Развитие на кученцето във времето: Как растат подрастващите кучета и се развиват до възрастни

Публикувано от
минути : Време за четене

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Развитието на кутрето включва много фази и важни събития, докато достигне зрялост. Независимо дали се чудите кога подрастващото Ви куче ще се успокои и ще спре да дъвче всичко, или просто сте любопитни през какво минават кутретата, докато станат зрели кучета, настоящата времева линия за развитие на подрастващите разполага с отговорите, които търсите.

1. Кога кученцата си отварят очите и ушите

Кутретата се раждат със затворени очи и ушни отвори, усещайки света изцяло чрез допир и мирис през своите първи две седмици. Националният диспансер за болни животни във Великобритания (PDSA) казва, че очите на кученцата се отворят на около 10-12 ден, последвани от ушните канали на 14-16 ден, предоставяйки на мъничетата един напълно нов начин на усещане на света.

2. Кога кученцата се научават да лаят

След като кутретата могат вече да чуват, те започват да имитират звуците, които чуват от своите майки. След като ушите им са отворени, не отнема дълго време да преминат от слабо сумтене до подобно на възрастни скимтене и лаене.Golden retriever puppy with smile on face runs outside.

3. Кога кутретата се научават да се разхождат

Кутретата започват да се изправят по същото време, по което се развиват и сетивата им. До третата седмица те започват да предприемат първите си тромави стъпки, които им дават ново чувство за независимост.

4. Кога кученцата се научават да си играят

След като кутретата са подвижни, не след дълго започват да подскачат наоколо и да си играят с останалите от котилото. Възрастта от три седмици маркира началото на фазата на истинската социализация, когато кутретата се научават от майка си и събратята си какво означава да бъдеш куче.

5. Кога поникват зъбите на кутретата

Третата седмица е важна седмица в развитието на подрастващите кучета. Наред с гореспоменатите важни събития в живота на кутрето, малките остри зъбчета на малките кученца също започват да поникват. До осмата седмица те обикновено разполагат с пълния набор от преходни зъби (млечни зъби).

6. Кога подрастващите кучета започват да се хранят с твърда храна

Макар че кученцата могат да започнат да пробват твърдата храна на мама веднага щом зъбите им започнат да никнат, но не по-рано от четвъртата седмица, те започват да правят това когато образуването на майчината кърма започне да се забавя и кутретата се ориентират към преход към постоянна твърда храна за подрастващи кученца. Този процес на отбиване обикновено отнема още около четири седмици и кученцата са напълно отбити до осмата седмица.

7. Кога кутретата започват да харесват хора

Четвъртата седмица в развитието на подрастващите кучета е седмицата и когато те започват да създават емоционална привързаност и връзки с хората около тях. Тъй като все още е прекалено рано кученцето да се отделя от майка му и братята и сестрите му, това е идеалното време да се запознаете с кутрето, което възнамерявате да си осиновите.

8. Кога кутретата започват да усещат нужда да се социализират

Въпреки че подрастващите кучета започват да опознават света и социалния ред в рамките на котилото си до третата седмица, периодът от четвъртата до дванадесетата седмица е от съществено значение за социализацията. Това което научават в този период ще определи и дали кутрето се адаптира добре в растежа си или ще има емоционални и поведенчески проблеми.

Колкото по-рано в тази фаза на развитие кутретата започнат да се срещат с нови хора, да си взаимодействат с други домашни любимци, да изследват света и да придобиват нов и положителен опит, толкова по-добре. (Всеки път се уверявайте, че приятелите му, домашни любимци, също са ваксинирани и минават редовен преглед при ветеринарен лекар, за да не излагате Вашето кутре на рискове.)

9. Кога подрастващите кучета трябва да бъдат ваксинирани

Според Кралското общество за превенция на жестокостта към животни (RSPCA), обикновено кутретата се ваксинират между осмата и десетата седмица. До времето когато са готови за осиновяване, те трябва вече да са ваксинирани срещу кучешка кашлица, кучешка чума, парвовирус, лептоспироза и параинфлуенца. Едно кутре ще бъде готово за следващия цикъл ваксинации след две до четири седмици по-късно, а именно за някои подсилващи ваксини, които се изискват на шестмесечна до дванадесетмесечна възраст. Вашият ветеринарен лекар може да Ви посъветва относно най-добрия график за ваксиниране на кученцето Ви.

10. Кога може да започне обучение на кученцето у дома

В третата до четвъртата седмица подрастващите кучета започват да контролират пикочния си мехур и движенията на червата и да се учат да напускат зоната си за сън, преди да се облекчават. До седмата седмица, казват от Dogtime, едно кутре е развило физическата координация и контрол на мускулите, които са необходими, за да започне обучение у дома.

