Xраносмилателно здраве за котки

Какви са храносмилателните проблеми при котките?

Храносмилателен проблем или разстройство е всяко състояние, което пречи на вашата котка да смила правилно храната или променя скоростта, с която храната пътува през храносмилателния й тракт. Обърнете внимание на симптомите! Ако вашата котка показва симптоми на храносмилателни разстройства, незабавно се консултирайте с вашия ветеринарен лекар.

Котка си играе на дивана

#signs(anchor only visible for authoring)


Признаци, които показват, че вашата котка може да има храносмилателно разстройство

Най-честите признаци на стомашни проблеми и храносмилателни разстройства при котките са разхлабени изпражнения или диария. Може също да забележите някои (или всички) от следните признаци.

 • Повръщане

 • Регургитация

 • Слабост

 • Метеоризъм

Хроничните храносмилателни разстройства могат да бъдат инвалидизиращ проблем за много котки и изискват обширни изследвания и диагностика от вашия ветеринарен лекар.

#causes(anchor only visible for authoring)

Примери за често срещани храносмилателни разстройства

Храносмилателните разстройства могат да възникнат по различни причини и всички те могат да накарат котката ви да почувства известен дискомфорт. Не забравяйте, че диарията може да бъде трудна за откриване при котки, които се облекчават извън дома. Ако смятате, че вашата котка има проблеми, препоръчваме да му осигурите кошче за отпадъци. По-долу споделяме някои от най-честите храносмилателни разстройства при котките.

 

Котка на ветеринарна маса до ветеринарен лекар
 • Остър гастроентерит

  Това е най-честата причина за храносмилателен дискомфорт при котките. Обикновено се състои от внезапно повръщане и диария. Може да се дължи на множество причини, включително поглъщане на нещо неприятно (или, както много котки обичат да правят, да изядат половин мишка и да оставят останалото на нас да намерим), паразити, вируси и космени топки, за да назовем само няколко.

 • Хронична ентеропатия или възпалително заболяване на червата

  За разлика от току-що споменатите внезапни нарушения, хроничните ентеропатии отнемат повече време, за да се появят и са склонни да бъдат продължителни. Диарията и загубата на тегло са често срещани признаци. Ентеропатиите също могат да се дължат на различни причини, като неблагоприятни диетични реакции, имунни реакции или генетични фактори.

 • Колит

  Дебелото черво е част от дебелото черво и неговото възпаление се нарича колит. Обикновено е много характерно и повечето котки показват едни и същи признаци: трябва спешно да се изхождат или може да им е трудно да го направят и почти не изхвърлят нищо. Друг от класическите признаци на колит е наличието на кръв и/или вискозна слуз в изпражненията..

 • Запек

  Както при хората, когато котките имат запек, им е трудно да се изхождат и може да го правят много по-рядко. Запекът може да се дължи на различни причини. Поглъщането на кости, пера и косми може да направи изпражненията твърди и трудни за преминаване. Наличието на много косми (особено при котки с дълга коса) или бавното движение на червата също може да доведе до сухи, трудни за изхождане изпражнения. Някои породи, като сиамската котка, са по-склонни към бавно изхождане от други. Това може да доведе до състояние, наречено мегаколон.

 • Панкреатит

  Това е сложно заболяване, което засяга котките и може да бъде трудно за диагностициране, тъй като симптомите му (включително повръщане, летаргия и липса на апетит) са неясни. При котките може да се прояви периодично и обикновено е придружено от други проблеми, като нежелани реакции към храна или възпалително заболяване на червата.

 • Хранителни алергии

  Котките могат да реагират зле на определени храни по различни причини. Тези видове реакции се наричат ​​неблагоприятни хранителни реакции. Истинските хранителни алергии са по-редки, отколкото си мислим, и обикновено се причиняват от протеини в храни като пиле, риба и мляко. Хранителните алергии могат да причинят повръщане и диария, както и кожни проблеми като сърбеж или прекомерно оформяне.

Как можете да помогнете?

Първо, ако подозирате, че котката ви може да има храносмилателно разстройство, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар относно възможните лечения. Можете да помогнете на котката си още повече, като намалите онези стимули в нейната среда, които причиняват стрес, с някои от тези предложения:

Жена в оранжев пуловер, държаща котка

Следвайте рутина

Промените в рутината или околната среда на вашия котешки приятел могат да причинят стомашно-чревно разстройство. Помогнете на котката си, като си играете с нея редовно и й предлагате спокойна и безопасна среда.

Вижте съвети

Котка с дете

Добавки

Паразити като анкилостоми и кръгли червеи могат да причинят стомашно-чревни разстройства, така че ако котката ви често излиза навън, уверете се, че тя или тя получава подходящи превантивни грижи.

Повече информация

Котка яде храна от купа

Вземете предвид тяхното хранене

Храните, направени с високо смилаеми съставки, могат да бъдат полезни за котки с храносмилателен дискомфорт. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар как да промените диетата на вашата котка, без да страда стомахът му.

Вижте опциите

#nutrition(anchor only visible for authoring)

Препоръчителни продукти за котки с храносмилателни проблеми

Препоръчителни продукти за здравословно храносмилане

#articles(anchor only visible for authoring)

Ресурси и съвети

Разгледайте тези ресурси от нашия екип от ветеринари, за да осигурите на вашата котка възможно най-добрите грижи по време на предстоящото пътуване.