Защо мазнините са важни за здравословното хранене на Вашата котка

Why Fat is Good for Your Cat

Често считаме мазнините за нещо лошо, когато става въпрос за нашето собствено хранене, така че не е чудно, че много от нас са предпазливи и когато става въпрос за храната на нашата котка. Обаче за здравето на котката е необходимо определено количество мазнини, даже е жизненоважно. Нека разгледаме как и защо всъщност мазнините в котешката храна са важни.

Какво са мазнините?
В котешката храна присъстват много видове мазнини, като всяка от тях играе различна роля. Мазнините, които се употребяват в котешките храни, са обикновено лесно смилаеми и се използват от тялото като източник на енергия.

Всички мазнини се състоят от мастни киселини. Можем да си представим тези мастни киселини като изграждащите блокове на различните видове мазнини. Мастните киселини могат да се характеризират по няколко различни начина. Могат да се класифицират, на базата на дължината на въглеродната верига, която съставлява гръбнака им, като дълговерижни, средноверижни или късоверижни. Могат също така да се класифицират като наситени, ненаситени или полиненаситени на базата на броя на връзките между въглеродните атоми в гръбнака. Могат допълнително да се класифицират в зависимост от областта, в която се осъществяват връзките между въглеродните атоми. Омега-3 и омега-6 мастните киселини са примери за този тип класификация.

Какво представляват есенциалните мастни киселини?
Тъй като котката не може да синтезира есенциалните мастни киселини самостоятелно, те трябва да се набавят чрез храната. За котките есенциалните мастни киселини включват линолова и арахидонова киселина, като и двете са мастни киселини омега-6. Омега-3 мастните киселини докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA) не са есенциални мастни киселини, но често се добавят и към кучешката храна поради многото им предимства, включително увеличаване на мозъчната функция и намаляване на възпалението (противовъзпалително).

Какво правят мазнините?
Мазнините способстват за здравето и благосъстоянието на една котка по много начини. Ето само някои от тях…

For the complete slideshow on Why Fat is Good For Your Cat, visit petMD!