Инциденти все пак още са възможни, но тъй като техните мускули продължават да се развиват и невралните им пътища да се разклоняват, те по-добре ще разбират как и къде правилно да вършат физиологичните си нужди.

11. Кога кутретата са готови за осиновяване

Веднага щом кутретата са напълно отбити в осмата седмица, те са готови да напуснат родното си семейство и да отидат в новите си домове. Този момент може да е деликатен. Макар че кутре на тази възраст все още е в период на готовност да приеме нови членове на семейството и нови преживявания, то също преминава и във фаза на проявяване на страх, която може да продължи до дванадесетата седмица. Кученцата на тази възраст се нуждаят от много увереност и позитивизъм, за да се избегне превръщането им в зрели кучета с високо ниво на тревожност.

Cute brown and white puppy on a leash looking up.12. Кога подрастващите са готови да бъдат обучени в подчинение

До деветата седмица, след като са имали шанс да се успокоят в новия си дом и да създадат връзка с новото си семейство, кутретата са готови да започнат с базовото си обучение в подчинение. Някои собственици на домашни любимци с неохота записват подрастващите си кучета в обучителни класове, преди да са напълно ваксинирани, но е важно кутретата да не пропускат съществения период на социализация. От Blue Cross препоръчват обучение в малки групи, в които е осигурена дистанция и контрол на контакта между кучетата, за да се ограничи риска от заразяване. Свържете се с Вашия ветеринарен лекар, за да узнаете първо неговото мнение.

13. Кога подрастващото куче научава мястото си в домакинството

В дванадесетата седмица инстинктите за доминантност и подчинение у кутрето започват да излизат на преден план и то започва да осъзнава положението си в социалния ред на домакинството. В дванадесетата седмица фазата на страха изчезва, за да отстъпи място на любопитството, тъй като кутретата стават независими и уверени. Сега те се нуждаят от много увереност от страна на техните близки. Обикновено кученцата са сигурни за мястото си в семейството до достигане на шестмесечна възраст.

14. Кога започва поникването на зъбите и дъвченето

Постоянните зъби започват да никнат в периода между три и шест месеца, когато страховитото дъвчене започва. Важно е кученцето да се докаже в дома си в тази фаза на криене или разместване на предмети, които не желаете да бъдат сдъвквани, както и предмети, които биха създали опасност от поглъщане или друго нараняване на Вашето кутре, като захранващи кабели или токсични растения. Осигуряването на играчки за дъвчене през този период може да помогне на Вашето подрастващо куче да задоволи спешната си нужда от дъвчене на килима в хола или на любимите Ви обувки.

15. Кога кученцата могат да бъдат кастрирани

Кутретата могат да бъдат кастрирани между четвъртия и шестия месец.  Това трябва да бъде обсъдено с Вашия ветеринарен лекар, за да разберете ползите за Вашето куче и да планирате най-удачния момент.

16. Кога кученцето започва да тества границите

Пораствайки, кученцата стават все по-независими, а това може да ги накара да се почувстват сигурни, да установят превъзходство и да очертаят територията си. Често срещано при кученцата между шест и осемнадесет месеца е да се проверяват границите и да се подлага на съмнение авторитета на хората, както и на останалите домашни любимци, които съставляват тяхната „глутница“.

17. Кога настъпва зрелостта и кученцата се уравновесяват

Кутретата обичайно развиват емоционална зрялост и темперамент на зряло куче между дванадесетия и осемнадесетия месец, въпреки че понякога могат да продължат да демонстрират поведение на подрастващо като дъвчене и хапане, докато станат на две години.

В повечето случаи до времето, когато кученцето достигне осемнадесет месеца, то се адаптира към самоличността си на вече зряло куче и напълно привиква към мястото си в семейството. Сега това не означава, че няма да бъде вече като една топка, пълна с енергия! Това може да продължи до няколко години, в зависимост от характера на кучето. Това е и причината регулярните упражнения и обучение да са толкова важни в приучаването им към желаното от стопанина поведение.

Нормалното развитие на подрастващото куче идва естествено и с предизвикателства и по-често тези предизвикателства ще изпробват търпението Ви на нови стопани на кученцето. Но пък наблюдението на растежа на кученцето от кутре до зряло куче идва и с множество награди.

За автора

Jean Marie Bauhaus

Джийн Мари Баухаус

Джийн Мари Баухаус е стопанин на домашен любимец, поддържа блог за домашни любимци и пише романи. Тя е от Тулса, Оклахома, където обикновено пише под надзора на шепа космати сладурчета.

Свързани статии

 • Куче Уринарни

  Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Алергии към храни и към фактори от околната среда при кучета

  Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Chronic Kidney Disease in Dogs | Hill's Pet

  Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
  Buy Now »
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
  Buy Now »
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.
  Buy Now »