Начинаещ стопанин: кучета

Мислите да осиновите кученце? Прегледайте тези статии, за да направите прехода възможно най-гладък. 

0 РЕЗУЛТАТА, ПОДРЕДЕНИ ПО:

Съответствие

Осиновяване на кученце или възрастно куче

Поздравления! Взели сте голямото решение да доведете вкъщи четириног член на семейството! Това е един от най-вълнуващите моменти в живота, но съща така е и огромна отговорност. Изисква се голяма подготовка и закупуване на много неща. Но преди да изтичате до зоомагазина, помислете върху следните въпроси: Познавате ли надежден ветеринарен лекар? Благоприятна ли е средата в дома ви? Ако имате деца, говорихте ли с тях за това колко е важно внимателното отношение? Тези въпроси са само за начало. Направете си списък с въпросите, на които трябва да си отговорите. След това прочетете нашите полезни статии, за да научите как най-добре да посрещнете новия си най-добър приятел. 

dog bath

Преди осиновяването 

Независимо дали осиновявате куче от приют, или го взимате от приятел, трябва да направите някои неща, преди да го заведете вкъщи. Първо, трябва да приберете всички опасни или ценни предмети – химикали, почистващи препарати, дрехи, книги и т.н. Това означава шкафовете да бъдат заключени, плотовете и подовете да не бъдат разхвърляни, кабелите да бъдат недостъпни или закрепени към стената. Както вероятно вече знаете, кучетата обичат да дъвчат. Затова му осигурете достатъчно подходящи играчки, за да удовлетворите тази негова нужда – така ще спасите не един чифт обувки! Също така трябва постепенно да запознаете кучето с децата. Действайте бавно и спокойно, така че преживяванията им заедно да бъдат положителни всеки път. Малко по-сложно е, ако има и други животни. Ако първоначално не се разбират, ги дръжте в отделни стаи и постепенно увеличавайте времето им заедно. Надзиравайте животните, когато са заедно, докато се убедите напълно, че всички се разбират добре.  

dog lying on bed with owner

След осиновяването

Първите дни на кучето в дома Ви ще бъдат период на адаптация не само за членовете на семейството Ви, но и за самото куче. Осигурете му основните удобства (нашийник и каишка, храна, легло, купичка за вода и т.н.). Осигурете му разнообразни играчки и създайте безопасна среда, като премахнете отровните растения, заключите почистващите препарати и ограничите достъпа до кофата за боклук. Опознавайки се взаимно, постепенно ще разберете какво харесва и какво не. Само бъдете търпеливи и се радвайте на всеки миг от новото приятелство.