Защо кучетата повръщат след хранене

Кучето Ви повръща след хранене? С право се тревожите, когато кучето Ви повръща наскоро изядената храна – за разстроения стомах има различни причини..

Започнете с основното: Наскоро да сте сменили храната на кучето? Конкурира ли се с други животни за храната? Наскоро да е яло трева? Всичко това са възможни причини за разстроения стомах след хранене. Разберете защо те могат да разболеят кучето Ви и кога да го заведете на преглед при ветеринарен лекар.

Преминаване към нова храна за кучета

Рязката промяна в храната на кучето може да причини стомашно-чревни проблеми – твърде бързата. разновидностите или марките) може да разстрои стомаха му. Преди всичко, е важно преходът към новата храна да стане бавно, обикновено за период от 7 до 10 дни. Преди да решите да смените храната на кучето, посъветвайте се с ветеринарен лекар. Ако дори след смяната на храната продължавате да виждате признаци за стомашни проблеми или ако кучето не спира да повръща, трябва възможно най-скоро да бъде прегледано от ветеринарен лекар. Възможно е да има алергия или хранителна непоносимост, или дори по-сериозен проблем (чуждо тяло в стомаха, хронично заболяване и т.н.).

Ако ще преминавате към храна на Hill's®, започнете с малки порции от нея и бавно увеличавайте количеството, докато тя остане единствената храна.

Кучето се храни бързо от тревожностThree dogs eat wet dog food off white plates on the patio of a beach villa.

Въпреки че повечето стопани предполагат, че повръщането след хранене може да се дължи на чувствителност към храната, това невинаги е така. Тревожността или страхът може да са причина кучето да повръща след хранене. Конкурира ли се кучето с други животни за храната в дома Ви? Борбата за териториалност може да го накара да се храни по-бързо, което води до претоварване на стомаха, намалено количество слюнка, която кучето обикновено поглъща, заедно с храната и което играе ролята на буфер. И точно както при хората, нервността и стресът могат да предизвикат гадене и да увеличат киселинността в стомаха на кучето.

Когато кучетата се хранят твърде бързо, те не успяват да сдъвкат по-големите гранули. Освен това поглъщат значително количество въздух, който също може да излезе под формата на регургитация или повръщане. По възможност хранете тревожното куче на уединено място, без други животни наоколо. Започнете с малки порции и постепенно се върнете към нормалната порция, след като видите, че вече кучето всеки път се храни спокойно.

Woman holding a dog in a red collar.

Възможно е да има и други причини за тревожността на кучето, които да повлияят на способността му да задържа храната. Помислете има ли промени в дома, които да са разстроили режима му? Наскоро да сте се местили или да сте променили работното си време? Подобни промени могат да изнервят кучето, а това може да се отрази на храносмилателната му система. Ако подозирате, че нещо такова може да е причината кучето Ви да повръща след хранене, продължавайте да му показвате, че го обичате. Награждавайте го, галете го и играйте с него, за да го уверите, че всичко е наред. Бавно, с течение на времето, то ще се адаптира към промените и ще се върне към старото си Аз. Все пак е важно да следите храненето му, за да сте сигурни, че няма по-голям проблем – ако повръща по-често от един път на няколко седмици, трябва да се консултирате с ветеринарен лекар. Повръщането поради други, здравословни проблеми, се среща по-често, отколкото поради тревожност.

Обича вкуса на храната

Кучето може да поглъща храната твърде бързо не само от тревожност, но и ако нейният вкус му харесва твърде много. Няма нищо лошо кучето да се радва на храната, но трябва да се погрижите то да се храни, без да връща изяденото.

Един от начините да намалите тази тенденция е да му давате по-малки порции, докато забележите, че вече от само себе си е започнало да се храни по-бавно. Друг вариант е да разстелете храната в голяма плоска чиния или тава. Така кучето по-бавно ще намира и поглъща всяко парче и ще се намали вероятността да повърне след ядене. Също така има специални играчки-пъзели, в които можете да слагате храна. Това ще накара кучето да се потруди, за да се добере до храната си и ще забави приема й. Това може да е добро упражнение за него и ще го накара да се храни по-бавно. Само трябва да се уверите, че все пак изяжда цялата храна и че не се дразни от новия начин на сервирането й.

Наскоро е яло трева

Кучетата могат да ядат трева по различни причини, без отрицателни последствия, но ако не се чувстват добре, те могат да ядат трева, за да предизвикат повръщане на стомашното съдържимо, в опит да изхвърлят това, което ги разболява. След като кучето повърне тревата и храната, би трябвало да се почувства по-добре и да няма нужда от медицински грижи, ако става дума само за разстроен стомах. Само запомнете, че трябва да му давате достатъчно вода, за да не се обезводнява, и да го следите отблизо, за да сте сигурни, че повръщането не продължава и няма друг проблем.

Ако кучето Ви просто не може да спре да повръща, след като е приемало храна и трева, заведете го на ветеринарен лекар възможно най-скоро. Може нещо друго да не е наред. Възможно е да има инфекциозно или хронично заболяване, чуждо тяло в стомаха или дори превъртане на стомаха. Какъвто и да е случаят, навременните грижи ще му помогнат да се почувства по-добре.

Биография на автора

Erin-Ollila

Ерин Олила
Ерин Олила е любителка на домашни животни, която вярва в силата на думите и в това, че едно послание може да информира – и дори да трансформира – аудиторията, за която е предназначено. Нейни материали могат да бъдат намерени в Интернет пространството и в печатни издания. Свържете се с нея в Twitter @ReinventingErin или научете повече за нея на адрес http://erinollila.com.