cat


Колко трябва да тежи котката Ви?

 

Дори само един-два килограма могат да се отразят много на здравето, общото благосъстояние и цялостното качество на живот на котката Ви. Всички котки имат идеално тегло за размера и породата си и ветеринарният лекар на котката може да Ви каже какво е то.

Прекомерното тегло може да доведе до по-малко игра и депресия. То може дори да съкрати значително живота на котката, в сравнение с котките с нормално тегло. При котките с наднормено тегло има силно завишен риск от развитие на сериозни здравословни проблеми като захарен диабет, остеоартрит, камъни в урината, сърдечно заболяване, затруднено дишане и дори рак на пикочния мехур.

Ако котката Ви е с наднормено тегло, не сте сами. 1 от 3 домашни любимеца са с наднормено тегло.* Не винаги е лесно да се каже, че Вашият питомец напълнява, защото това става постепенно във времето. Важното е да взимате мерки и да помогнете на котката да отслабне до здравословното за нея тегло.

Защо котките напълняват?

 

Напълняването при котките е в резултат от увеличаване на телесните мазнини. Това обикновено се дължи на преяждане, особено в комбинация с липса на упражнения. Обаче може да има и други допринасящи фактори.


 

 Възраст

Котките в напреднала възраст са по-малко активни, имат по-малко енергия и се нуждаят от по-малко калории. Те са предразположени към напълняване.

Порода

Някои породи котки са по-предразположени към напълняване. Това е най-типично за котките от смесени породи.

 

Пол

Женските котки са по-предразположени към напълняване.

 

Медицински проблеми

Много рядко напълняването е свързано с медицинско състояние, което изисква специално лечение.

 

Кастриране

Клиничните изпитвания показват, че метаболизмът на кастрираните котки е по-бавен. Кастрираните котки „всъщност“ се нуждаят от по-малко калории. Затлъстяването е два пъти по-вероятно при кастрираните „котки“ заради по-заседналия начин на живот. (Кастрирането има множество важни ползи за здравето на котката – само не забравяйте да следите теглото й.)

 

Прехранване

Котките, които имат неограничен достъп до храна, разбираемо ядат повече, отколкото им е необходимо.

 

Преяждане

Много от готовите храни съдържат прекалено много сол и мазнини. Те подобряват вкуса, а това кара котката да преяжда.

 

Хранителни навици

Храненето с „човешка храна“ и остатъци от масата също може да доведе до затлъстяване.Липса на упражнения

Твърде много храна и твърде малко упражнения логично водят до затлъстяване. 

Помнете, дори котката Ви да не проявява признаци на затлъстяване, е важно редовно да проверявате теглото й при ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че поддържа идеалното за нея тегло.

 

 

 

Признаци за наднормено тегло при котките

 

cat being caressed

Между прегледите при ветеринарния лекар вие сами можете да преценявате дали котката Ви поддържа здравословното за нея тегло с един лесен тест. Опитайте се да напипате ребрата й – това е трудно или даже невъзможно? Ако да, тя вероятно е с наднормено тегло. Може да забележите и някои от следните признаци:

  • Няма очевидна талия
  • Налага се отпускане на каишката

 

  • Затруднено ходене
  • Бавни движения
  • Задъхване

 

  • Лошо настроение
  • Спи повече от обикновено

 


Стъпки към отслабването на котката

 

Освен подходяща храна, редовните упражнения също ще помогнат за здравословното отслабване на котката. Ето някои идеи как да тренирате, заедно с котката си:

 

 

black cat

 Игри с играчки

 

Дайте на котката си саморъчно направени или купени от зоомагазина играчки, за да я насърчите да се раздвижва.

 

cat lying on bed

Улови светлинката

 

Святкайте с фенерче с бяла светлина по стените и оставете котката да гони светлината. В никакъв случай не използвайте червен лазер – може да увреди очите на котката.

 

cat being carried

 Силова разходка

 

Опитайте се да изведете котката на разходка, с нагръдник за котки и повод. Нагръдниците за котки се продават в зоомагазините. Докато сте навън, накарайте котката да скача и играе с естествени „играчки“, например купчините паднали листа.

cat being kissed

Посъветвайте се с ветеринарен лекар коя е подходящата храната за Вашата котка

 

Храната на котката е, може би, най-важният фактор за поддържането на идеалното й тегло. Поискайте от ветеринарния лекар да ви препоръча конкретна храна за отслабване и подходящ хранителен режим и се старайте да се придържате към тях. Това е особено важно, защото след като веднъж е била над нормата, котката може вече да е предразположена към напълняване. Трябва да имате дългосрочен план за контрол на теглото, базиран на подходяща храна, упражнения и редовни прегледи за измервания на теглото.

*Непубликувани данни. Hill’s Pet Nutrition, Inc.

anchor

Грижи за котката

СТАТИИ И ИНСТРУМЕНТИ

Център за грижи за домашни любимци

 Поставете Вашата котка с наднормено тегло на пътя към възстановяването.

 

Ако котката Ви вече има проблеми с наднорменото тегло има много неща, които можете да направите, за да подобрите състоянието й.

 

Вижте варианти за добър живот