Какво представлява заболяването на долния уринарен тракт при котките?

cat in a basket

Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в урината и други причини за раздразнение на пикочния мехур.

Най-честото нарушение от тази група е котешкият идиопатичен цистит (КИЦ). КИЦ представлява възпаление с неизвестен причинител, но се смята, че стресът е значителен фактор. 

Въпреки че FLUTD може да включва уринарни инфекции, това рядко е така. Ако видите кръв в урината на котката си, най-вероятно става въпрос за FLUTD, камъни в пикочния мехур или уретрална запушалка – а не за инфекция. При кучетата урината в кръвта често е признак за инфекция, но това рядко е така при младите котки и тези на средна възраст.

FLUTD също се свързва с образуване на кристали и камъни в уринарния тракт, които могат да причинят многобройни и болезнени неразположения на Вашата котка. Обичайно срещаните камъни са струвитните и калциево-оксалатните.

Струвитните кристали в урината на котката могат да се съчетаят със слуз и да образуват уретрална запушалка. Уретрата, или пикочният канал, представлява отходен канал, през който става извеждането извън тялото на урината от пикочния мехур.

Ако котката Ви не уринира свободно, причината може да е обструкция на уринарния тракт. Незабавно се свържете с ветеринарен лекар, защото това е спешно състояние и може да бъде фатално, ако не се лекува.

 

Какви са признаците на FLUTD при котките?

 

 

cat resting next to some books

Ако котката Ви проявява някой от тези предупредителни признаци на FLUTD, се консултирайте с ветеринарен лекар.

  • Уриниране на неподходящи места (извън котешката тоалетна)

  • Напъни за уриниране

  •  Изпускане на урина

 

  • Често уриниране, обикновено на малко количество урина

  •  Розова, тъмна или кървава урина

  • Мяукане/вокализация от болка при опити за уриниране  • Близане на гениталната област

  • Намален апетит

  • Липса на енергия или интерес към обичайните дейности

 


Хранителни рискове за FLUTD

 

Вече знаете, че храната, която давате на котката си, е изключително важна за общото й здравословно състояние. А неподходящата храна може да допринесе за развитието на FLUTD или друга инфекция на уринарния тракт.

cat staring at camera

 Големите количества от определени минерали, като калций, фосфор и магнезий, които се срещат в някои храните за котки, могат да доведат до образуване на кристали в урината, което понякога води до камъни.cat resting

раната влияе на pH-то (киселинността) на урината. За здрав уринарен тракт урината трябва да бъде умерено киселинна, защото образуването на струвитни камъни е по-трудно в киселинна среда.

 

 

Рискови фактори в дома и други причини

Стрес

Стресът повлиява негативно здравето на уринарния тракт, което може да доведе до болезнено възпаление. Стресът може да се причини от фактори като гости, конфликти с други животни или липса на места, където котката да си почива или да се крие.

 

 

Наднормено тегло

Котките с наднормено тегло също са по-предразположени към FLUTD.

 

Прием на малко вода

Когато домашните любимци пият малко вода, урината им става по-концентрирана, което увеличава вероятността за образуване на камъни.
Котешката тоалетна

Котките могат да започнат да асоциират болезненото уриниране с котешката тоалетна и да спрат да я използват.

 

 

Лечение на FLUTD и рецидиви

 

cat giving paw


FLUTD е сериозен проблем и изисква медицинска намеса. За щастие Вие можете да помогнете на котката си с помощта на предписано от ветеринарен лекар лечение и подходящата диета за FLUTD.

Все пак обърнете внимание, че заболяването на уринарния тракт е потенциално за цял живот. Всяка котка, която е имала такъв проблем, може отново да се разболее. И при най-доброто лечение някои котки може да проявяват повтарящи се признаци или периодични епизоди. Следете внимателно за повторна поява на признаците и симптомите и се консултирайте с ветеринарен лекар, ако забележите такава.

anchor

Грижи за котката

СТАТИИ И ИНСТРУМЕНТИ

Център за грижа за домашните любимци

 

Не позволявайте котката Ви да страда от уринарни проблеми

 

FLUTD може да бъдат трудни за Вас и Вашата котка. Вижте нашите решения.

 

Вижте варианти за добър живот