Беззърнени храни за кучета: Подходящи ли са за Вашето кучето?

Цели щандове в магазините са отделени за храни, които „не съдържат нещо“ – например захар, млечни продукти, глутен. Потребителите купуват тези специфични храни, смятани за „по-естествени и здравословни“, и го правят не само за себе си.

Интересът към по-здравословното хранене застигна и храните за домашни любимци. Съвсем разбираемо е: в крайна сметка кучето Ви е член на семейството, който заслужава да бъде здрав не по-малко от Вас. Една от последните тенденции в храните за кучета е беззърнената храна. Трябва ли кучетата да приемат зърнени храни? Много стопани избират беззърнени храни, защото смятат, че зърнените продукти са с ниска хранителната стойност и те се използват като пълнители в храните за кучета, за поддържане на ниски цени. Стопаните дори свързват зърнените продукти с неприятните хранителни алергии, които са се проявили при кучето им.

Но беззърнените храни не са непременно по-добри за кучето Ви. Нека разгледаме някои от обичайните зърнени продукти, използвани в храните за кучета, и да видим защо би трябвало да ги запазите в диетата на кучето си.

Обичайни зърнени продукти в храните за кучета

В състава на храната за кучето може да видите зърнени храни като:

  • Ечемик
  • Елда
  • Царевица
  • Овес
  • Киноа
  • Ориз

Вероятно сте запознати с повечето от тези зърнени продукти; всеки от тях е също толкова популярен и при храните за хора. Някои от тях, като киноа и ечемик, дори се описват като „супер храни“. Според New York Times киноата е супер храна, заради високото съдържание на протеин, желязо и фибри в нея. Ечемикът е с високо съдържание на фибри, както разтворими, така и неразтворими.

Също толкова полезни ли са тези съставки за кучетата? Трябва ли кучетата да консумират зърнени храни?

Husky with blue eyes and blue collar staring up at owner.

Пълнозърнестите продукти, като царевицата, осигуряват на кучетата важни и напълно смилаеми хранителни вещества, включително протеин, витамин E и линолова киселина. Именно тези хранителни вещества са от основно значение за общото здравословно състояние на кучето. Най-важното, което трябва да запомните е, че избраната от Вас храна трябва да осигурява на кучето пълноценно и балансирано хранене. Това важи без значение дали храната съдържа, или не, тези зърнени продукти.

Беззърнени не означава без въглехидрати

Ветеринарните лекари често чуват от стопаните, че са избрали беззърнена храна за своето куче, защото искат домашният им любимец да спазва ниско-въглехидратна диета. Обаче беззърнените и ниско-въглехидратните храни не вървят ръка за ръка. За да заместят зърнените продукти, беззърнените храни често използват съставки като картофи, ябълки и грах. Всъщност, съдържанието на въглехидрати на някои беззърнени храни за домашни любимци е подобно или дори по-високо от това на храните за кучета, съдържащи зърнени продукти.

Алергии и зърнени продукти

Друго често обяснение, което ветеринарните лекари чуват от стопаните за избора им на беззърнени храни е, че кучетата им страдат от алергии. Списанието Veterinary Practice News интервюира четирима сертифицирани ветеринарни лекари по темата за алергиите и ролята на зърнените храни. Експертите по хранене споделят със списанието, че царевицата, пшеницата и соята рядко са причина за хранителни алергии.

„Наистина не знам как започна това. Не се базира на никакви данни, а има отлични храни, които съдържат един или повече зърнени продукти“ казва Кайлин Хайнце, MS, VMD, член на Американската колегия по ветеринарна диетология (American College of Veterinary Nutrition – ACVN).

Проучване, проведено от Veterinary Dermatology също наскоро направи оценка на 278 кучета с хранителни алергии и проучи проблемната съставка за всяко от кучетата. Говеждото месо беше най-честият алерген, отговорен за 95 от съобщените случаи. Млечните продукти бяха отговорни за 55 случая, което ги прави втората най-честа причина за хранителна алергия. Царевицата беше установена като причинител само при 7 от кучетата в проучването.

Ако подозирате, че кучето Ви страда от хранителна алергия (обичайните симптоми на хранителната алергия включват сърбеж, загуба на козина, възпалена кожа, рани и струпеи), трябва първо да говорите с ветеринарния си лекар за конкретните симптоми, които се проявяват при него. След това може да се направят тестове за алергии към храни, за да се определи към коя съставка кучето Ви реагира отрицателно.

Подходящата беззърнена храна за Вашето куче

Все пак някои кучета са чувствителни към зърнените продукти и за тях трябва да потърсите висококачествена беззърнена храна, която осигурява балансирано хранително съдържание. Например храна Hill's® Science Diet® Adult Grain Free е формулирана с пребиотици за по-лесно усвояване на хранителните вещества и по-добро храносмилане, за здрава кожа и блестяща козина; съдържа богат набор от клинично доказани антиоксиданти, без никакви изкуствени оцветители, овкусители или консерванти.

Как да разберете дали храната на кучето Ви е висококачествена? Един от начините да разберете дали производителят спазва високи хранителни стандарти е да проверите дали неговите храни отговарят на насоките, установени от Асоциацията на американските органи за хранителен контрол (Association of American Feed Control Officials – AAFCO), която определя стандартите в храните за домашни любимци в САЩ. За да може една храна за кучета да бъде обявена като „пълноценна и балансирана“, тя трябва да покрива хранителните стандарти на AAFCO (за щастие всички храни на Hill's ги покриват или надвишават).

Най-важното, което трябва да имате предвид, когато избирате храна за кучето си е, че различните кучета, също като хората, имат различни хранителни потребности. Не съществува един вид храна, който да е идеален за всички кучета. Стига обаче да направите необходимото проучване, ще намерите точния баланс за нуждите на Вашето куче.

Биография на автора

Kara Murphy Contributor Bio Image

Kara Murphy

Кара Мърфи е автор на свободна практика от Ери, Пенсилвания. Тя има голдън дудъл на име Мади.