Колко е важно Вашата котка да пие вода

Orange tabby sitting behind tan couch next to lilac plant

JСъщо като при хората, две трети от тялото на една котка е съставено от вода. Котките се нуждаят от достатъчно количество вода, за да оцелеят и да поддържат здравето си. Когато живеят в дивата природа, те си набавят вода от течностите, които се съдържат в храната им. Това включва плячка като насекоми, птици и гризачи, които също имат високо съдържание на вода. Вашата домашна котка има много по-различна диета и си набавя вода чрез мократа храна или направо от купичката си.

Обезводняване

Тъй като котките могат да сгъстяват урината си, те могат да оцелеят с по-малки количества вода, сравнено с други животни. Но те имат също и понижено чувство за жажда, което означава, че не изпитват потребност да пият вода много често. Ако котката Ви е обезводнена, може и да не разберете, докато не се появи проблем. Обезводняването може да доведе до проблеми с пикочния мехур и заболявания на пикочната система, включително бъбречно заболяване и заболявания на долните пикочни пътища при котките. Други често срещани заболявания, причинени от обезводняването, са възпаление на пикочния мехур (цистит), тумори, разкъсан пикочен мехур и камъни. Камъните в пикочния мехур могат да доведат до опасни за живота запушвания на уретрата, особено при мъжките котки.

Има няколко начина да познаете дали Вашата котка е обезводнена. Един от най-добрите тестове е да стиснете кожата на котката си и леко да я издърпате нагоре. Ако кожата й не се върне бързо в нормална позиция, най-вероятно е обезводнена. Обръщайте внимание също и на симптоми като задъхване, депресия, липса на апетит, хлътнали очи, сухота в устата, повишена летаргия и тахикардия.

Как да подтикнете котката си да пие вода

Количеството вода, което котката Ви трябва да пие, варира в зависимост от размера й, нивото на активност, здравето и диетата й, но се движи от 150 до 300 мл на ден. Ако Ви е трудно да накарате Вашата котка да пие вода, има няколко начина да я насърчите.

Мястото, на което се намира водата, е важно. Поставете няколко купички с вода из къщата на места, на които няма много движение. Купичките с вода не бива да се поставят и около тоалетната й. Това може да я накара да се почувства неприятно и тя да спре да яде, да пие и да използва тоалетната си. Може би тя дори не иска купичките с храната и водата й да са една до друга.

Някои котки са доста особени, когато става въпрос за пиенето на вода. Вашата котка може да предпочита студена вода, така че пуснете няколко кубчета лед в купичката. От друга страна, тя може дори да не харесва купичката си. Ако обича да я разлива, сменете я с по-широка купичка с гумена основа. Може също и да не харесва вкуса на водата в купичката, така че ако тя е пластмасова, може да искате да я смените с метална, керамична или стъклена купичка. Също така, трябва всекидневно да сменяте водата на Вашата котка, за да няма тя дъх на застояло.

А по-капризните котки няма въобще да пият вода от купичката, а направо от чешмата. В дивата природа котките обикновено пият единствено течаща вода, тъй като са разбрали, че така има по-малка вероятност да се разболеят. Така че ако Вашата котка постоянно преобръща купичката си и пие водата, докато тя се разлива по пода, най-вероятно тя прави това не за да ви дразни, а защото предпочита да пие от течаща вода. Има редица начини, чрез които да осигурите на Вашата котка течаща вода, и така да се избегне цялото почистване на разлятата от купичката вода. Помислете например за котешко фонтанче със сензор за движение, което непрекъснато задвижва водата, или й позволявайте да пие от чешмата в кухнята или в банята - само не забравяйте, че водата трябва да е хладка.

Можете също да добавите повече течности в диетата на Вашата котка. Консервираната храна съдържа много повече течности от сухата храна. Ние препоръчваме храната за котки Science Plan®, за да се наслади котката Ви на вкусното разнообразие от консервирана храна. Ако тя предпочита сухата храна, може да опитате да добавите вода към гранулите й. Тя ще свикне по-лесно с консистенцията, ако постепенно добавяте по малко вода с храненията. Съчетаването на мокра и суха храна също е възможност.

Независимо от метода, който ще изберете, е важно да насърчавате Вашата котка да пие вода. Много хора си мислят, че млякото е заместител, но това е само мит, а млякото може дори да причини проблеми с храносмилането на Вашата котка. Да давате на котка си да пие вода е толкова важно, колкото и да я храните с подходяща храна. Ако смятате, че Вашата котка може да е обезводнена, говорете с ветеринарен лекар.