Съвети за даване на хапчета и лекарства на Вашата котка

Публикувано от
минути: Време за четене

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Да си болен не е забавно, особено когато трябва да вземеш лекарство, за да се почувстваш по-добре. Не е по-различно и за Вашите космати приятели. Независимо дали заради заболяване или алергия, котките понякога се нуждаят от лекарства, за да подобрят здравословното си състояние.

Използвайте тези полезни съвети относно начина на даване на хапче на котката, за да направите процеса и за двама Ви по-малко стресиращ, както и да ѝ помогнете да възстанови състоянието си.

Задържане на котката

За някои котки обикновеното задържане може да създаде стрес. Подхождайте към котката си внимателно, като ѝ говорите с нежен и успокояващ глас, докато я взимате. Увийте я в мека кърпа или одеяло, препоръчват от Cats Protection, като ограничите краката и оставите само главата свободна. Придържането на краката, така че да не висят свободно, също може да накара котката да се чувства по-комфортно и сигурно.

Как да дадете хапче на Вашата котка?

Лекарството за котки обикновено се предлага под формата на хапчета. Когато трябва да давате лекарства, имайте предвид, че котките са умни същества, които не приемат с добро око промените в рутината си и няма да Ви улеснят. За разлика от Вашето куче, което с радост ще подмине хапче, скрито в лакомство, към котката ще трябва да подходите по спокоен, но хитър начин.

Hand holding out pills over the top of a gray cat.

Ако котката Ви сътрудничи, опитайте да поставите хапчето директно в устата ѝ. Не хвърляйте хапчето в устата ѝ, тъй като това може да създаде опасност от задавяне (или тя просто ще го изплюе обратно към Вас!). Вместо това го поставете в центъра на езика близо до задната част на устата, след което внимателно разтрийте гърлото им, за да насърчите хапчето да слезе надолу, съветва International Cat Care. Предложете ѝ купа с прясна вода, за да преглътне.

„Кюфтето“

Друг метод за даване на хапче на Вашата котка изисква "по-прикрит" подход. Започнете, като скриете хапчето в обичайния съд за хранене на Вашата котка, заедно с обичайната храна. Мократа или полувлажна котешка храна действа най-добре, но ако котката Ви яде само суха храна, можете да й дадете навлажнена храна при приема на хапчето, което може да остане незабелязано за нея.

Друг трик е да скриете хапчето в малка топка котешка храна. Тази игра на криеница може да се играе, като скриете хапчето в мократа храна – навийте на топка и поднесете на Вашата котка като забавно лакомство или лека закуска. Ако Вашата котка откаже хапчето в храната си, може да се питате дали може да я изкушите с „човешка“ храна като риба тон. Много храни, обаче, могат да причинят стомашно-чревно неразположение при котките. Винаги се консултирайте с Вашия ветеринарен лекар, преди да дадете храна на котката си, която не е за домашни любимци.

Сос от котешка храна

Ако търсите друг вариант как да дадете на котката си хапче, може да се изкушите и да опитате да го стриете на прах. Но, както посочва PDSA, някои хапчета не действат толкова добре, ако са натрошени и трябва да се поемат цели. Винаги се консултирайте с Вашия ветеринарен лекар и получете тяхното изрично потвърждение, че е безопасно първо да стриете хапчето.

Ако лекарството на Вашата котка може да бъде стрито, можете да го направите, като го раздробите между две лъжици. Този инструмент прави стриването малко по-просто и по-чисто.

Разбъркайте стритото лекарство в малка порция сос от котешка храна, която (да се надяваме) Вашата котка ще изяде, т.к. ще й хареса. Силният аромат на соса идеално ще прикрие неприятния вкус на хапчето. Никога не давайте лекарството на котката си в мляко, тъй като много котки не могат да усвояват млечните продукти. Ако котката отказва лъжица сос, включете лекарството в обичайната ѝ храна, или като специална заливка за суха храна, или смесена с мокра храна.

Течна формула

Ако Вашата котка отказва да приема лекарства или е твърде болна, за да се храни нормално, ветеринарният лекар може да предпише лекарството в течна формула, за да се прилага чрез спринцовка. Повечето форми на течни лекарства трябва да се съхраняват в хладилник. Котките, обаче, са по-склонни да приемат лекарство със стайна температура. Никога не затопляйте лекарство в микровълнова фурна. Можете да го затоплите, като държите спринцовката в ръката си за няколко минути или я потопите в чаша топла (не гореща) вода.

