Мокра или суха храна за котки: кой е правилният избор?

Взели сте си котка и може би се чудите дали да изберете мокра или суха храна за котки. И двете са отлични източници на хранителни вещества, ако са балансирани правилно, и затова някои стопани решават да ги ползват паралелно. Разбира се, всеки тип храна има своите предимства и недостатъци. Ето какво трябва да знаете, за да решите коя храна е най-добра за котката Ви.

Предимства на мократа храна

Мократа храна идва в консерви, които котките много обичат. Мократа храна може да е добра за котките с определени здравословни проблеми. По-високото съдържание на влага в повечето консервирани продукти осигурява на котките с уринарни и бъбречни проблеми повече вода, според PetMD, което им помага да изхвърлят по-лесно кристалите в бъбреците и урината и съответно намалява риска от образуване на нови кристали, както и предотвратява обезводняването при проблеми с бъбреците. Мократа храна за котки може да е добър начин да поддържате хидратацията на котката си, ако има други здравословни проблеми.

Недостатъци на мократа храна

Консервираните храни имат и недостатъци. Мократа храна по принцип е по-скъпа за предлаганите разфасовки, така че стопаните, които разполагат с малък бюджет могат да предпочетат сухата храна. Освен това, отворените консерви трябва да бъдат затваряни с подходящи капаци, когато се прибират в хладилника, за да не се разпространи миризмата сред другите продукти в хладилника (държат се в хладилник, за да не се развалят). Някои котки обаче не обичат студена храна и трябва да им я затопляте за времето от 3 до 5 секунди в микровълновата, преди да им я сервирате. Ако котката в момента не е особено гладна, може да не изяде цялата купичка и ще трябва да изхвърлите останалото, ако престои повече от четири часа.

Също така, ако имате дългокосместа или светла на цвят котка, мократа храна може да изцапа мустаците и носа й. Котките са чистници по природа и обикновено се почистват сами, и с времето ще се научи да не се цапа, докато се храни. Ако сте случили на по-мързелива котка, която не се почиства сама редовно, може да сервирате храната й в плоска чиния и да купите мокри кърпички, подходящи за котки, за да й помогнете с почистването.

Предимства на сухата храна

Сухата храна се предлага в удобни по размер пликове, които спокойно ще ви стигнат до изтичането на посочения срок на годност, стига да ги затваряте добре след всяко отваряне. По-евтини са от мокрите храни и понеже издържат по-дълго време, няма да натоварят толкова бюджета Ви.

На някои котки им харесва свободното хранене, т.е. когато оставяте купичка с храна, от която да си похапват през целия ден. Други котки преяждат по този начин и затова трябва да им се дават контролирани порции. Бихте могли да използвате стандартна мерителна чаша, за да определяте порцията за лакомите котки, които не контролират сами приема на храна.

Недостатъци на сухата храна

За котките със здравословни проблеми, сухата храна може да не е така добра, както мократа, защото в нея липсва водното съдържание, което я прави по-лесна за смилане. Затова е задължително да се консултирате с ветеринарен лекар и с негова помощ ще изберете най-подходящата храна за нуждите на котката Ви. Имайте предвид, че котките в напреднала възраст могат да се затрудняват с приема на суха храна, особено ако имат проблеми с венците или зъбите. Меката консистенция на мокрите храни ще е по-лесна за тях от хрупкавите гранули, които са похапвали като по-млади.

Смесено хранене

Смесеното хранене може да предложи най-доброто от двата свята. В режима на смесено хранене може да давате на котката си суха храна сутрин и мокра храна вечер. Така тя ще може да си похапва от сухата храна през целия ден, ако иска, а преди да си легнете можете да почистите купичките от остатъците от изсъхналата мокра храна. Може също така да смесвате суха и мокра храна, с което ще увеличите съдържанието на влага в яденето. Имайте предвид обаче, че е важно да контролирате порциите, за да сте сигурни, че котката Ви получава точното количество хранителни вещества за поддържането на здравословно тегло.

Без значение кое ще изберете, въпросът суха или мокра храна няма лесен отговор. Всяка котка има собствен вкус и предпочитания. Консултирайте се с ветеринарния лекар за избора между суха и мокра храна и оставете котката сама да ви покаже какво предпочита.

 

Биография на автора

Christine O'Brien

Джийн Грунерт

Джийн Грунерт е автор на книги, блогър и писател на свободна практика от Вирджиния. Тя се грижи за шест спасени котки и едно спасено куче на име Шедоу в своята ферма от 17 акра във Вирджиния.