Какво да търсите на етикета на една храна за котки

ГРИЖА ЗА ВЪЗРАСТНА КОТКА

pet food labelКак да разчетем етикета върху храната за котки

Дали защото току-що сте донесли ново котенце в дома си, или пък защото Вашата капризна котка изисква преразглеждане на храната за вечеря, важно е да знаете как да дешифрирате етикетите на храните за домашни любимци. Ако една храна е без зърнени продукти, значи ли това, че тя има и по-малко въглехидрати? Какво означава Гарантиран Анализ?

Въпросите изобилстват, когато става въпрос за анализа на етикетите върху храните за домашни любимци. Експертът Ашли Хюз, Доктор по Ветеринарна Медицина в Асоциацията на Американските Клиники за Животни-акредитирана от Клиниката за Животни Friendship във Вашингтон, окръг Колумбия, обобщи какво трябва да търсят потребителите върху етикетите на храната за котки, за да бъдат любимците им здрави и доволни от всяко хранене.

Като начало се уверете, че за Вашата котка са налице достатъчно добри източници на протеини – разбирайте пиле, говеждо месо, риба и агнешко -- вижте първите три съставки на етикета. Етикетите върху храните за домашни любимци изброяват съставките според теглото на определената съставка, като споменават първо тази, която е в най-голямо количество..

Ако протеинът от пилешко месо е на първо място в списъка, това обикновено значи, че храната съдържа повече протеини, казва Хюз. Обикновеното пилешко месо съдържа 80% вода, което може да го изкачи нагоре в списъка със съставките, дори и въз основа на теглото на водата — същата тази вода, която след това се отстранява, за да се направи суха храна. Продукти като дехидраттиран протеин от пилешко месо (и други протеинови брашна) са с изпарена вода, което означава, че ако е на първо място в списъка, то ще осигури подходящите нива на протеини.