Какво ни казва мяукането на котката: 5 различни котешки вокализации

Published by
Време за прочитане на материала минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Когато споделяте дома си с котка, по цял ден чувате най-различни звуци. И макар значението на някои от звуците да е лесно разбираемо (например, когато обикаля около купичката за храна, гледайки във Вас), нещата невинаги са толкова очевидни. Може да се окажете стопанин на особено „бъбрива“ котка. Това важи особено за котките в напреднала възраст, тъй като с възрастта, те започват да вокализират повече или слухът им намалява.

Ето какво изразява тя със специфичните звуци:

1. Мяукане

Като стопанин Вие вече знаете, че котката Ви издава класическото мяукане по различни причини. Но котките не правят това помежду си, така че какво се опитва да Ви каже тя? Може би мяука, за да си поиска храна или вода, за да Ви поздрави, когато се приберете вкъщи, или за да Ви накара да я потупате нежно или да я погалите по коремчето (за последното ще се обърне по гръб). Освен това котките мяукат различно, в зависимост от ситуацията, например „Искам това място на дивана“ – нещо, което май винаги искат.

Въпреки че непрестанното мяукане, докато яде или използва тоалетната, или в други необичайни моменти, може да означава, че котката не се чувства добре, в общия случай тя вероятно просто иска да Ви каже „здравей“.

2. Мъркане

В края на дългия ден няма нищо по-хубаво от това котката Ви да се сгуши при Вас и да замърка. Както отбелязва застрахователната компания за домашни любимци Trupanion, котенцата се раждат слепи и глухи и мъркат, за да общуват с майка си, но всички котки го правят през целия си живот – дори и с Вас. Наблюдавайте внимателно мъркането на Вашата котка и ще забележите леки промени в тона и вибрацията – с всички тях тя изразява, че е доволна и щастлива.

По-малко известен факт е, че котките могат да мъркат, когато са уплашени и искат да се успокоят, затова обсипете своята пухкава топка с любов, когато чуете малкото й моторче да пърпори.

3. Съскане

Когато котката съска или дори ръмжи, не е защото е зла, а защото е изплашена и се настройва отбранително. Котката Ви може да изсъска на непознат посетител в дома Ви (или на познат, когото обаче тя не харесва) и дори на друга котка, казвайки им „стой настрана!“. Тя просто напомня на всички кой е истинският господар на къщата (жокер: това не сте Вие).

Animal Planet съветва „Ако можете, игнорирайте съскането, вместо да крещите на котката си или да се вторачвате в нея.“ Дайте си време и присъщата Ви привързаност към нея ще се възвърне, и съскането ще изчезне. Ако й дадете възможност да се успокои, тя ще се чувства по-сигурна.

4. Виене

Ако мислите, че виенето е само за кучета, не сте познали! Американското общество за предотвратяване на жестокост към животните (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals – ASPCA) изтъква, че „някои породи котки, по-конкретно сиамските, са предразположени към прекалено мяукане и виене“, така че може би просто си имате едно малко шумно същество у дома. Всяка некастрирана котка вие, за да привлече партньор.

Ако котката Ви не влиза в тези категории, виенето може да означава, че й се е случило нещо, може да е заклещена или дори да е пострадала. В други случаи котките вият, защото искат да отидете при тях веднага, за да видите плячката, която са ви донесли (и това не винаги е играчка). При всички случаи веднага обърнете внимание на вокализациите на котката, за да се уверите, че всичко е наред.

5. Специфичен звук

Това е един от по-странните звуци, подобен на „чуруликане“, който котката издава и е запазен за много специални случаи. Често котката издава този звук, за да алармира обитателите на къщата, че вижда птица, катерица или заек през прозореца. Това не е пълно мяукане, а по-скоро команда, която котенцата научават в ранна възраст, според The Humane Society, когато майка им използва този звук, за да ги събира около себе си. Ако имате повече от една котка, може да ги чуете да си говорят помежду си по този начин. Тя ще използва този трик и върху Вас, за да ви заведе до купичката й за храна или до леглото Ви, за да си легнете.

Ако обръщате внимание на звуците, издавани от котката, ще изградите още по-дълбока връзка с нея. Ще разбирате нуждите й по-добре и ще можете да й осигурите всичко необходимо, за да се чувства тя щастлива, здрава и в безопасност.

Биография на автора

Christine O'Brien

Кристин О'Брайън

Кристин О'Брайън е писателка, майка и дългогодишна стопанка на две котки, порода Руска Синя котка – господарките на къщата. Нейни материали се публикуват и в Care.com, What to Expect и Fit Pregnancy, където тя пише за домашните любимци, бременността и семейния живот. Последвайте я в Instagram и Twitter @brovelliobrien.

 

Свързани статии

 • Котката ми е с капризна | Hill's Pet

  154502253 Ако Вашата котка е капризна по отношение на храната, не се притеснявайте, защото котките имат репутация на изключително претенциозни животни, когато става въпрос за храна.
 • Какво да търсите на етикета на една храна за котки

  154502253 Дали защото току-що сте донесли ново котенце в дома си, или пък защото Вашата капризна котка изисква преразглеждане на храната за вечеря, важно е да знаете как да дешифрирате етикетите на храните за домашни любимци. Ако една храна е без зърнени продукти, значи ли това, че тя има и по-малко въглехидрати? Какво означава Гарантиран Анализ?
 • Колко е важно Вашата котка да пие вода

  154502253 Колко е важно Вашата котка да пие вода
 • Храни, които са опасни или отровни за котки

  Когато става въпрос за Вашата котка, искате да сте сигурни, че й осигурявате най-добрия вид котешка храна, подходяща за нейните хранителни нужди.

Свързани продукти

 • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.
 • Learn about kidney conditions in cats, what the signs are, and how the right cat food can help support your pet.