Стресът и котките: Какво да правим, ако котката е стресирана

минути минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Сигурно се забавлявате с видеата на уплашени котки в Интернет и се смеете, когато и Вашата се стресне и подскочи. Но страхливата, изнервена котка не е шега работа. Тревожността при котките е сериозен проблем, особено ако не се вземат мерки да бъде овладяна. Ако смятате, че котката Ви е стресирана, тук ще научите какво се случва с нея и как да й помогнете.

Какво представлява стресът при котките

White calico cat hides underneath bed.
Котките изпитват тревожност, когато очакват опасност от „неизвестен или въображаем произход, при което нормалните действия се свързват със страх,“ обяснява PetMD. С други думи, тревожната котка изглежда постоянно стресирана и уплашена, без явна причина. Това не означава, обаче, че няма причина. Просто ще Ви отнеме малко време и усилия да откриете причината.

Потенциалните причини за стрес са много и разнообразни. Тревожността при котките може да се дължи на болка или заболяване, излагане на токсични вещества или инфекциозни заболявания, засягащи нервната система. Причината може да е психологическа, например травмиращо преживяване, липса на правилна социализация или тормоз и занемаряване в миналото. Остаряването на мозъка също може да причини тревожност при котките в напреднала възраст, които страдат от проблеми с паметта или деменция. Ставните болки при по-старите котки също водят до стресови промени в поведението, като например криене или ходене извън котешката тоалетна. Други потенциални причини за тревожност при котките включват нови мебели или разместване на старите, нов домашен любимец или бебе, или смяна на дома.

Една от най-честите форми на тревожност при котките е тревожността от раздяла, която се проявява, когато сте извън полезрението й или я оставяте сама вкъщи. Според PetMD това е особено разпространено сред котките, които са били изоставени, или които са сменяли различни стопани във времето.

Котките могат да страдат и от обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), характеризиращо се с прекомерни, повтарящи се действия. Причините за ОКР при котките всъщност не са известни, затова, то често се описва като умствено разстройство, но може да се предизвика и от стрес, казва PetMD. Стопаните може несъзнателно да подсилят обсесивно-компулсивното разстройство, като се опитват да успокоят котката, докато тя извършва нежеланите действия. Трябва също да отбележим, че някои породи са генетично по-предразположени към определени обсесивно-компулсивни разстройства. Сиамските котки и други азиатски породи са известни с подобно поведение.

И така, как да разберете дали котката Ви страда от тревожност?

Следете за признаците по-долу

Не е трудно да забележим, че котката е стресирана. PetMD посочва следните признаци и симптоми на обща тревожност при котките:

 • Треперене
 • Отдръпване и криене
 • Понижена активност
 • Опити за бягство
 • Разрушително или агресивно поведение
 • Диария
 • Ходене извън котешката тоалетна
 • Рани и лезии от прекомерно самопочистване

Други симптоми са загуба или намален апетит, отслабване, прекомерна вокализация, летаргия и безпокойство, твърди PetMD. ОКР се проявява с прекомерни, повтарящи се действия като ядене, смучене или дъвчене на тъкани, прекомерно самопочистване, повтарящо се мяукане или виене, постоянно тъпчене на едно място. При тревожност от раздяла котката Ви ще е добре, докато сте наоколо, но ще стане тревожна, щом усети, че се каните да излезете.

Как да помогнете на стресираната котка

На първо място, за да помогнете на котката си да преодолее стреса, не трябва да я наказвате или да й се карате за нервното й поведение. Това само би увеличило отрицателните асоциации и страха й и би влошило състоянието й. Целта е да й помогнете да се почувства в безопасност в средата си.

Brown tabby kitten being inspected by a vet on a table.
Първата стъпка е да отидете на ветеринарен лекар, който да постави диагноза или да изключи здравословни проблеми или наличие на токсини в организма, като евентуални причинители за стреса. По принцип котките крият болежките си, затова може да се наложи да се направят подробни кръвни и други изследвания. Ако се открие болка или заболяване, тяхното третиране може да е достатъчно, за да се елиминира тревожното поведение и котката да се върне към обичайното си състояние.

От друга страна, ако ветеринарният лекар не открие физически проблем, причината вероятно е психологическа. В този случай ветеринарният лекар ще Ви посъветва как да действате.

Той може да предпише успокоителни лекарства, да препоръча треньор, който да проведе с Вас и котката Ви поведенческо кондициониране и контракондициониране. Поведенческо кондициониране означава да се открият причинителите на страха в живота на котката и те да бъдат премахнати или да бъде намалена нейната чувствителност към тях – котката бива излагана многократно и по безопасен начин на тези причинители, докато не спре да реагира негативно на тях. Контракондиционирането е подобно и включва замяна на негативно поведение с положително чрез формиране на положителни асоциации с новото поведение. Например, ако котката Ви става неспокойна, когато усети, че ще излизате, научете я да ляга и я възнаграждавайте с лакомство или с любима играчка. С времето тя ще започне да асоциира излизането Ви с положителна награда и ще свикне с това. Главната цел на кондиционирането и кондиционирането е котката да разбере, че е в безопасност и че може да се отпусне.

Ако не лекувате тревожността

Ако не се лекува, тревожността няма да се оправи от само себе си и вероятно ще се влоши с времето, като нежеланото поведение ще става все по-изразено. Както и при хората, хроничният стрес може да се засегне здравето на котките. Постоянният стрес може да компрометира имунната система и котката да стане по-податлива на болести, което от своя страна засилва стреса още повече. Тревожността може да премине в силна депресия и да последват още проблеми с поведението. Своевременното лечение е в интерес не само на котката Ви, но и на Вас и Вашия дом.

Ако смятате, че котката Ви страда от тревожност, не губете кураж. С любов, търпение и желание от Ваша страна, тя има отличен шанс да се възстанови напълно и отново да бъде здрава и щастлива.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus

Жан-Мари Баухаус

Жан-Мари Баухаус отглежда домашни любимци, води блог на тази тема и пише романи; тя живее в Тълса, Оклахома, където твори под надзора на своите пухкави опашатковци.

Свързани статии

Свързани продукти

 • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.
  Buy Now »
 • Learn about kidney conditions in cats, what the signs are, and how the right cat food can help support your pet.
  Buy Now »