Както вече бе отбелязано, дръжте котката си по безопасен и удобен начин, със спринцовката в доминиращата си ръка. Позволете на Вашата котка да оближе върха на спринцовката, за да може да вземе проба от лекарството, след което натиснете бавно буталото. Насочете струята от лекарството към задната част на гърлото, но внимавайте да не наклоните главата на котката назад, тъй като това може да я накара да вдиша част от течността или да се задави.

След като лекарството попадне в устата на Вашата котка, задръжте устата ѝ затворена за известно време, за да сте сигурни, че течността е погълната. Не се притеснявайте, ако част от лекарството бъде изплюто – това е често срещано явление. Дори ако част попадне в скута Ви, избягвайте повторния прием и изчакайте следващата доза.

Капки за очи и уши

Понякога на котката трябва да ѝ бъдат сложени капки за очи или уши, особено ако има алергии. Точно, както когато давате хапче или течни формули, за да ги поставите, ще трябва да държите котката си здраво.

При поставяне на капки за очи се препоръчва първо да оставите котката си да подуши бутилката и да се запознае с аромата.

След това можете да я наградите с лакомство, за да свърже аромата с положително усещане. Когато сте готови да приложите капките за очи, използвайте пръста и палеца на недоминиращата си ръка, за да държите клепача на котката отворен и след това използвайте доминиращата си ръка, за да приложите лекарството. Често е най-добре да се прилагат отгоре, отдолу или отстрани на главата ѝ, а не право в лицето, за да не ги види. Никога не докосвайте окото на котката с капкомера или пръстите си.

При капките за уши – поставете необходимия брой капки в ухото на Вашата котка и след това нежно масажирайте основата на ухото с кръгови движения. Вашата котка няма да хареса нито един от тези методи, но както при всички лекарства за котки – те са жизненоважни за тяхното здраве.

Pair of hands in blue latex gloves injects a calico cat in the back.

Някои заболявания, като диабет, изискват собствениците на домашни любимци да инжектират лекарство подкожно. Когато поставяте инжекции, ще имате нужда от втори чифт ръце, така че потърсете помощник, който да държи котката Ви на едно място с кърпа или в здрава, но нежна хватка.

Котка може да се нуждае от инжекция в зависимост от лекарството, така че помолете Вашия ветеринарен лекар да Ви покаже как и къде трябва да поставите инжекцията. Винаги използвайте нова игла за всяка доза и записвайте датата и часа на всяка инжекция. Не забравяйте да говорите с Вашия ветеринарен лекар, ако имате някакви притеснения, относно прилагането на инжекции или ако имате нужда от допълнителни съвети или насоки.

След като приложите лекарството, продължете да гушкате котката си. Тя също може да иска малко време насаме, така че ѝ дайте времето и пространството, от които се нуждае, ако иска да се скрие за малко. Никога не хвърляйте игла в кофата за боклук – когато сте готови, изхвърлете я в одобрен контейнер за остри предмети или я занесете в местната аптека или ветеринарен кабинет.

Ако подозирате, че котката Ви е болна, първо се свържете с Вашия ветеринарен лекар, за да насрочите преглед и давайте на домашния си любимец само определеното лекарство, предписано от него.

Никога не трябва да давате на котката си разработени за хора (включително капки за очи) лекарства без рецепта (OTC), защото много от тези лекарства може да са опасни за домашните любимци.

Тези съвети са предназени да помогнат като съвети и насочване. При прилагане на лекарство за Вашата котка винаги трябва да говорите с ветеринарния лекар, относно най-добрия курс на действие. Освен това, щателният преглед във ветеринарен кабинет/клиника е най-добрият ход за правилно диагностициране и лечение на всяко заболяване на Вашата котка.

Независимо дали става въпрос за кратък курс на лечение с антибиотици или доживотно средство за овладяване на състояние, лекарството за котки понякога е необходимо. Котките може да не Ви благодарят, но ще се радват да бъдат здрави!

За автора

Кристин О'Брайън

Кристин О'Брайън

Кристин О'Брайън е писател, майка, от дълго време стопанка на котки, чийто дом се контролира от две руски сини котки. Статиите ѝ се появяват в Care.com, What to Expect и Fit Pregnancy, където тя пише за домашните любимци, бременността и семейния живот. Открийте я и я последвайте в Instagram и Twitter @brovelliobrien.

Свързани статии

Свързани продукти

  • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.
    Buy Now »
  • Learn about kidney conditions in cats, what the signs are, and how the right cat food can help support your pet.
    Buy Now »