат проблеми с дъвченето. Кучетата могат да имат проблеми с дъвченето на твърда гранулирана храна по различни причини, като загуба на зъби, неправилно подредени челюсти или дори необичайно малка уста. В тези случаи мократа храна за кучета може да се окаже много по-лесна за консумация.Кафяво куче яде храна от синя купичка в двора.

 • Ухае примамливо. По-възрастните кучета могат да загубят част от обонянието си и поради това не консумират сухата си храна със същото желание и интерес, както преди. Кучетата, които са болни или се възстановяват след операция, също могат да имат намален апетит. Мокрите храни често имат наситен аромат и вкус, които могат да спомогнат за повишаване на апетита.

 • Предлагат разнообразие. Мокрите храни често се предлагат в широка гама от вкусове, консистенция и форми, които могат да предложат по-голямо разнообразие на кучетата. Придирчивите към храната, кучетата, които преминават към нови храни, и дори кучетата, които трябва да отслабнат могат да се възползват от мокрите храни.

Един от недостатъците на мократа храна е, че тя е привлекателна не само за Вашето куче, но може да привлече и други същества, например домашните мухи. Ако кучето Ви се храни бавно или яде по хапка през целия ден, трябва да обмислите как и кога да храните кучето си, за да се уверите, че мухите нямат възможност да снасят яйцата си в храната. Мократа храна се разваля по-бързо в топлите дни, затова трябва да я изхвърлите, ако кучето Ви не я изяде в рамките на около час.

Ако Вашият случай е такъв, помислете дали да не се консултирате с ветеринарен лекар или с поведенчески специалист, за да намерите начини да насърчите храненето по време на отделните сесии, вместо да оставяте храната за по-късно и да привличате мухите по този начин. Придирчивото хранене може да е трудно, но новите положителни хранителни навици обикновено могат да бъдат усвоени!

Предимствата на сухата храна за кучета

Сухата храна за кучета, известна още като твърда, гранулирана храна, има някои малко по-различни предимства:

 • Удобство. Могат да се оставят добре дозирани порции суха храна, за да се даде време на бавно хранещите се да я изядат.

    

 • Цена. Сухата храна за кучета обикновено е по-евтина от мократа.

 • Предимства свързани със здравето на зъбите. Някои сухи храни са разработени така, че да намаляват плаката, зъбния камък и оцветяването, тъй като гранулирана храна остъргва натрупванията по зъбите на кучето, докато то дъвче.

 • Обогатяване на околната среда. Сухите храни често са по-лесни за използване в играчки пъзели, които могат да бъдат полезни, когато забавлявате кучето си, докато сте на работа, и за контролиране на приема на храна при "нетърпеливите консуматори". Тъй като кучето Ви не ходи да ловува, за да набави вечерята си, умственото стимулиране от получаването на храна от играчки пъзел може да внесе допълнителен интерес в ежедневието му.

Мокра храна, суха храна или смесено хранене? Кое е най-доброто за Вашето куче?

Отговорът на този вечен въпрос е много прост: "Каквото Вие и Вашето куче предпочитате". Стига да сте сигурни, че храните, които давате са пълноценни и балансирани, т.е. осигуряват всички хранителни вещества, от които се нуждае кучето Ви, можете да му давате каквото пожелаете.

Някои стопани на домашни любимци ги хранят само със суха храна, други предпочитат само мократа храна, а трети избират да ги хранят както с мокра, така и със суха храна. Когато става въпрос за смесено хранене, можете да го направите, като смесите храните в една и съща купичка, предлагайки суха храна сутрин и мокра вечер (или обратното), или като давате мокра храна като специално "лакомство" за изключително добро поведение. Само се уверете, че не увеличавате калорийния прием на кучето си, когато смесвате тези храни, особено ако то е на диета за регулиране на теглото.

Посъветвайте се с ветеринарния си лекар.

Ако имате някакви притеснения или въпроси относно здравето на кучето си или дали то трябва да се храни със суха или мокра храна, не се страхувайте да  попитате ветеринарния си лекар. Не се обръщайте към тях само, когато нещата се объркат!

Независимо дали сте решили да храните кучето си с мокра храна, суха храна или и с двете, не забравяйте тези важни насоки.

 • Винаги избирайте пълноценна и балансирана храна, за да осигурите на кучето си всички необходими хранителни вещества, от които се нуждаят.

 • Никога не променяйте внезапно храната на кучето си. Винаги включвайте новата храна в продължение на 5-7 дни или според указанията на Вашия ветеринарен лекар. Това спомага за предотвратяване на стомашни разстройства и позволява на кучето постепенно да свикне с новия вкус или консистенция, като по този начин се избягва отхвърлянето на храната.

 • Винаги хранете кучето си с подходящата дажба за идеалното му тегло и я измервайте. Ако не сте сигурни дали теглото на кучето Ви е идеално, попитайте ветеринарния си лекар.

 • Никога не предлагайте на кучето си ветеринарно-медицинска диета без съвет от ветеринарен лекар.

С малко време, а може би и с малко проба - грешка, скоро ще откриете идеалния вариант, който ще направи най-добрия Ви космат приятел напълно доволен.

Прегледано от д-р Хайн Майер, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA и д-р Ема Милн BVSc FRCVS