Довеждане на новото коте у дома

$authorText
мин. минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Ново коте означава специален ангажимент от ваша страна

Всеки човек се разтапя при вида на ново коте, но за това очарователно пухкаво топченце ще трябва да се грижите през целия му живот. Да дадете добър старт в живота на Вашето коте е най-добрият начин да сте сигурни, че и двамата ще се насладите на дълги години забавления заедно. През тези ранни, уязвими месеци ще трябва да полагате много грижи и внимание, за да помогнете на Вашето коте да се установи безпроблемно в дома Ви с Вас и Вашето семейство.

Дом, сладък дом!

Естествено, Вие сте запознати с обстановката в дома си, но за новото Ви коте може да е малко страшно. Много котенца ще открият, че първото преместване е стресиращо преживяване. Така че трябва да направите всичко възможно, за да ги накарате да се почувстват като у дома си.

Първо, не бързайте да представяте новия си домашен любимец на други членове на домакинството, хора или домашни любимци (прочетете повече за социализацията). Дайте време на Вашето коте да свикне с новата среда. Също така е важно да покажете на Вашето коте къде се намират купичките за храна, тоалетната и леглото.

Уютно, безопасно убежище

През тези първи дни Вашето ново коте ще намира нещата за малко странни, а понякога и за поразителни. Когато новите неща станат твърде много, няма нищо по-сигурно и гостоприемно от осигуреното безопасно, уютно легло. Можете да закупите легло от магазин за домашни любимци или дори да използвате здрава, картонена кутия. Преди всичко трябва да е топло и удобно, сухо и далеч от течение. Спалното бельо, което използвате, трябва да е меко и плътно прилепващо. Първите няколко нощи с Вас ще бъдат първият път, в който те са били далеч от майка си, братята и сестрите си. Котенцата скоро свикват да спят сами, но като начало можете да поставите бутилка с топла вода под леглото, за да им напомня за топлината на постелката.

Чували сте за „защита за бебета“ в дома, сега нека поговорим за „защита за котенца“

Със сигурност ще искате да направите дома си възможно най-безопасен за Вашето ценно ново коте. Ето няколко съвета:

 • Прозорците трябва да се държат затворени, за да предпазите Вашето коте от паднене или за да не избяга.

 • Ако имате открити камини, където Вашето коте може да има достъп до комина, запушете ги.

 • Скрийте всички електрически кабели. Вашето коте може да се опита да го сдъвче.

 • Уверете се, че нямате стайни растения, които да са потенциално опасни за Вашето коте. Лилиите, коледните звезди и цикламите са отровни.

Храна за размисъл

Изборът на храна за коте е голяма отговорност. В края на краищата, това ще им помогне да растат и да развият пълния си потенциал. За да помогнете на Вашето коте да се чувства сигурно, най-добре е да не променяте диетата му веднага. Разберете с какво е било хранено преди да го вземете и хранете със същата храна. След това, ако все пак решите нова храна, смесете я с обичайната, докато периодът на промяна приключи. Това, обикновено, отнема от 5 до 7 дни, за да свикне котето с новата храна. С каквото и да храните, не забравяйте, че трябва да започнете с малко и често - котенца на възраст от осем до дванадесет седмици се нуждаят от четири хранения на ден, три хранения от три до шест месеца и две - на възраст над шест месеца.

Досега най-лесният и успешен начин да гарантирате, че Вашето растящо коте получава здравословна, балансирана диета е да го храните с пълноценна, първокласна храна за котенца. Предлагат се два вида пълноценни храни - сухи или мокри. Сухата храна можете да оставите свободно на котето, да се храни толкова често, колкото пожелае през целия ден. Мокрите храни в кутии или паучове, от друга страна, вероятно ще загубят свежестта си бързо след като попаднат в купичката, така че трябва да се дават като отделни хранения през целия ден.

Точно като нашата храна, не всички храни за котенца предлагат едно и също съотношение цена-качество. Уверете се, че сте проверили списъка със съставките или още по-добре, попитайте Вашия ветеринарен лекар за съвет. Добрата храна трябва да осигурява всички необходими хранителни вещества, за да може едно растящо коте да се превърне в здрава, възрастна котка. Щракнете тук за информация относно храната за котенца Hill's.

Вярвате или не, ние не бихме препоръчали да давате мляко на Вашето ново коте; голямо количество мляко може да причини диария. Вместо това чистата, прясна вода трябва да е на разположение по всяко време. Ако все пак искате да почерпите котето си с нещо друго, има специални млека за котенца, които можете да закупите.

Свързани статии

 • Котката ми е с капризна | Hill's Pet

  154502253 Ако Вашата котка е капризна по отношение на храната, не се притеснявайте, защото котките имат репутация на изключително претенциозни животни, когато става въпрос за храна.
 • Какво да търсите на етикета на една храна за котки

  154502253 Дали защото току-що сте донесли ново котенце в дома си, или пък защото Вашата капризна котка изисква преразглеждане на храната за вечеря, важно е да знаете как да дешифрирате етикетите на храните за домашни любимци. Ако една храна е без зърнени продукти, значи ли това, че тя има и по-малко въглехидрати? Какво означава Гарантиран Анализ?
 • Колко е важно Вашата котка да пие вода

  154502253 Колко е важно Вашата котка да пие вода
 • Храни, които са опасни или отровни за котки

  Когато става въпрос за Вашата котка, искате да сте сигурни, че й осигурявате най-добрия вид котешка храна, подходяща за нейните хранителни нужди.

Свързани продукти

 • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.
 • Learn about kidney conditions in cats, what the signs are, and how the right cat food can help support your pet.