УРИНАРНИ ПРОБЛЕМИ ПРИ КОТКИ: ГРИЖА ЗА ЦЯЛ
ЖИВОТ ПРИ
СЪСТОЯНИЕ,
КОЕТО МОЖЕ ДА
ПРОДЪЛЖИ ЦЯЛ
ЖИВОТ

Уринарните проблеми при котките често продължават през целия им живот, което изисква непрекъсната грижа. Много от тези проблеми се появяват вследствие на стрес и различни фактори от околната среда и водят до обтегнати отношения между котките и техните собственици. За щастие, храната за уринарна грижа при котките може да изиграе важна роля в справянето с тези проблеми като помогне да се намали риска от бъдещи уринарни инциденти и върне котката към нейната тоалетна.

Като част от задълбочен план за грижа, включващ създаването на успокояваща домашна среда, котешката храна за уринарно здраве може да помогне на котките да се върнат към нормалния си начин на живот и да се чувстват отново част от семейството.

“ЗАЩО КОТКАТА МИ ПИШКА НАВСЯКЪДЕ?”

РАЗБИРАНЕ НА ЕДНО ПОГРЕШНО ТЪЛКУВАНО СЪСТОЯНИЕ

Тъй като уринирането извън котешката тоалетна често се смята за проблем на лошо поведение, а не за медицинско състояние, този и други уринарни проблеми са сред някои от най-погрешно тълкуваните здравословни проблеми при котките. За съжаление, понякога това води до обтягане на отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхната любяща котка. Ето защо е необходимо да можете да разпознавате признаците на уринарни заболявания на Вашата котка като това ще Ви помогне да вземате по-информирани решения относно нейното уринарно здраве.

НАУЧЕТЕ СЕ ДА ЗАБЕЛЯЗВАТЕ ПРИЗНАЦИТЕ НА УРИНАРНИ ПРОБЛЕМИ ПРИ КОТКАТА

Уринарните проблеми на Вашата котка може да са стресиращи за Вас, но за котето те са често много болезнени. Тъй като котките обикновено страдат от уринарни проблеми без да го демонстрират, те може да се борят известно време с тях преди някой да забележи и диагностицира състоянието им. Ето няколко ключови признака, за които трябва да наблюдавате котката, ако се съмнявате, че тя може да страда от уринарни нарушения.

Злополука в къщата Икона
ИНЦИДЕНТИ В КЪЩАТА

Ако Вашата порастнала котка има често злополуки или уринира на необичайни места, това може да е признак за някое от най-често срещаните уринарни състояния, които са напълно лечими с помощта на Вашия ветеринарен лекар.

Икона за болка при уриниране
КОТКАТА ВОКАЛИЗИРА КОГАТО УРИНИРА

Ако котката Ви се напряга за да уринира или издава мъчително виещо мяукане в тоалетната си, това може да означава, че тя има котешки идиопатичен цистит (FIC), уринарни камъни или дори запушване на уретера.

Икона за кръв в урината
КРЪВ В УРИНАТА

Запазете си час при ветеринарния лекар ако забележите кръв в котешката тоалетна или урината на котката. Това може да е сериозен симптом за котешки идиопатичен цистит, уринарни камъни или запушване на уретера, всички от които трябва да се лекуват незабавно.

Икона за често уриниране
ЧЕСТО УРИНИРАНЕ

Ако Вашата котка отделя често малки количества урина и прекарва повече време в тоалетната си отколкото обикновено, споделете Вашите притеснения с ветеринарния лекар без да отлагате. Това поведение може да е знак за запушване на уретера, което е спешен случай от медицинска гледна точка.

GET THE TIPS YOU NEED TO HELP YOUR CATSign up to receive ongoing information to help manage your cat’s urinary issues.

Sign Up Now

 Таблица на причините за проблеми с урината при котки

ЧЕСТО СРЕЩАНИ УРИНАРНИ ПРОБЛЕМИ ПРИ КОТКИТЕ

Въпреки че мнозина обвиняват инфекциите на уринарния тракт като главна причина когато котката има уринарни проблеми, съществуват и други по-вероятни състояния, които влияят на котките. Камъни, запушвания и котешки идиопатичен цистит представляват 85% от проблемите на долния уринарен тракт при котките. В зависимост от диагнозата лечението е индивидуално, но храната предназначена за уринарната система е важна част от грижата за котката през целия й живот. Също така тя помага да се предотвратят бъдещи уринарни проблеми.

КАК ДА СЕ СПРАВИТЕ С УРИНАРНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ВАШАТА КОТКА

Когато става въпрос за уринарни състояния, няма общи и универсални решения. Ето защо е важно да работите в непосредствен контакт с Вашия ветеринарен лекар за да се определи най-добрия курс на лечение подходящ за уникалните нужди на Вашата котка.

По принцип, котките диагностицирани с уринарни нарушения имат най-голяма полза от задълбочен подход включващ комбинация от котешка храна за уринарния тракт и лекарства, а дори и хирургическа намеса, ако се налага. Но помнете, че дори и след най-доброто лечение, някои котки може да проявяват отново симптоми или периодични повторения на уринарните проблеми.

Икона за хранене
ХРАНЕНЕ

За повечето котешки уринарни проблеми храненето е стандарт за грижа, тъй като то помага да се намали риска от бъдещи проблеми. Котешката храна за уринарно здраве ограничава приема на определени минерали като калций, фосфор и магнезий, които могат да предизвикат образуването на кристали в урината. Някои храни са разработени така че да помогнат на котките, склонни към стрес, да не развиват уринарен проблем вследствие на това.

Икона за среда
ОБОГАТЯВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА

Не е необичайно стресиращи особености от средата да предизвикват уринарни проблеми. Вие може да помогнете на Вашия стресиран котешки приятел да се успокои като му осигурите спокойна домашна обстановка, място за точене на ноктите и вертикално пространство за катерене, а също и да му дадете повече любов и ласки.

Икона за лекарство
ЛЕКАРСТВА

В зависимост от конкретните нужди на Вашата котка ветеринарният лекар може да предпише лекарства, които да помогнат на домашния любимец да премине през трудния период. Най-често целта на тези лекарства е да помогнат на котката да се справи с болката предизвикана от състоянието й, докато Вие е добре да осигурите подходящото хранене и спокойна домашна среда.

ИНФОРМАЦИЯ И СЪВЕТИ

Уринарните проблеми при котките често са трудни за разрешаване и все още се извършват много проучвания на тези сложни състояния. За повече информация относно състоянието на Вашата котка, както и за да Ви помогнем да й осигурите възможно най-добрата грижа за в бъдеще, прегледайте тези полезни ресурси разработени от нашия екип ветеринарни лекари.

  • Вегетарианска храна за месоядните котки?

    • nutrition-feeding
    • cat
    • ib
    Котките са класически пример за месоядни животни, така че вегетарианството може да е подходящо за Вас, но вегетарианските или веганските храни не са добър избор за Вашата котка.

1Lekcharoensuk C, Osborne CA, Lulich JP. Epidemiologic study of risk factors for lower urinary tract diseases in cats. J Am Vet Med Assoc. 2001;218(9):1429-1435.