Бълхи и глисти

Публикувано от
Време за прочитане на материала минути

Не само хората ще харесат новия ви домашен любимец

Вашето коте ще хареса суетенето и вниманието, което вие, вашето семейство и приятели щедро ще отделите за него, но не и вниманието, което получава от паразитите. Бълхите, глистите и акарите са изключително често срещани, така че би било доста необичайно, ако вашето коте не ги "завъди" в даден момент. Добрата новина е, че паразитите не са толкова вредни и лесно можете да се отървете от тях. Ако вашето коте страда от паразити, вашият ветеринарен лекар ще ви препоръча най-добрия препарат и ще ви посъветва как да постигнете най-добри резултати в тази битка.

Бълхи

Понякога необичайно меко време може да предизвика експлозия от бълхи вътре и около дома ви. Дори ако вашето коте е било редовно обезпаразитявамо, все пак може да откриете, че се чеше. Потърсете малки кафяви петънца в козината й. След това ги извадете и ги поставете върху мокра кърпичка. Ако станат червени/кафяви на цвят, те са мръсотия от бълхи. В този случай ще трябва да обработите и дома си. Вземете спрей от вашия ветеринарен лекар за вашите килими, меки мебели и дори твърди подове; бълхите могат да се промъкнат във всяко кътче и цепнатина, за да снесат яйцата си. Не забравяйте да почистите и напръскате прахосмукачката си след употреба. Следвайте инструкциите на опаковката, за да се отървете от проблема, въпреки че пълното елиминиране може да отнеме до три месеца. Третирането с препарати прекъсва жизнения цикъл на бълхите, като убива ларвите, докато се излюпват, така че те няма да могат да се качат на вашето коте занапред.

 

Червеи/глисти

Най-често срещаният червей, който може да зарази вашето коте, е кръглият червей. (Когато вашето коте порасне малко, то също ще бъде податливо на тения.) Малко вероятно е вашето коте да покаже някакви признаци, че има вътрешни паразити, но ако заразата е тежка, ще видите разлики. Може да забележите загуба на тегло, пристъпи на повръщане и диария и дразнене около долната част.

Котенцата трябва редовно да се третират срещу глисти, като превенцията е много по-добра от лечението. Вашият ветеринарен лекар ще ви посъветва за най-подходящия обезпаразитяващ продукт, като обикновено ще трябва да извършвате това месечно, особено през първите шест месеца, а след това един път на три пъти месеца.

Свързани статии

 • Котката ми е с капризна | Hill's Pet

  154502253 Ако Вашата котка е капризна по отношение на храната, не се притеснявайте, защото котките имат репутация на изключително претенциозни животни, когато става въпрос за храна.
 • Какво да търсите на етикета на една храна за котки

  154502253 Дали защото току-що сте донесли ново котенце в дома си, или пък защото Вашата капризна котка изисква преразглеждане на храната за вечеря, важно е да знаете как да дешифрирате етикетите на храните за домашни любимци. Ако една храна е без зърнени продукти, значи ли това, че тя има и по-малко въглехидрати? Какво означава Гарантиран Анализ?
 • Колко е важно Вашата котка да пие вода

  154502253 Колко е важно Вашата котка да пие вода
 • Храни, които са опасни или отровни за котки

  Когато става въпрос за Вашата котка, искате да сте сигурни, че й осигурявате най-добрия вид котешка храна, подходяща за нейните хранителни нужди.

Свързани продукти

 • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.